HAR NOK FOLK. I Beiarn kommune har det ikke vært noe problem å få tak i sykepleiere eller annet helsepersonell til Beiarn alders- og sykehjem eller sektoren for øvrig. Foto: Lars Olav Handeland
HAR NOK FOLK. I Beiarn kommune har det ikke vært noe problem å få tak i sykepleiere eller annet helsepersonell til Beiarn alders- og sykehjem eller sektoren for øvrig.

Sykepleiermangelen:

Beiarn skiller seg ut i Indre Salten

Det trengs flere sykepleiere og helsepersonell i Indre Salten framover, men en av kommunene er i en særstilling.

Publisert Sist oppdatert

Fakta

Det er ventet at behovet for sykepleiere og annet helsepersonell vil øke kraftig i årene som kommer.

Ti år etter fullført utdanning jobber 1 av 5 sykepleiere ikke i helsetjenesten.

Ifølge en rapport fra Statistisk sentralbyrå (SSB) vil Norge mangle 28.000 sykepleiere og 18.000 helsefagarbeidere i 2035.

INDRE SALTEN: Det mangler 6.000 sykepleiere i dag i Norge, og ifølge Statistisk sentralbyrå sine spådommer for 2035 vil det mangle 28.000 sykepleiere da. Behov for sykepleiere og problemer med å rekruttere er ikke noe nytt problem. Indre Salten er intet unntak, men i Beiarn har de hatt lite utfordringer med dette.

- De 30 årene jeg har jobbet i Beiarn kommune har vi vært en kommune som ikke har hatt noen store kriser når det gjelder sykepleierdekning. I perioder har vi hatt ledige stillinger, men de siste 10 årene har det vært ganske stabilt, sier kommunalleder for helse og omsorg, Lisbeth Movik.

Les også: Nå må vi søke eksternt igjen

- Heldig situasjon

Akkurat nå søker ikke kommunen etter sykepleiere, men kommer snart til å utlyse et vikariat som fagleder for hjemmetjenesten.

- Vi er i en heldig situasjon når det gjelder sykepleierdekning. Vi har ingen ledige stillinger. I tillegg har vi to pensjonerte sykepleiere som jobber cirka 50 prosent hver, og en sykepleier i midlertidig stilling i påvente av ledig fast stilling, sier Movik.

De har ledig en 75 prosent stilling som helsefagarbeider, men der har de kvalifiserte søkere. For øvrig må de søke etter kommunepsykolog, men har en dialog med andre kommuner om et mulig samarbeid.

- Vi har også til utlysning en stilling som ergoterapeut, og der er det også kommet inn kvalifiserte søkere.

Les også: Mona er bekymret for framtiden

Støtter utdanning

Movik tror grunnen til at de ikke merker noe til sykepleiermangelen kan være at de jobber strategisk med rekruttering på mange plan.

- Vi har gitt støtte til mange ansatte slik at de har kunnet ta sykepleierutdanning desentralisert. Nå er dette tilbudet kommet på plass igjen, og vi håper å få to søkere fra Beiarn. Desentralisert utdanning er veldig viktig i forhold til å utdanne personell som har tilknytning til bygda, og som det er en større sjanse for at de blir værende, mener hun.

En viktig faktor er også hva de gjør for å beholde de ansatte de allerede har, at de har gode muligheter for å utvikle seg og ta videreutdanning, og at de trives på jobb.

Ungdom i jobb

Beiarn kommune samarbeider også med andre kommuner om rekruttering, har nettverk for helseledere og er med i samarbeidet Work together.

- Vi er opptatt av å gi ungdom et innblikk i hvordan det er å jobbe i helsesektoren, og har hvert år skoleungdom inne på sommerjobb. Det gjør at de i ung alder får kjennskap til yrker innen helse, sier Lisbeth Movik.

De har behov for to nye sykepleiere de nærmeste årene, men håper at de med å jobbe godt også skal klare å rekruttere disse.

- Vi tilbyr topplønn for alle sykepleiere, så det er kanskje en faktor som virker. Rekruttering er noe jeg som leder er veldig opptatt av, og jeg mener at ved å jobbe strategisk på flere områder så lykkes du bedre med rekrutteringen, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS