VANT. Lise Rosvoll (t.v.) og Eva S. Winther fikk hederlig omtale for sin dekning av Sørfold-saken på landsmøtet til Landslaget for lokalaviser lørdag kveld.

Synspunkt

Tusen takk for tilliten!

Dersom pårørende og andre ikke hadde vist oss den tilliten de gjorde med å la seg intervjue om Sørfold-saken, så hadde nok ikke Lise og jeg tatt imot noen pris sist helg.

Sist helg opplevde min kollega Lise Ailin Rosvoll og jeg å få hederlig omtale i kategorien Årets journalistpris under landsmøtet til LLA (Landslaget for lokalaviser).

Dette kom på bakgrunn av vår dekning av Sørfold-drapene og artikler vi har skrevet i forbindelse med det.

Årets journalistpris er en pris som henger høyt, og det er stort bare det å være blant de ti finalistene. Det sier seg selv at det var et stort øyeblikk for oss å motta den hederlige omtalen.

At media dekker slike hendelser er en selvfølge. Det må vi gjøre, enten vi vil eller ikke, og dette er slett ikke hverdagskost for oss.

I arbeidet med slike saker er det mange etiske vurderinger som må tas, og man må trø varsomt både i tilnærmingen til de involverte og i omtalen av det som har skjedd og skjer.

Det er nettopp dette vi har forsøkt å gjøre, og det tror jeg har vært medvirkende til at vi har fått en dialog med flere av de pårørende.

Jeg hadde hatt full forståelse for det dersom de vi kontaktet hadde sagt nei.

Det var ingen tvil om at det kostet dem mye å snakke med oss, samtidig som vi fikk tilbakemelding etterpå at det hadde gjort dem godt å få prate ut.

De snakket åpenhjertet, og fortalte også mye som vi aldri kan skrive.

Dersom de ikke hadde vist oss den tilliten de gjorde med å la seg intervjue, så hadde nok ikke Lise og jeg tatt imot noen pris sist helg.

Selv om det nå har gått rundt et år siden sist vi hadde et intervju med noen av de nærmeste pårørende, har vi fortsatt kontakt med flere.

Med ujevne mellomrom får vi levert en pose Twist fra én av dem, fordi han synes at han må ta litt vare på oss.

Det er ikke lenge siden jeg møtte en annen av de vi har intervjuet, et tilfeldig møte på nærbutikken. Hjemme hos dem står invitasjonen til en kaffekopp stadig ved lag. Det gir meg en god følelse.

Dersom vi hadde behandlet dem på en måte de ikke likte, hadde vi neppe hatt noe relasjon til dem i etterkant. Det hadde ikke gitt noen god følelse.

I etterkant av drapene var det ikke bare de pårørende som viste oss tillit. Det gjaldt også flere av de som måtte håndtere den tragiske hendelsen gjennom jobben sin.

Vi snakker om soknepresten, ordføreren, politistasjonssjefen og flere i kriseteam og krisestab.

Allerede tidlig i dekningen av drapssaken, ønsket vi å intervjue dem om hvordan det var å stå midt oppi det. Vi valgte likevel å vente litt i håp om å få dem i tale - og få dem til å fortelle mer enn de kanskje ville ha gjort kort tid etter tragedien.

Det endte med en større artikkel om hva som skjer når alarmen går i lokalsamfunnet.

De hadde ikke trengt å si ja til intervju, de hadde ikke trengt å vise oss den tilliten de gjorde, men de gjorde det likevel.

Etter at nyheten kom ut lørdag kveld om prisutdelingen, har det strømmet på med gratulasjoner. Det er veldig hyggelig.

En slik påskjønnelse gir oss både en bekreftelse på at vi har gjort en hederlig jobb, og det gir oss motivasjon til jobben vi gjør i det daglige.

På vegne av min kollega Lise og meg selv, vil jeg takke for tilliten. Og takk til de som har gitt oss hederlig omtale for dekningen av Sørfold-saken.

Les også:

Powered by Labrador CMS