SKUFFET. Katrin Elvebakk som er tillitsvalgt for Fagforbundet i Sørfold er skuffet over at ikke Sp og Høyre vil vedta helse- og omsorgsplanen slik den er.
Eva S. Winther
Helse- og omsorgsplanen
- Vi må legge følelsene for bygda til side
Hovedtillitsvalgt for Fagforbundet i Sørfold Katrin Elvebakk er skuffet over formannskapets vedtak om helse- og omsorgsplan.
SØRFOLD: Katrin Elvebakk var en av de tre tillitsvalgte som var til stede da administrasjonsutvalget behandlet forslaget til helse- og omsorgsplan i Sørfold på mandag. I det møtet ble det flertall for planforslaget, men i formannskapsmøtet like etterpå ble det flertall for Sp sitt forslag om å få utredet kostnadene med både én og to institusjoner.
- Jeg er skuffet over at det ikke blir tatt mer hensyn til de faglige tingene vi synes er vesentlig framover, sier den hovedtillitsvalgte, som mener rapporten både er grundig og bredt sammensatt.
Les også: Delte meninger om framtidas eldreomsorg
- Det er tøft
Katrin Elvebakk bor i Ånsvik like i nærheten av Røsvik. Hun har selv vært ansatt som hjelpepleier ved Sørfold sykehjem nesten hele arbeidslivet fra hun var 18 år gammel. Nå har hun vært hovedtillitsvalgt for Fagforbundet i snart fem år, men tar fortsatt vakter både i Røsvik og andre steder.
- Ja, det er følelser inne i bildet og det er tøft når man skal legge ned en stor arbeidsplass, men man må legge følelsene til side, mener hun.
Da forslaget om et felles helsehus kom opp for noen år siden, følte flere ved Sørfold sykehjem i Røsvik at det var et angrep på deres arbeidsplass.
- Det har jo vært en stabil arbeidsplass og kommunens største. Når forslaget fikk synke inn og vi fikk prata om det, så vi at vi kanskje må gjøre dette for å møte morgendagens utfordringer, sier Elvebakk.
Her kan du lese flere utdrag fra innspillene som har kommet
Kan ikke vente
Nå mener hun at de ikke har tid til å vente med å sette i gang en prosess om et felles helsehus.
- Det er jo også slik at vedtak er et vedtak helt til det kommer et nytt. Om de hadde vedtatt at man går inn for planen nå, så kan de gjøre et nytt vedtak senere om de ser at de ikke får råd likevel. Nå ville ballen begynt å rulle med å finne ut av økonomien i det, forklarer Elvebakk.
Både politikere og andre savnet kostnadsberegninger i planforslaget, men hun minner om at det ikke var det som var bestilt i denne runden.
- At det ikke foreligger tall nå, er ikke så rart. Det ville vært altfor omfattende, og planen hadde ikke blitt ferdig i år.
Mange fordeler
Katrin Elvebakk ser mange fordeler med en samlokalisering av institusjonsomsorgen.
- Man trenger ikke å være rakettforsker for å skjønne at vi sparer på å slå sammen to enheter. Med ett kjøkken i stedet for to trenger man færre stillinger og dersom flere avdelinger ligger på samme plan kan man hjelpe hverandre på en annen måte enn om man er hver for seg.
I møtet sa hun at de må bruke den lille fagkompetansen de har på rett plass og at det er mye feil bruk av ressurser i dag.
- Når vi ser at vi strever med å få budsjettene til å gå i hop må vi drive billigere. Vi driver for dyrt men jeg synes ikke vi har noe mer å kutte ned på nå, sier hun.
- Kvaliteten er viktigst
Elvebakk sier at det selvfølgelig er bra med arbeidsplasser ute i bygdene, men mener at de heller må tenke på kvaliteten på tjenestene.
- I dag stiller vi større krav til omsorgstjenestene både som pårørende og brukere. Jeg vil ha det beste når jeg blir gammel.
Selv om hun mener at noe må gjøres, har hun forståelse for at politikerne har en vanskelig oppgave.
- All ære til de som vil bli politikere. Det er mange tunge beslutninger de må ta, men det er de som har ansvar for at kvaliteten blir best mulig, uavhengig av hvor tilbudene skal ligge.
Vanskelig å rekruttere
Et annet tema som ble snakket om i møtet var rekruttering av helsepersonell. Det er mange ansatte over 50 og 60 år i omsorgssektoren.
- Vi får ei utfordring med rekruttering framover. Nå er det ingen søkere til sykepleierstilling i Røsvik, og bare én søker til stilling på Straumen. Jeg kan love dere at det ikke kommer flere søkere til Røsvik i framtida. Det er tøft å jobbe med demente, og bygget er ikke egnet til det, sa Katrin Elvebakk i administrasjonsutvalget.
Ser mørkt på det
Hun erkjenner at et fellesbygg neppe kan stå klart om fem år, men mener at de må begynne arbeidet med det.
- Jeg ser mørkt på framtida om vi skal fortsette som vi gjør nå og synes det blir unødvendig å bruke flere millioner først før vi bestemmer oss for eventuelt å bygge nytt. Da må vi heller klare oss med det vi har inntil videre, slår hun fast.