ER FOR PLANEN. Kolbjørn Mathisen (Ap) argumenterte for å vedta kommunedirektørens forslag til helse- og omsorgsplan. Partikollega Unn Karin Pedersen ved siden av og andre medlemmer i kommunestyret i bakgrunnen. Begge foto: Eva S. WintherTALTE FOR BYGDA. Per Reffhaug (Sp) holdt en tale til fordel for utkantene, og påpekte at geografien ikke var tatt hensyn til i planforslaget.FULGTE MED. Hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Sørfold Katrin Elvebakk (t.v.) og kultursjef Bente Braaten fulgte behandlingen av helse- og omsorgsplanen i kommunestyret.
ER FOR PLANEN. Kolbjørn Mathisen (Ap) argumenterte for å vedta kommunedirektørens forslag til helse- og omsorgsplan. Partikollega Unn Karin Pedersen ved siden av og andre medlemmer i kommunestyret i bakgrunnen. Begge foto: Eva S. Winther
Se hva som ble sagt i debatten
Klarte ikke å bli enige om eldreomsorgen
Ap ville gå for helse- og omsorgsplanen slik den foreligger, mens resten av kommunestyret i Sørfold ønsket flere utredninger.
SØRFOLD: Etter nesten to og en halv times debatt i Sørfold kommunestyre mandag var Arbeiderpartiet og H/Sp/SV/Rødt fortsatt uenige om hvordan de skal gå videre med helse- og omsorgsplanen.
Nederst i artikkelen kan du lese mer om hva som ble sagt i debatten.
Høy temperatur
De er enige om mye i helse- og omsorgsplanen, men når det gjelder institusjonsomsorgen blir det høy temperatur i debatten.
Senterpartiet og Høyre foreslo allerede i administrasjonsutvalget og formannskapet at det skulle gjøres flere utredninger av kostnadene med ulike alternativer for institusjonsomsorg, både når det gjelder drift og investering. Dette ble de nedstemt på i administrasjonsutvalget, som består av formannskapet og tre tillitsvalgte for kommunens ansatte. I formannskapet fikk de flertall for forslaget sitt og mandag skulle kommunestyret behandle saken.
Der ble det til tider høy temperatur i debatten.
Les også: Vi må legge følelsene for bygda til side
Talte for utkanten
Et av de første innleggene i debatten var fra Per Reffhaug (Sp) som holdt en lengre tale til fordel for utkantene av kommunen. Han frykter hva en nedleggelse av sykehjemmet i Røsvik kan få av konsekvenser for bygda, og minnet om at det i kommunens samfunnsplan står at de tre områdene Straumen, Røsvik og Nordsia skal utvikles på lik linje.
- 35-40 arbeidsplasser forsvinner fra Røsvik. Jeg kaller ikke det likeverdig utvikling. Det kalles avvikling, sa han.
Unni Storhaug (H) pekte på at små enheter ute i distriktene kan være fordelaktig og bærekraftig og at dette passer inn der geografiske avstandene er store, som i Sørfold.
Les også: Delte meninger om framtidas eldreomsorg
Vil ha tall på bordet
Silje Sørfjordmo Paulsen (Sp) fremmet forslag på vegne av Sp og Høyre at helse- og omsorgsplanen "tas til etterretning" - et begrep som det ble en del diskusjon om. Noen mente det ville føre til at den ble liggende i en skuff, mens andre sa det betyr "å rette seg etter".
Videre foreslo de at den delen av planen som gjelder bygging av helsehus og omsorgsboliger på Straumen utsettes til de har tilstrekkelig kunnskap om økonomi, fordeler og ulemper. De ønsker også utredet en rekke tiltak før de blir realitetsbehandlet. Det gjelder blant annet ferdigstillelse av Mørstun med to omsorgsboliger og habilitering av Elvheim for lettere behovstrengende.
Her kan du lese utdrag fra innspillene som kom inn i da planen var ute på høring.
- Sliter allerede
Arbeiderpartiets Kolbjørn Mathisen sto hardt på at en effektivisering må til, og at det rette er å følge anbefalingene i helse- og omsorgsplanen.
- Jeg synes det er veldig trasig at dere ikke velger å høre på Fagforbundet, Sykepleierforbundet eller ansatte som har uttalt seg. De som jobber på demensavdelingen sliter allerede med å få det til å gå i hop. Nå ryker vi uklar om dette igjen, og da går tida, advarte han.
Flere av partikollegene var også opptatt av hvor det må kuttes dersom ikke kostnadene ved institusjonsomsorgen blir lavere.
- Om sykehjemmet ikke legges ned, står skolen i fare. Da kan vi prate om hva som skaper liv i bygda. Jeg mener det er barnehage og skole, sa partikollega Unn-Karin Pedersen.
- Utfordrende
Etter et gruppemøte spurte Ap hvilke konsekvenser det ville få om planforslaget ble tatt til etterretning i stedet for at det ble vedtatt. Kommunedirektør Stig Arne Holtedahl sa at det ville bli utfordrende for administrasjonen om planen bare ble tatt til etterretning, og rådet politikerne til å vedta planen.
- Det ligger i vedtaket at det blir flere utredninger framover. I arbeidet med helse- og omsorgsplanen var det ikke spesifisert at økonomien skulle utredes, og vi har heller ikke hatt kapasitet til det ennå, forklarte han.
Forslaget til Sp/H fikk flertall med 11 mot seks stemmer. Det er ikke satt noen tidsfrister for når utredningene om økonomi, fordeler og ulemper skal være ferdige.
Sagt i debatten
Gisle Hansen (Sp): Tidsplanen har for tidlig krav til gjennomføring ut fra vårt økonomiske ståsted. Vi skal få til barnehagen på Straumen og paviljongen på Straumen skole. Det er pri 1.
Unni Storhaug (H): Vi kan ikke si ja til helsehus uten at vi vet hva det vil koste.
Per Reffhaug (Sp): 97,6 prosent vil beholde Sørfold som egen kommune. Da må vi legge opp en politikk som gjør at vi har en robust kommune. Sentralisering vil svekke Sørfold som egen kommune.
Kolbjørn Mathisen (Ap): Det er ingen tvil om at vi tapte valget på grunn av at Elvheim ble nedlagt, men jeg er valgt inn og det er av mine interesser å legge til rette for gode tjenester i kommunen.
Unn-Karin Pedersen (Ap): Ordføreren er forundret over at de ansatte i Røsvik ikke kjemper for sin arbeidsplass? Det er fordi de står i det hver dag og kjenner hvor skoen trykker.
Daniel Koskinen (Sp): Vi har ikke sagt med ett ord at vi ikke har lyttet til fagpersoner eller fagforeninger eller at vi er imot et helsehus. Vi vil ha kostnadene på bordet først.
Sten Robert Hansen (H): Vi vil ikke ende opp med en situasjon slik som med barnehagen som ble for dyr. Vi vil vite hva vi har å forholde oss til.
Sven Håvard Bakken (Ap): Der jeg jobber er vi vant til at vi forholder oss til det fagfolk sier. Konsulenten har lang erfaring, og jeg vil tro han også har tatt høyde for utbyggingskostnader.
Kjell Terje Sevaldsen (Sp): Jeg har pratet med flere ansatte i Røsvik som er negative, men de ønsker ikke at jeg nevner navn fordi det er så mye positiv snakk om helsehus på Straumen.
Unn-Karin Pedersen (Ap): Bruk tomta til eldresenteret, riv leilighetene og bygg for demensomsorg først, trinn to for administrasjon og hjemmetjeneste, og trinn tre ferdigstill det som helhetlig bygg.
Bente Grovassbakk (Ap): Det er sårt med fraflytting og jeg skulle ønske det var oppblomstring overalt slik det for eksempel er på Kvarv. Det er ingen arbeidsplasser i bygda, men småbarnsfamilier vil likevel bo der.
Kolbjørn Mathisen (Ap): Man trenger ikke være professor for å skjønne at om man samlokaliserer, sparer man penger.
Gisle Hansen (Sp): Å ta planen til etterretning vil si at vi har lest den og bruker den som grunnlag i arbeidet videre.
Kolbjørn Mathisen (Ap): Om vi tar planen til etterretning, blir den bare skjøvet langt inn i skuffa. Dette blir en ball vi ikke kommer oss ut av.
Per Reffhaug (Sp): Å ta til etterretning betyr å rette seg etter.
Gisle Hansen (Sp): Det ser ut til at vi må drive på to steder til i 2028, og da har vi to kommunestyrer som kan jobbe med dette framover. Vi har neppe mulighet til å sette spaden i jorda før i 2024 eller 2025.