ADOPTERTE STRANDSONE. For Christian Sæther handler gründing om mer enn å tjene penger. Han har forpliktet seg til å rydde en bit strand i Beiarn to ganger i året, og i tillegg går ti kroner per kaviarglass til organisasjonen Hold Norge Rent. Foto: Maria Edvardsen
ADOPTERTE STRANDSONE. For Christian Sæther handler gründing om mer enn å tjene penger. Han har forpliktet seg til å rydde en bit strand i Beiarn to ganger i året, og i tillegg går ti kroner per kaviarglass til organisasjonen Hold Norge Rent.

Kaviargründeren adopterte strand i Beiarn:

- Natur og mennesker er viktig for meg

For hver kaviarboks Cristian Sæther selger, skal ti kroner gå til "Hold Norge Rent". Han har også adoptert ei strand han skal rydde to ganger i året.

Publisert Sist oppdatert

BEIARN: I 2019 sa Cristian M. Sæther fra Kirkenes opp en trygg jobb i Sparebank 1 Nord-Norge, for å produsere kaviar av rognkjeks i Beiarn i Salten. Det var oppdagelsen av Mimis sennep, som også produseres hos Beiarvekst, som gjorde Sæther nysgjerrig på Beiarn.

Han er nå en av flere oppdragsgivere for vekstbedriften, som tilbyr arbeid til personer som ikke deltar i det ordinære arbeidslivet. Sæthers firma Cibus Maris Norway AS har hovedkontor i Sandnessjøen, hvor han bor til daglig.

Les også: - En vill idé har blitt realitet

Variert arbeid

Beiarvekst er en såkalt VTA-bedrift med 12 varig tilrettelagte arbeidsplasser. I løpet av 2020 har Beiarvekst utvidet driftsbygningen sin på Tollå slik at den nå er 700 kvadrat, og huser bedrifter som Beiarlæfs, Arctic Mustard samt tjenester som godstransport og tilhengerutleie.
Aktiviteten er høy. I et rom bakes lefser, i et annet blir det produsert sennep. Og i det tredje står en arbeidsstab på fire og fyller lyserosa rogn på glass. De smiler bak munnbindene.

- De trives så bra med jobben, at vi nærmest må tvinge de til å ta pauser, sier Sæther.

Gourmet-rogn

Rogn fra rognkjeks er rangert som en av de beste rogntypene å lage kaviar av. Øverst troner rogn fra størje. Den tungsaltede rogna ankommer i tønner på 100 kilo. I år har de kjøpt to tonn.

- Mål neste år er fire tonn, og innen fire til fem år 10 tonn, forteller Sæther.

Nå produserer de tre forskjellige typer kaviar, som blir solgt i gaveesker i et begrenset opplag på 1.500 stykker, disse er laget i forbindelse med nedsenkingen av en fjerde type kaviar, som modnes på havets bunn. Det er den originale, i tillegg til en mild variant og en som heter Rosé.

- Man kan ikke sammenligne denne kaviaren med den vi kjøper på tube, som folk i utlandet kaller barnemat, smiler Sæther.

Popper i munnen

Vi spretter tre glass for anledningen. Det første vi gjør er å se på fargen, som er naturlig, i motsetning til annen kaviar. De må eggene skinner i en fargeskala som går fra rosa til oransje og over mot champagne i fargen.

- Lukten er også viktig, sier Cristian, som forklarer at det ikke skal lukte fisk, men sjø.

Så er det smaksopplevelsen som er en kombinasjon av salt og søtt, og den spesielle poppende konsistensen. Merkelig, men godt.

Adopterte strand

Samfunnsansvaret er viktig for Cristian M. Sæther. Derfor syns han det er flott å samarbeide med en VTA-bedrift. Men han har også forpliktet seg på andre måter. For hver gavepakning han selger, går ti kroner til organisasjonen Hold Norge Rent.

- Det er en limited etition, så det er lurt å sikre seg, sier Sæther, som sniker inn litt mer reklame;

- Man støtter en god sak, så det er vinn-vinn for de som ønsker å ta sjansen på å kjøpe tidenes julegave til seg selv eller andre.

Sæther har imidlertid tatt enda et miljøskritt, og har adoptert et stykke strandsone i Beiarn, også det gjennom Hold Norge Rent.

- Jeg har forpliktet seg til å rydde strandlinjen to ganger i året. Vi ønsker å spille på lag med havet, og samtidig gi noe tilbake.

Powered by Labrador CMS