Saltenposten A/S

Saltenposten

Frikjent i tingretten:

- Jeg vil du skal vite at det er blitt vanskelig for meg å gå på butikken, i frykt for å møte deg

VANT FRAM. Forsvarer Snorre Nordby vant fram i retten. 37-åringen fra fauske ble frifunnet for utskjelling inne på en butikk. Foto: Stig Bjørnar Karlsen

Om du er misfornøyd med en ansatt i det offentlige, er det lovlig å rope ut sin misnøye om du treffer den samme ansatte på en butikk.

Saltenposten
Saltenposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 11.10.2019 kl 10:11

FAUSKE: Det har Salten tingrett slått fast etter at en 37 år gammel rusmisbruker fra Fauske ble tiltalt for å ha krenket en ansatt i rustjenesten ved å rope ut kritikk mens andre kunder hørte på.

Episoden skjedde da de tilfeldigvis møttes på en butikk noen timer etter at han var blitt misfornøyd med at han ikke fikk et bestemt telefonnummer.

Vettskremt

Den ansatte beskrev seg i retten som å bli skremt livskitten av under episoden.

- Jeg vil du skal vite at det er blitt vanskelig for meg å gå på butikken, i frykt for å møte deg, sa den ansatte i retten., og poengterte at det ikke bare var den episoden som hadde skapt redselen.

Retten, bestående av tingrettsdommer Maren-Elisabeth Nilsen-Nygard og meddommerne Line Peggy Pedersen og Jon Kenneth Brekke, frifant tiltalte på dette punktet.

Ikke straffbart

De mener adferden inne på butikken ikke var en straffbar krenkelse. I realiteten kom han med en jobbmessig kritikk, ikke utskjelling, nedsettende eller truende ord.

Retten mener også at han ikke kom med en konkret kritikk som kunne satt henne i et spesielt dårlig lys. De viser til at han ikke gjorde noen kroppsbevegelser eller gester mot den ansatte.

- I et lokalsamfunn vil det være slik at man også utenfor jobb vil kunne dumpe på hverandre, og man må da kunne forholde seg til hverandre utenfor arbeidstid. Det må være rom for noen tilbakemeldinger også da, heter det i dommen.

Ble redd

Retten legger til grunn at den ansatte ble redd for hva som kunne skje, og følte et sterkt ubehag, men retten finner det ikke bevist at adferden i butikken var av en slik art at det er straffbart.

Han ble dømt for forstyrrelse av ro og orden da han, tidligere samme dag, løp inn på rustjenestens lokaler og fysisk støtte sammen med en annen ansatt. Da, mener retten, viste han også en aggressiv adferd i det han sa og gjorde. Blant annet ved å true ansatte.

Tiltalte ble dømt til 15 dager betinget fengsel for dette og en del narkotikalovbrudd og butikktyverier.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...