Saltenposten A/S

Saltenposten

POPULÆRT TILBUD. En gang i uka møtes "Sterke jenter" for å trene sammen og være sosiale. Fra venstre Andrine Øvereng Rønning (12) , Lea Serine Ullvang (12), Zoy Lillegård, Matilde Hansen (12), Sylvi Brandsæther, Tilde Meisfjord (13), Julia Skar Hansen (13), Ylva Brandsæther Larsen (13), Ingeborg Normann (12), Emma Randine Hansen (13), Alva Åsbakk (13), Lilav Abdurrahman (15) og Jenny Thuv (13). Alle foto: Eva S. Winther

Reportasje

Skaper trivsel, samhold og robuste jenter

- Jeg føler at jeg har blitt sterkere. Ikke bare fysisk, men også som person, sier Emma Randine Hansen (13).

Saltenposten
Saltenposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 25.11.2019 kl 10:17

Det er ikke bare bare å være ungdom og vokse opp i dag. Vi hører om klikkdannelse, utestenging, mobbing, og ungdommer som er usikker på seg selv. Noen mangler kanskje en nær venn eller voksenperson å betro seg til, og det snakkes om at stadig at flere unge sliter med psykiske problemer.

Dette ville to damer i Sørfold gjøre noe med. Sylvi Brandsæther og Zoy Lillegård i Mental Helse Sørfold slo seg på lag, og startet tilbudet "Sterke jenter". Én gang i uka, og en helg i blant, samler de en gruppe jenter i Sørfoldhallen. Der prater de sammen, trener styrke, gjør pilates, danser, leker, spiller spill og har det gøy i lag.

- Bare fantasien setter grenser for hva vi kan finne på, sier Zoy Lillegård, som gjerne instruerer jentene i pilates.

Les synspunktet om Sterke jenter her

Først samles de i speilsalen, der de snakker litt løst og fast. Kanskje noen har noe spesielt på hjertet? Som den ene av torsdagene vi er innom. Zoy har mistet moren sin, og hun takker jentene som har sendt henne hjerter og gode ord på melding.

"Sterke jenter" er nemlig ikke bare et samlingspunkt for å trene. Det er også et sted de kan snakke sammen, eller ta en prat under fire øyne med Sylvi eller Zoy.

- Det viktigste er at de kommer hit og er i lag. Om noen har det tungt og trist, så er vi voksne her som de kan prate med, sier Zoy.

Jentene sitter i en ring på gulvet. Mobilene er samlet sammen og ligger i en kakeboks. Sylvi snakker om hva man kan gjøre for å få det lettere dersom man er lei seg.

- Kanskje noen av dere har et dyr? Da har dere kanskje merket at de er gode å ha hvis man er lei seg, sier hun, og flere av jentene rekker opp handa.

Noe av det Zoy trekker fram som positivt med tilbudet er at det ikke skal være noe press eller forventninger. De kan komme som seg selv og være den de er.

- De psykiske problemene blant unge i dag øker. De legger sånn press på seg selv, men slik skal det ikke være her, mener hun.

Det var Sylvi som tok initativ til "Sterke jenter".

- Jeg har to jenter selv, og ser at det er mye greier i den alderen de er i nå. Derfor fant jeg ut at jeg ville starte opp et aktivitetstilbud, sier hun.

SAMHOLD. Hettejakker og t-skjorter med logoen til Sterke jenter skaper også samhold.

Gjennom å samarbeide med Mental Helse Sørfold, kunne de søke om og fikk 25.000
kroner i folkehelsemidler fra Nordland fylkeskommune. I tillegg har de fått støtte fra
Elkem, Sisomar og Mowi.

- De sa ja med én gang vi spurte, sier Zoy.

I tillegg til å møtes hver torsdag, har de av og til aktiviteter i helgene, som fjelltur og båltur. Nylig var de på Budokai kamsportskole på Rognan for å trene, en annen gang overnattet de i et lokale de lånte i Straumen sentrum, laget syrisk mat sammen og koste seg.

I sommer var de på overnattingstur med veteranbåt til Rørstad, der de også plukket søppel. Iblant har de kunstverksted, og tidlig i år malte de bilder som de stilte ut i foajeen på rådhuset. Inntektene av salget ga de til et barnehjem i Ukraina.

Det er plass til 20 stykker på "Sterke jenter", og målgruppa er 7. til 10. klassinger fra hele kommunen. Det er godt oppmøte. Noen kommer til og med direkte fra andre aktiviteter.

- Jeg synes det er flott at de vil være med, også de som bor et stykke unna. Det er tydelig at de gleder seg til dette, sier Zoy.

Mens noen jenter danser og trener med rockering i speilsalen, er noen andre opptatt med apparater på styrkerommet. Sandra Øvereng Solskinnsbakk (15) er en av de som har vært med siden det startet i begynnelsen av 2019.

- Jeg liker å trene, og får samtidig møtt venner her. Jeg ble med for å gjøre noe på fritida, forteller hun.

Emma Randine Hansen (13) har også vært med hele veien, og synes det er bra å være med i ei gruppe der de gjør artige ting i lag.

- Jeg føler at jeg har blitt sterkere. Ikke bare fysisk, men også som person, sier hun.

Andrine Øvereng Rønning (12) trives godt.

- Det er bedre å trene i lag med venner enn å sitte hjemme på mobilen, synes hun.

- Jeg har prøvd dette to ganger nå, og synes det er veldig bra, sier Leonora Salemonsen (12).

TRENER STYRKE. Leonora Salemonsen (12) (t.v.) og Mira Eilertsen Bordi (12) liker godt å trene, og synes det er gøy å trene sammen med andre.

- Det er bra å være mer sosial, sier Lea
Serine Ullvang (12).

Ylva Brandsæther Larsen (13) tror at jentemiljøet blir bedre av "Sterke jenter".

- Det blir mindre drama, og folk går bedre overens, sier hun.

- Jeg synes det er artig at vi finner på så mye forskjellig i lag, sier Alva Åsbakk (13).

Mira Eilertsen Bordi (12) begynte i høst. Siden hun liker å trene, passet "Sterke jenter" perfekt.

LAGER MAT. Det er også åpen hall for ungdom denne kvelden, og Lilav Abdurrahman (15) og Zoy Lillegård hjelper til med å lage taco til kveldsmat.

Det hender at tilbudet foregår samtidig med andre aktiviteter i Sørfoldhallen. Som denne torsdagen, da det er åpen hall for ungdom og felles taco til kvelds. Noen av jentene har meldt seg frivillig til å hjelpe med maten sammen med Zoy, og er i full gang på kjøkkenet.

- Jeg synes det er gøy å være med på "Sterke jenter". Litt tungt når vi trener, men det er vel sånn det skal være, sier Matilde Hansen (12).

Jenny Thuv (13) har kommet direkte fra svømmetrening på Fauske.

- Jeg er med for å trene, og så er vennene mine med her, så da får vi gjort noe i lag også.

Over grytene står Lilav Abdurrahman (15) som opprinnelig er fra Syria. "Sterke jenter" har ikke bare gjort henne sterkere, men gitt henne flere venner også.

- Man blir bedre kjent, og jeg har fått ei ny venninne her. Vi har begynt å henge sammen ellers på fritida også, og jeg snakker med flere som jeg ikke har hatt kontakt med ellers, forteller hun.

HJELPER TIL. Her hjelper Matilde Hansen (12) (t.v.) og Jenny Thuv (13) til med å lage kveldsmat.

Utenfor kjøkkenet sitter Tilde Meisfjord (13) og Ingeborg Normann (13) og spiller kort.

- Jeg synes "Sterke jenter" er et fint tilbud. Det handler mye om mental helse. Er man litt trist, så kan man snakke om det, sier Tilde.

- Det er fint å ha noen å prate med, og så har vi det artig mens vi trener, synes Ingeborg.

ULIKE AKTIVITETER. Det ligger til rette for mange ulike aktiviteter når de samles. 13-åringene Tilde Meisfjord (t.v.) og Ingeborg Normann spiller kort.

Inne i selve hallen er det en gjeng som spiller basket.

- Her kan vi trene i lag, og det gir motivasjon. Det er ikke all organisert idrett som passer for alle, sier Stina Alexsandra Jensen (15) innimellom spillet.

- Sterke jenter er blitt et symbol. Vi skal gjøre dem mer robust. Her treffes de uten at det er klikk-aktig, og når de blir sterke i kroppen, kan de også bli sterkere i psyken. Det sosiale er viktig, og vi prater mye i lag, sier Zoy.

Tidligere i år tok hun med seg aktivitetsplanen for "Sterke jenter" til fylkesmøtet i Mental Helse.

- Dette er en enkel oppskrift som andre kan kopiere, mener hun.

- Vi deler gjerne oppskriften, og hvem som helst kan gjøre dette. Det er veldig meningsfylt å holde på med, synes Sylvi Brandsæther.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...