Elgjakt
Hjorteviltforskriften regulerer hjorteviltforvaltninga,
inklusiv elgjaktFristen for å søke endring i valg eller
bestandsplansområde er 1. maiKommunen har frist til å behandle søknadene 15. juni
Elgjakta varer fra 25. september til 23. desember
Bestandsplanområde for elg og/eller hjort er et område
bestående av to eller flere vald som samarbeider om å
utarbeide bestandsplan for elg og/eller hjort.Et vald er et areal som etter søknad er godkjent
av kommunen eller villreinnemnda for jakt på hjortevilt.Et jaktfelt er et mindre geografisk område innenfor et vald
som jaktrettshaverne/grunneierne har avgrenset av
hensyn til jaktutøvelsen.
SØRFOLD: 1. mai hvert år er fristen for å søke kommunen om godkjenning av nye elgvald eller endring av elgvald. Kommunen har frist til å behandle søknadene innen 15. juni samme år. Fire måneder etter fristen og tre uker etter at elgjakta startet, venter fortsatt flere på svar i Sørfold.
Her kan du lese administrasjonens svar på kritikken
Etterlyste svar
Rundt ei uke etter at svarfristen fra kommunen gikk ut, etterlyste både Statskog og flere privatpersoner svar på søknadene sine. Leif Arild Nygård etterlyste svar om både elgvaldet Fagerbakkan og bestandsplanområdet Sørfold øst. De hadde søkt allerede i februar, over to måneder før fristen.
- Det er dessverre slik at også de siste årene har ikke fristen for utsendelse av fellingstillatelser 15. juni blitt overholdt av Sørfold kommune, skriver Nygård.
Han ønsker ikke å uttale seg i Saltenposten, men viser til brevene som er sendt kommunen. Saltenposten har fått innsyn i hele saksmappen som gjelder Hjorteviltforvaltning for 2021.
Lovet svar
21. juni sendte teknisk/næring ut et brev om tildeling av fellingstillatelser, signert kommunalsjef Kurt Hjelvik og næringssjef/viltansvarlig Gerd Bente Jakobsen. Der forklarer de at avdelingen har mange store saker til behandling og begrenset kapasitet.
- En vil imidlertid sende ut tildelingene slik at eventuelle klager kan behandles i god tid før elgjakta, skriver de.
Les også: Til kontrollutvalget
Sendte klage
4. juli klaget Leif Arild Nygård på kommunens saksbehandling på vegne av Sørfold øst bestandsplanområde. I brevet peker han på at det burde vært informert tidligere fra kommunens side om at saksmengden var så stor at de ikke klarte å holde fristen. Han stusser også på at ikke gjennomgangen av tellende areal for de omsøkte valdene startet etter hvert som søknadene kom inn.
Nygård var dessuten bekymret for om det ble tid til å få gjennomgått arealene på samtlige vald etter ferien.
- For vald som skal leie ut jakten er det en vanskelig situasjon at tildelingen ikke kommer før i beste fall få uker før jakten starter.
Mange planlegger jakta i god tid, tar seg fri og bestiller reise ut fra at det hele starter 25. september.
Varsel om inhabilitet
13. juli sender Leif Arild Nygård et nytt brev til kommunen på vegne av bestandsplansområdet. Dette er et varsel om inhabilitet. Fire dager tidligere skal han ha vært på et møte med kommunalsjef Kurt Hjelvik og næringssjef Gerd Bente Jakobsen om Sørfold øst bestandsplansområde og tilhørende vald.
- I dette møtet kom det fram at kommunalsjefen er part i saken via familiære bindinger til en eiendom innenfor valdet i Skjærlia, og kommunalsjefen signaliserer også tydelig negativitet rundt forholdene til det omsøkte valdet i Skjærlia. Det ble også påpekt både fra næringssjef og kommunalsjef at Sørfold kommune er hjemmelshaver til en eiendom innenfor det samme valdet, skriver Nygård i brevet.
Skjærlia er et av valdene som er søkt om i bestandsplansområdet Sørfold øst, og ligger på nordsiden av Tørfjorden.
Uhildet?
Han mener at kommunalsjefen er inhabil som part i saken, og at det også vil gjelde næringssjefen som er direkte underordnet kommunalsjefen. Nygård mener at deres inhabilitet vil gjelde for alle omsøkte vald innenfor Sørfold øst bestandsplansområde, samt selve søknaden fra bestandsplansområdet.
- Slik saken står nå frykter vi at den ikke får en uhildet behandling i Sørfold kommune, og må derfor eventuelt legges til behandling hos nabokommune eller Nordland fylkeskommune, skriver Leif Arne Nygård.
Stoppet opp
Denne henvendelsen får Nygård svar på to dager senere fra kommunalsjef Kurt Hjelvik. Han opplyser at kommunedirektør Stig Arne Holtedahl skal håndtere saken, men ikke er tilbake på jobb før 26. juli.
- Det vil dessverre ikke utføres noen form for saksbehandling av deres innsendte søknader før en avklaring om habilitet foreligger, skriver han i en e-post til Leif Arild Nygård.
Svarer på habilitet
Først 17. august kommer det et svar fra kommunedirektør Holtedahl til Nygård. Da er det bare en drøy måned igjen til elgjakta starter.
- Vi bekrefter at kommunalsjef Kurt Hjelvik er inhabil, ikke som part i saken, men som nær slektning av part i saken. Vi bekrefter også at næringssjefen som hans underordnede også er inhabil og ikke kan treffe avgjørelse si saken, skriver han.
Når det gjelder kommunen som grunneier av en eiendom i Skjærlia, mener Holtedahl at det ikke har noen innvirkning på behandling av saken, siden det ikke foreligger private eller personlige interesser som er berørt.
- Vanlig praksis når en saksbehandler er inhabil, er at avgjørelse løftes opp til et nivå over den som er inhabil. Det er dermed kommunedirektør som fatter vedtak, opplyser Holtedahl, og beklager forsinket saksbehandling.
- Ulovlig utmelding
14. september, 11 dager før jaktstart, kommer det inn et nytt moment i saken. En gruppe grunneiere i området fra Torkilseng til Løkthaugen melder om det de kaller ugyldig utmelding av elgvaldet Skjærlia fra bestandsplansområde Lappelv-Kalvik. Dette er undertegnet av blant andre Kurt Hjelvik. Her opptrer han som privatperson, med fullmakt fra faren som er en av grunneierne.
- Ved en tilfeldighet er det kommet fram at Daniel Koskinen opererer som valdansvarlig for dette vald. Som grunneiere har vi aldri blitt orientert om Koskinens rolle, og har heller aldri som grunneiere gitt vår tilslutning til dette, hevder de i brevet.
- Ikke fullmakt
De peker på at det eneste dokumentet de kjenner til som er signert av grunneiere i forbindelse med elgjakt i valdet Skjærlia, er et skjema for dannelse av vald og hvilke eiendommer som ønsker å delta der.
- Dette kan ikke anses som fullmakt eller liknende, mener grunneierne.
De gjør også klart at Daniel Koskinen ikke representerer deres eiendommer i en sak om utmelding av vald fra bestandsplansområdet, og de mener derfor at utmeldingen er ugyldig. De gjør for øvrig oppmerksom på at de vil etablere et grunneierlag for eiendommene i valdet slik at jakt og forvaltning forankres der.
Mangler i postlista
17. september ber Daniel Koskinen på vegne av bestandsplansområdet Sørfold øst om innsyn i saksmappa som gjelder Hjorteviltforvaltningen i Sørfold for 2021.
Han påpeker at ingen av dokumentene ligger i kommunens postliste, slik de skal gjøre. Fire dager senere purrer han på dette.
Ny søknad
20. september får Koskinen et brev fra Sørfold kommune der påstandene fra grunneierne i Skjærlia-valdet legges fram.
Kommunen krever at det sendes inn ny søknad om godkjenning av Skjærlia-valdet, siden de mener at rettighetsforhold som har betydning for godkjenning av valdet er uklare. Opplysninger som er gitt i søknaden skal bekreftes eller dokumenteres på nytt, og Koskinen må legge fram en skriftlig fullmakt om at han har anledning til å gjøre administrative endringer for elgvaldet.
- En eventuell søknad om nytt vald, Skjærlia, vil derfor ikke bli behandlet før disse opplysningene foreligger, opplyses det i brevet fra kommunen.
Daniel Koskinen ønsker heller ikke å uttale seg til Saltenposten i saken, men henviser til korrespondansen med kommunen.
- Uprofesjonelt
Allerede 29. juni henvendte Daniel Koskinen seg på epost til ordfører Gisle Hansen og kommunedirektør Stig Arne Holtedahl der han gjør oppmerksom på brudd på Offentliglova og Forvaltningsloven siden en rekke dokumenter ikke er journalført og kommunen ikke har søkt om forlenget saksbehandlingsfrist.
Han skriver at han synes kommunedirektøren, ordfører og teknisk sjef har opptrådt uprofesjonelt når det gjelder hjorteviltforvaltningen. Koskinen hevder dessuten at han blir beskyldt for å blande rollene som privatperson og som folkevalgt politiker der han blant annet er leder for plan- og ressursutvalget (PRU).
Dette og andre ting han er misfornøyd med når det gjelder kommunens håndtering av hjorteviltforvaltningen kommer han tilbake til i flere henvendelser til kommunen i september.
Beklager svikt
Først 1. oktober får Koskinen svar fra kommunedirektøren på henvendelsen fra 29. juni, og Holtedahl beklager at han ikke har fått noe skriftlig svar tidligere. Kommunedirektøren understreker at henvendelsene fra Koskinen hele tiden har blitt behandlet som henvendelser fra ham som privatperson, ikke som leder av PRU.
Holtedahl innrømmer at det ved en internkontroll er avdekket svikt i offentliggjøring av dokumenter, og beklager det. Han beklager også at saksbehandlingen i år ikke har fulgt skisserte tidsfrister.
- Dette er uheldig, og jeg beklager det, skriver han til Daniel Koskinen.