Saltenposten A/S

Saltenposten

Godtar ikke å doble utslipp i Sulis for at Staten skal slippe å rense opp

STØRRE UTSLIPP. Fauske kommune godtar ikke at utslippene i Langvannet skal dobles for å unngå rensing av gruveavrenningen. Foto: Arild Bjørnbakk

Fauske kommune har på nytt protestert ovenfor miljømyndighetene at Sulis-utslippene skal dobles uten rensing.

Saltenposten
Saltenposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 06.09.2018 kl 08:55

OSLO/SULITJELMA: Tirsdag denne uka var ordfører Jørn Stene, rådmann Geir Mikkelsen og Rødt-politiker Per Gunnar Skotåm i Miljødirektoratet med protesten.

Ny rapport

Det var tidligere i år at Norges Geoteknisk Institutt la fram en ny rapport for å løse forurensningen i Sulis. En rapport som var bestilt av direktoratet.

I denne rapporten ble det foreslått å doble utslippsgrensen for tungmetall fra Sulis-vassdraget. Dette for at Staten skulle slippe å rense dette utslippet.

Protest

Denne saken var oppe til behandling i kommunestyret i vår. Et kommunestyre som ikke godkjente at utslippene skulle økes for å slippe rensning. Kommunestyret påla ordfører og rådmann å ta denne saken ovenfor Miljødirektoratet.

Samtidig fulgte Rødt-politiker Per Gunnar Skotåm som er både som kjentmann og gruvemann, med god kunnskap til dette temaet.

Godt mottatt

- Vi ble godt mottatt i Miljødirektoratet, sier ordfører Jørn Stene. Han sier videre at direktoratet har ikke trukket noen konklusjon på denne saken. De er ikke ferdig med sin behandling.

- Vi inviterte direktoratet til å komme til Fauske og presentere resultatene når de har ferdig sitt framlegg. Det ble vi lovet at de skal gjøre og slik står saken i dag, sier ordfører Jørn Stene til Saltenposten.

Stort problem

Forurensningen av Sulis-vassdraget har vært et stadig tilbakevendende problem hvor utslippene går over godkjente grenser.

- Vi vil legge politisk press på at det blir ryddet opp i denne saken. Vi kan ikke godta at man skal doble utslippene for å unngå dette, sier ordfører Jørn Stene.

En oppfatning som har vært oppe i kommunestyret flere ganger. Både under Odd Henriksen, Kjell Georg Eilertsen og Siv Anita Brekke Johnsen sin styringstid i kommunen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...