Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Inge må skaffe 500.000 til MS-behandling i Moskva

Inge må skaffe 500.000 til MS-behandling i Moskva

SYK. Inge Karlsen fra Fauske ser ikke syk ut på dette bildet. Men hverdagen blir stadig vanskeligere å komme seg gjennom grunnet MS'en. Nå samler han inn penger og håper at en behandling i Russland neste år skal hindre at han blir gradvis verre. Foto: Espen Johansen

Inge Karlsen (45) fra Fauske har hatt MS i 16 år. Nå vil han samle inn 500.000 kroner for å få behandling i Moskva.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.09.2015 kl 12:42

FAUSKE/OSLO: 6. juni 2016 skal Inge Karlsen fra Fauske til et sykehus i Moskva.

Håpet er at en behandling som ikke tilbys i Norge skal bedre, eller i alle fall stoppe, sykdommen hans, slik at han kan leve videre med en viss livskvalitet.

Inge er rammet av MS (multippel sklerose), en nevrologisk sykdom som per i dag er diagnostisert som en kronisk sykdom som rammer sentralnervesystemet.

De vanligste symptomene er nedsatt førlighet, lammelse og koordinasjonsvansker.

500.000 kroner

Behandlingen Inge har fått time til i Moskva er imidlertid svært kostbar, og nå har han satt i gang sin egen innsamlingsaksjon.

Den heter HSCT (Hematopoietic stem cell transplantation) Det er standard behandling for kreftpasienter, og han må være på sykehuset i 30-40 dager om alt går bra.

- Jeg trenger 500.000 kroner. Selve transplantasjonen koster 45.000 dollar. Så kommer reise og opphold for meg og én person til, og medisiner. Moskva er ett av fire steder som tilbyr den behandlingen jeg setter alt mitt håp til, og er den rimeligste av dem. I Singapore koster det det dobbelte, sier Inge.

Fotballtrening

45-åringen oppdaget at noe var i ferd med å skje med han på en fotballtrening i Kristiansand på slutten av 1990-tallet.

- Jeg sparket foten i gresset flere ganger. Den ville ikke helt følge med, og kontrollen med ankelen var ikke slik den tidligere hadde vært. Derfra gikk det gradvis nedover til jeg fikk diagnosen på Ullevål i 2001, sier han.

Gradvis verre

Siden da har det sakte blitt verre og verre. Inge har primær progressiv MS. Det betyr at helt fra sykdomsstart øker symptomene gradvis, uten forbedringer innimellom. Andre typer MS kan ha forløp der symptomene opptrer periodisk.

- Jeg har den typen færrest har, og den det er forsket minst på. Men de forsøkene som har vært, er gode. Hos noen stopper det opp, mens noen også opplever å bli mye bedre. Jeg vil være fornøyd med hvilket som helst av de resultatene, sier Inge.

Ikke norsk hjelp

Til nå har han klart seg så å si uten hjelpemidler. En skinne rundt leggen hindrer såkalt «dropp-fot», og de siste årene har han hatt rullestol som han bruker på turer - ikke i det daglige.

- Med denne sykdommen får man ikke hjelp - slik man normalt gjør i Norge. Det sees på som for eksperimentelt. Haukeland sykehus er litt i gang, men på andre typer MS enn jeg har, sier han.

Ingen svar

Man vet ikke hvem som får MS eller hvorfor. Det er en sykdom Inge ikke hørte noe om da han vokste opp. Nå har han det selv, og det samme har Hege Karlsen Rike (se egen sak), som han har vært venn med i over 20 år.

- Begge har vært i Kristiansand? Begge er fra Fauske? Det er umulig å si. Det er ingen i min familie som har hatt det tidligere, sier han.

- Mote meg opp

Dagliglivet i Oslo der han bor, har de siste årene bestått av å komme seg opp og på jobb. I tillegg til trening to dager i uka.

- Den beste tiden er på morgenen. Da er kroppen klart best. Jo mer jeg gjør jo verre blir det, og det er verre på varme dager enn kjølige. Det verste er hvis jeg må «prestere» og det er mye folk der. Jeg liker ikke at folk ser på meg. Da må jeg mote meg skikkelig opp, bare for å gå forbi dem, sier han.

Permittert

For tiden er han permittert fra jobben som ingeniør i oljebransjen.

- Det passer mildt sagt dårlig å ikke få lønn hvis man trenger en halv million... Men jeg tror på ny jobb etter dette, sier han, og legger til at MS ikke hemmer han nevneverdig i jobben.

Men han har ført opp sykdommen på CV'en...

- Det må fram tidlig i eventuelle jobbprosesser. Jeg har fem år nesten uten jobbfravær, så jeg kan nok kalles en stødig arbeider, sier han.

Innsamling

Å be om penger er noe som sitter langt inne hos Inge, men nå føler han at han ikke kan la noe være uprøvd.

- Det er vanskelig å be om noe, men dette er for viktig. Det sitter langt inne å spørre, men dette skal jeg klare og jo flere som vet om det jo bedre. Derfor har jeg nå opprettet Facebook-gruppa «Inge vs MS». Responsen har vært overveldende og over 60.000 kroner har kommet inn, sier han og er takknemlig for hver krone.

Han vet at det blir å leve sparsomt fram til neste sommer. Han har lønn ut august, deretter er det NAV og mindre penger inn hver måned.

Stamceller

Behandlingen han skal igjennom foregår (kort forklart) ved at stamceller tas ut, fryses ned og «nullstilles».

Så tømmes kroppen for immunforsvar, og stamceller føres tilbake. De som er i orden bygger da opp igjen det som var dårlig.

Har vært skeptisk

Inge har tidligere vært skeptisk eller litt redd for det eksperimentelle. Nå synes han prognosene ser langt bedre ut - etter å ha oppdatert seg på hvordan det har gått med de som har vært gjennom det han skal gjennom.

- Jeg er fornøyd om MS'en min kan stoppes. Jeg vil ikke bli sittende inne resten av livet. Kan jeg ha det slik jeg har det nå, er det godt nok - men man håper selvsagt.

Ikke deprimert

Han har slett ikke gravd seg ned i selvmedlidenhet eller sinne.

- Jeg kræsja bilen den dagen jeg fikk diagnosen. Var sikkert litt «ute». Sint? Ikke ofte. Det er ikke noe å være sint på. MS er noe som noen tilfeldigvis får - uten å ha gjort noe spesielt. Jeg er heller ikke deprimert. Jeg kan ikke gjøre noe med dette og det hjelper ingen å bli nedfor, sier han rolig.

Fortjener sjansen

Hadde han hatt en sykdom som behandles i Norge hadde han gjort det for lenge siden. Nå må han dekke alt selv, og det betyr at 500.000 kroner må inn.

- Jeg er forberedt på å stå på selv for å skaffe penger og har ideer til ting som kan gi penger i kassa. Til folk som leser dette vil jeg si at alle monner drar. Noen bidrar nok fordi de kjenner meg. Kanskje noen vil bidra fordi de synes jeg fortjener sjansen til å bli frisk? Jeg tror jeg ville tenkt sånn om andre, sier han.

Nok er nok

- Pauseknappen i livet mitt ble trykket på i 2001 da jeg fikk diagnosen MS. Nok er nok. 16 år med MS er for slitsomt. Nå håper jeg å få stoppet sykdommen, sier Inge Karlsen.

Du kan hjelpe Inge på vei mot behandling med et bidrag til kontoen 1208.11.20704, og lese mer om hans kamp mot MS på Facebook-siden Inge vs MS.

Les også:

Nøkkelord

Se bildet større

VANSKELIG. Hver gang Inge skal ut på tur, må rullestolen være med. Det er ikke hindret han og kjæresten Ina i å både dra på turer og ha fine opplevelser. Men nå sparer han til behandling i Russland, og har startet en innsamlingsaksjon i håp om å stoppe sykdommen. FOTO: Ina Valle

Annonse
Annonse

Siste nytt i Nyheter

Strammer inn for nye løyper

Rådmannen innstiller på ikke å opprette Nordlysløypa, Kjellvassløypa og Loppaløypa.

Samboergaranti for eldre

Høyre, Krf og Venstre vil at Fauske skal sørge for at eldre ektefeller og samboere får bo sammen på sykehjem.

Sklei inn til finale

Svein Idar Hansen brukte bare drøye ni sekunder fra toppen av vannsklia til han traff vannet i bassenget.

 
Utfor veien på Setså

Denne traileren havnet utfor veien på Setså tirsdag morgen. Politiet er på stedet nå.

Her snakkes det 20 språk

Denne uka skal morsmål markeres. På Fauske vgs har de mange.

E6 var stengt etter trafikkulykke

To biler kolliderte ved Kvænflågtunnelen mandag.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!