Nytt anlegg til 88 millioner kroner:
Drit(t)bra renseanlegg er klart til bruk
Det nye renseanlegget samler opp all kloakk fra Fauske by. Med langt større kapasitet enn det forrige. Helt luktfritt er det også.
FAUSKE: Enhetsleder Frank Zahl og driftsoperatør Torodd Støver viser oss rundt i det topp moderne anlegget. Etter et par måneders prøvedrift kan man slå fast at det fungerer helt utmerket.
Med avansert teknologi er det langt mer funksjonelt enn det gamle. Og det har kapasitet til å ta unna kloakken fra det dobbelte av Fauskes innbyggertall.
Prosjektet vil bli fullført innenfor bevilget kostnadsramme på 88 millioner kroner. Alt må betales over avløpsavgiften, som ikke er spesielt høy i Fauske. Investeringen er bakt inn over 40 år, og gir en moderat økning i avgiftsnivået.
Alt samles opp
Det nye anlegget må sees i sammenheng med at kloakken på 90-tallet, helt fra Finneidbrua til Leirelva ble samlet for å bli ført til og renset i anlegget nederst og innerst i Hansbakken, nedenfor gamle husmorskolen.
Det er 25 år siden, og det gamle anlegget, som nå er revet, har vært i funksjon fram til i år. Nå er det nye anlegget tatt i bruk, men ikke gjort helt ferdig. Utearbeidet må vente på måkenes hekking.
Billigere transport
Det gamle anlegget skilte slam fra vann, og slammet ble kjørt til Vikan. En kostbar transport. I tillegg var det ofte feil på det gamle anlegget. Og ikke minst, det gamle anlegget klarte ikke å skille ut skarpe gjenstander og søppel.
- Det høres rart ut, men det er ikke så sjelden at det kommer kniver og andre gjenstander som skjærer opp den viktige duken som skal filtrere vann og slam.
Å skifte en sånn duk er kostbart, det betyr driftsstans, og det er ingen kamp om å få gjøre et sånt arbeid, sier Frank Zahl.
Alltid i gang
Med det nye anlegget blir alle fremmedlegemer, søppel, sand og fett, sortert ut før de når duken. Bare siden april, da prøvedriften startet, har de fått inn 670 kilo søppel via Fauskes befolknings toalettskåler.
Nybygget er 500 kvadratmeter. Kloakken kommer inn i kjelleren. Innsiget er i gjennomsnitt 30 liter i sekundet. Det pumpes så opp til hovedetasjen der alle de store container og avanserte maskinene står. Ettersom det skal være i full drift hele døgnet hele året, er det i stor grad doble løp i den avanserte helautomatiske prosessen.
Helt luktfritt
Sanda vaskes og går i en egen container. Slammet tørkes og kjøres i containere til Vikan. I snitt en firetonns container hver uke. Etter tørking ser det ut som litt fuktig sand. Med det nye anlegget blir det langt mindre slam å kjøre bort.
Måten kloakken håndteres på, og spesiell ventilasjon, gjør at anlegget er helt luktfritt. Det er bra for arbeidsmiljøet, men også for anleggets holdbarhet. Gassen fra kloakk vil kunne tære på et slikt anlegg.
Moldjord entreprenør
Moldjord bygg og anlegg er totalentreprenør for bygget, mens Trondheimsfirmaet Inrigo har levert og montert alt det avanserte prosessutstyret.
To driftsoperatører, Torodd Støver og Daniel Engan, har ansvar for anlegget, som er utstyrt med overvåkningsutstyr der man døgnet rundt kan sjekke at alt fungerer som det skal, og blir varslet når det ikke gjør det.