JOBBER FOR UNGDOM. Fra venstre ledende helsesykepleier i Saltdal kommune Annie Franing, folkehelsekoordinator Solveig Strøm, Camilla Olsen som er konsulent innenfor barn, ungdom og idrett i kommunen, og Ketil Monsen, virksomhetsleder ved Rognan ungdomsskole. Foto: Wiggo Hüttepohl
JOBBER FOR UNGDOM. Fra venstre ledende helsesykepleier i Saltdal kommune Annie Franing, folkehelsekoordinator Solveig Strøm, Camilla Olsen som er konsulent innenfor barn, ungdom og idrett i kommunen, og Ketil Monsen, virksomhetsleder ved Rognan ungdomsskole.

Vil skape en ny møteplass for ungdom

I Saltdal jobber en arbeidsgruppe målrettet med Ungdata-tallene. En av planene er å etablere en ny møteplass.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: I Saltdal har de etablert en tverrfaglig arbeidsgruppe som ledes av kommunalleder for oppvekst- og kultur. De jobber målrettet med Ungdata-resultatene.

Les mer om Ungdata-tallene her

Ny møteplass

I undersøkelsen fra 2019, kom det fram at ungdommer ønsker seg flere uformelle møteplasser på fritiden.

- Med bakgrunn i dette er Saltdal kommune i en søknadsfase der målet er å etablere en ny møteplass for ungdom. Ungdommene skal selv være med på å bestemme lokalitetene og utformingen av dette tilbudet, forteller Annie Louise Franing, ledende helsesykepleier i Saltdal kommune.

Hun får støtte av Ketil Monsen som er virksomhetsleder ved Rognan ungdomsskole, folkehelsekoordinator Solveig Strøm, og Camilla Olsen som er konsulent innenfor barn, ungdom og idrett i kommunen.

Arbeidsgruppa for folkehelse har dessuten planlagt å invitere til en fagdag hvor både ungdommer, kommunalt ansatte, samarbeidspartnere, frivillige og politikere kan være med og jobbe med resultatene av Ungdata-undersøkelsen, og hva de skal gjøre framover i Saltdal.

Her finner du mer fakta om Ungdata

Styrket tjenesten

- Saltdal ligger lavere enn landsgjennomsnittet på spørsmålet om de har mye psykiske helseplager. Hva kan dette komme av? Gjøres det noe i Saltdal kommune som andre kan lære av?

- Saltdal kommune har i mange år prioritert tidlig innsats. Det jobbes målrettet med psykisk helse innenfor helsestasjon- og skolehelsetjenesten, og i helsestasjon for ungdom. Gjennom prosjektmidler fra staten har skolehelsetjenesten de to siste årene vært styrket med en hel stilling. I tillegg har kommunen ansatt psykolog med prioriterte oppgaver opp mot barn og unge, forteller de.

Les også: Rusforebygging er veldig viktig

Godt tilbud

Franing, Monsen, Strøm og Olsen synes det er et bredt fritidstilbud for ungdom i kommunen.

- Saltdal kommune kom svært godt ut på Ungdata-undersøkelsen på antall ungdom som er fysisk aktiv, og fysisk aktivitet er med på å forebygge psykisk u-helse. Derfor er det ikke bare viktig med kommunale tjenester, men også idrettslag, foreninger og frivillige i kommunen som er med på å gi barn og ungdom gode oppvekstsvilkår, mener de.

De viser også til at det er gode overgangsrutiner mellom barnehage, grunnskole og videregående skole.

- Det er tett kontakt og overlevering av nødvendig informasjon slik at elever blir tatt best mulig vare på.

Saltdal kommune har også jobbet målrettet med godkjenning av alle barnehager og skoler som helsefremmende gjennom Nordland fylkeskommunes kriterier. Folkehelsearbeidet de siste årene har også hatt mer fokus på psykisk helse med foredrag for ungdommen, blant annet med Simen Almås som overlevde Utøya, og med Helsesista.

Les også: Ungdom trenger flere møteplasser

- Viktig med aktiv fritid

- Saltdal ligger litt under landsgjennomsnittet på spørsmålet om ungdomsskoleelevene har drukket alkohol siste år. Hvordan jobber kommunen med rusforebygging?

- Saltdal kommune har i alle år hatt fokus på rusfrie arrangementer og møteplasser for ungdom. For å forebygge tidlig rus-debut må ungdommene ha gode fritidstilbud som ungdommene selv engasjerer seg i. Også her er det viktig med lag og foreninger i bygda, som engasjerer svært mange barn og ungdom, mener de.

Skolen og hjelpetjenestene legger dessuten opp til tett foreldresamarbeid for å forebygge tidlig rusdebut.

- Dette har vi også fokus på på felles fagdager for alle som arbeider med barn og unge.

Jobber på tvers

I løpet av året er det en rekke arrangementer for og med ungdommer i Saltdal, som for eksempel UKM, LAN, 16. mai-arrangement, Blåfrost-konsert og Ferieklubben. Saltdal kommune har vært heldig å få arrangere fylkes-UKM flere år på rad.

- De senere år har kommunen også hatt fokus på at ungdom skal være med-arrangører, slik at de selv er med på planlegging og gjennomføring av arrangementer. Slik lykkes man med å engasjere stadig flere ungdommer, mener de fire.

Ifølge dem er Saltdal kommune god på tverrfaglig samarbeid.

- Det jobbes målrettet med rus-
forebygging allerede fra svangerskapet av. Det er kort vei mellom meldt problem og aktivitet som settes i gang, påpeker Annie Louise Franing.

Skolekutt

- Ser dere andre utfordringer enn det som kommer fram i Ungdata-
undersøkelsen?

- Hvis det blir en nedbygging av videregående skole i kommunen, kan dette ha en svært negativ konsekvens for mange ungdommer. Dette med å måtte flytte hjemmefra tidlig, kan for mange ungdommer være svært negativt.

- Hva vil dere si er det mest positive som kom ut av under-
søkelsen?

- Det vi synes er det mest positive, er at ungdommene oppgir at de er fornøyd med sine foreldre og trives med å bo i kommunen. De er også fornøyd med lokalmiljøet og at de har et allsidig fritidstilbud. Undersøkelsen gir også Saltdal kommune mulighet til å gjøre gode prioriteringer i folkehelsearbeidet. Samtidig er det viktig å ikke lene seg tilbake på gode resultater, men jobbe videre målrettet framover med å skape gode oppvekstsvilkår. Dette er en kontinuerlig prosess, sier de.

Powered by Labrador CMS