Saltenposten A/S

Saltenposten

Historisk rettssak om samehets

Aktor ber om 18 dager betinget fengsel

AKTOR. Gatue Rydmarken mener helheten i ytringen til den tiltalte mannen, kvalfiserer til domfellelse for hatefull og diskriminerende ytring. Foto: Tarjei Abelsen

Aktor Gaute Rydmark i rettssaken mot en mann tiltalt for hatefulle og diskrimerende ytringer mot samer, ber om en betinget fengseldom og en bot på 15.000 kroner.

Saltenposten
Saltenposten A/S

Publisert:

Forsvarer ber om frifinnelse, og mener uttalelsene må se på som ironi og humor slik tiltalte har forklart.
- Han hadde ingen tanker om at dette var straffbart da han publiserte dette. Jeg leter fortsatt etter hvilke motiv han skulle ha knyttet til etniske og rasemessig motivert. Jeg finner ingen motiv, sier mannens forsvarer, Tor Haug.

Han understreker at mannen verken før eller etter ytringen, har kommet med lignende uttalelser mot samer. Mannen skal også ha trappet ned sin aktivietet på Facebook generelt.

- Han har ikke brukt Facebook siden september i fjor, sier Haug.

Aktor Gaute Rydmark mener det er en sak for domstolen, selv om det ikke finnes lignende saker. Det er ingen enkeltpersoner som sitter som fornærmet i saken.
- Ja, det mener jeg. Det virker som terskelen for denne typen uttalelser blir lavere og lavere i sosiale medier, og jeg mener det er greit at vi reagerer mot dette, sier Gaute Rydmark.

Han mener det er stor forskjell på denne uttalelsen, og forsvarers fremheving av humoristiske sketcher.
- Når det er fremsatt i humorprogrammer, så skjønner man på en annen måte at dette er ment som humor og ironi, sier Rydmark.

Dommen i saken vil falle i neste uke.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...