HEDERLIG OMTALE. Eva S. Winther (t.v.) og Lise Ailin Rosvoll har fått hederlig omtale for artikler de har skrevet etter drapene i Sørfold tidligere i år. Bildet er fra i mars, da de fortalte andre lokalavismedarbeidere på LLAs landsmøte om hvordan de hadde arbeidet med sakene.

Fikk hederlig omtale for artikler etter Sørfold-drapene

Saltenposten fikk heder og ære under utdelingen av de årlige Skarven-prisene til Norsk journalistlag Nord.

Publisert

INDRE SALTEN: Under den årlige prisutdelingen i regi av Norsk journalistlag Nord sist helg, fikk Saltenposten ved journalistene Lise Ailin Rosvoll og Eva S. Winther hederlig omtale for en serie artikler som ble skrevet i etterkant av drapene i Sørfold natt til 1. januar. 

Den hederlige omtalen ble gitt i kategorien "Prosjektskarven", som deles ut til publiseringer som inneholder mer enn ett enkeltstående verk. Det var avisen Nordlys som fikk hovedprisen i klassen, der det var sendt inn 22 bidrag.

Juryen besto av Marte Stormyr Kristiansen, Tor Johannes Jensen, Jan Harald Tomassen, Liv Inger Somby og Magnus Asker Olsen. 

Viktig med tillit

- Tilbakemeldingen vi har fått fra de pårørende har vært viktigere enn eventuell heder og ære. Hvis vi skal gjøre jobben vår i et lite lokalsamfunn, må vi gjøre det med hjerte og omtanke, sier Lise Ailin Rosvoll.

Under prisutdelingen sa Eva S. Winther at disse artiklene hadde vært vanskelig å få til hvis man ikke hadde vært to om det, og hvis det ikke hadde vært forståelse i den lille redaksjonen for å bruke tid på arbeidet.

- Disse sakene hadde heller ikke vært mulig å skrive hvis de pårørende og berørte ikke hadde vist oss den tilliten de faktisk gjorde, sier hun.

Juryens begrunnelse

Her kan du lese juryens begrunnelse:

Nyhetsserien om dobbeltdrapet, drapsforsøk og selvdrap i Sørfold natt til 1 januar 2024. Det lille lokalsamfunnet ble rammet hardt og tragedien var ikke til å fatte.

“Å være journalist i et lite lokalsamfunn kan til tider være utfordrende. De man skriver om er mennesker man godt kan møte på butikken eller ute på spasertur neste dag. Det er tette bånd, små forhold. Drapene første nyttårsdag er et ekstremt eksempel på hvor krevende det kan være å dekke det som skjer på et lite sted. Åstedet ligger et par kvartaler fra huset jeg bor i, og flere av de involverte har jeg møtt gjennom jobb eller andre sammenhenger.”

Slik beskriver Eva S. Winther om pressens rolle, om informasjonsbehovet i det lille lokalsamfunnet, og om hvordan man skal vise hensyn til de som er berørt i en svært krevende situasjon.

Saltenposten har publisert en serie om drapene, og hvordan det lammet det lille samfunnet. Det første bildet i avisen identifiserte ikke huset, et brennende lys var i fokus. Avisen har intervjuet pårørende og nære familiemedlemmer. De var i begravelsen, og i ettertid har familien fått mulighet til å takke lokalsamfunnet og kriseteamet for omtanke og støtte. Avisen har også skrevet om uverdig opptreden under begravelsen.

Avisen har sendt inn sju artikler som er skrevet fra januar til april 2024. Juryen vil berømme redaksjonen om hvordan de har fokusert på valg av temaer. Med verdighet har de klart å bygge tillit og fått pårørende og de aller nærmeste til å stille opp i intervjuer.

“- De sa at de hadde en beskjed til meg, og at det fantes ingen måte å verken pynte på det de skulle si, eller pakke det inn. Torbjørn fikk da den grusomme beskjeden om at hans 19 år gamle sønn var siktet for å ha tatt livet av sin mor, stefar, skadet sin søster og deretter ha tatt sitt eget liv.”

Intervjuet med Torbjørn Eilertsen er om foreldrenes verste mareritt og om ingen forvarsel. Journalistene har også i denne serien formidlet om hvordan man skal vise verdighet overfor de som er i en svært krevende situasjon.

Det er viktig at lokalpressen ivaretar etiske dilemmaer, og det har journalistene i Saltenposten klart gjennom sin formidling. 

Det er også krevende for et lite samfunn å ha en fungerende kriseledelse når alarmen går, og i slutten av april gjorde journalistene intervjuer med seks av de som var i kriseledelsen, og deres beskrivelse av hvordan de måtte takle en situasjon som rammet så mange i et lite lokalsamfunn.

Hederlig omtale gis til Saltenposten v/ journalistene Lise Ailin Rosvoll og Eva S. Winther.

FORTALTE SIN HISTORIE. Brian Grundvold Nordhei, sønn av én av de drepte, var med da Eva S. Winther og Lise Ailin Rosvoll (t.h.) hadde forelesning for journaliststudenter i Bodø om avisens arbeid med Sørfold-drapene.
Powered by Labrador CMS