Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Synspunkt

Jeg vil ikke ta farvel

Jeg vil ikke ta farvel

FOTO: Frida Kalbakk

Alle kjenner noen, som kjenner noen. Kreften berører alle.

Tekst:

Publisert:

Hva om dette var den siste dagen i ditt liv? Hva hadde du fylt den med?

Det høres brutalt ut. Det er brutalt. Mange der ute har allerede fått beskjeden. Ikke at det er deres siste dag, men at den vil komme. Ingen vet når, men de vet at de ikke vil bli gammel i en gyngestol.

Vi er inne i oktober, som med årene også har blitt rosa måned hvor det er ekstra fokus på brystkreft. Det startet i USA på begynnelsen av 90-tallet. Amerikanske kvinner krevde mer penger til forskningen av brystkreft. I Norge har aksjonen blitt arrangert siden 1999.

Jeg støtter helhjertet den saken og syns det er strålende at man kan vie en hel måned til en så viktig sak. Men vi må ikke glemme alle de andre typene med kreft som også stjeler liv.

Tall hos Kreftregisteret fra 2014 viser at det var 31.651 tilfeller av kreft det året. Det er en liten overvekt av menn som blir rammet.

Samme år ble det registrert 10.971 dødsfall som følge av sykdommen.

Alle kjenner noen, som kjenner noen. Kreften berører oss alle i en eller annen form. Jeg har mistet mange til den snikende sykdommen, og har en onkel som nå er alvorlig syk.

Slikt blir man preget av.

Jeg møtte onkel tidligere i høst da jeg var på ferie. Selv legger han ingenting i mellom og sier rett ut hva som er i ferd med å skje.

«Jeg skal dø».

Jeg aner ikke åssen jeg skal respondere på noe sånt. Ordene slår hardt inn i magen og jeg kommer ikke på et eneste fornuftig ord å si. Jeg føler at alt blir teit, alt blir uviktig.

Jeg tenker mye på onkel. På tante som også må takle sykdommen og det som er i ferd med å skje. Og familien deres, barn og barnebarn. Men jeg er ikke flink nok til å si det til dem. Rett og slett fordi jeg syns situasjonen er så vanskelig.

Det er ingen unnskyldning det. Det er vel mer egoistisk enn noe annet. At jeg ikke forteller dem hvor mye jeg har tenkt på dem i det siste, fordijegsyns det er ubehagelig å snakke om.

Som da vi var ferdige med besøket hos onkel å skulle si «ha det». Alle så hva alle tenkte. Er dette siste gang? Men ingen sa noe.

For min del tror jeg det er vanskelig å ta farvel fordi jeg innerst inne alltid tror at mirakler kan skje. Det har jo skjedd før.

For dem handler det kanskje like mye om å vise at man bryr seg. Det er kanskje ikke så viktig hva man sier.

Er det en ting jeg blir bevisst på av all elendigheten rundt meg, så er det hvor glad man skal være for hver dag.

Ikke dvel ved noe om det gjør deg ulykkelig. Gjør ting som gjør deg glad. Blir du glad av å gå turer i naturen, så ikke velg å sitte inne. Blir du glad av å spise pannekaker på en helt vanlig mandag, så gjør det.

Trenger du å endre noe i livet for å få det bra, så syns jeg absolutt du skal gjøre det.

Døden er dessverre en del av livet, men noen ganger kommer den enten brått og uventet eller bare uventet. En ting er i alle fall sikkert. Det er aldri et passende tidspunkt.

Det gjelder bare å gjøre det beste man kan på veien, med de verktøyene man har fått utdelt. Det er så enkelt som å si at du må nyte hver dag. Tenk på deg selv, men sørg for å se menneskene rundt deg også.

Kanskje du i dag skal ringe en venn du ikke har snakket med på lenge? Bare fordi du kan.

Det er en klisjé, men fortsatt verdt å ha på minnet:

Husk gårsdagen, drøm om morgendagen, men lev i dag.

Annonse
Annonse

Siste nytt i Synspunkt

Plastposer - få det bort!

I løpet av 30 år kan det være mer plast enn fisk i havet.

Vi er bra heldige

Muligheten er der, nesten rett utenfor stuedøren din.

Å gi noen en sjanse

Hvordan er det egentlig å komme ut fra soning i fengsel, og føle på at man her helt på bar bakke?

 
En omstridt avgift

Til høsten er det ti år siden vi fikk den første parkeringsavgiften i Fauske sentrum. En omstridt avgift som også har gitt mye positivt for sentrum. ...

- Dette er et overgrep

Hvorfor må Norge være først ute med å velge DAB i stedet for FM?

Har du en drøm?

Det er stort sett bare du selv som står i veien for dine drømmer.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!