BOSATT PÅ BYGDA. Lokalbefolkningen på Strøksnes har fått skryt for måten de har tatt imot flyktningene i bygda på. Her fra en språkkafé med mat som ble arrangert i april. Nå er spørsmålet hvor mange flyktninger kommunen skal ta imot neste år.

Har bosatt 50 flyktninger hittil

Anbefaler å ta imot færre til neste år

Helse- og velferdslederen fraråder å ta imot flere enn 10-15 flyktninger i 2025.

SØRFOLD: - Tjenestene har allerede nok å gjøre, sa helse og velferdsleder Gunnbjørg Olufsen i et møte i Sørfold formannskap forrige uke.

Ut i jobb

Siden krigen startet, er det bosatt 50 ukrainske flyktninger i Sørfold med stort og smått. Per 1. november er det 14 som deltar på i introduksjonsprogrammet. Ellers er det flere som er ute i arbeid.

- Vi jobber målrettet fra dag én for å få flyktningene ut i jobb, og en stor prosent kommer ut i arbeid. Ikke nødvendigvis fast arbeid, men mange har vikariat, tar tilkallingsvakter eller jobber deltid, opplyste Janne Westgård Mikalsen ved flyktningkontoret i kommunen.

Hvorfor?

Flyktningkontoret er styrt av retningslinjer fra Imdir og fra kommunestyret lokalt. Nå er de i gang med å justere de gamle retningslinjene ut fra lovendringer som har kommet siden sist. Dette vil komme opp til politisk behandling senere.

- Jeg har tenkt noen ganger på hvorfor kommunen vil bosette flyktninger. Er det på grunn av økonomi? Bosetting? At vi vil være gode medmennesker? Kanskje handler det om alle tre, men det er lurt å ha et bevisst forhold til det. Det krever mye arbeid å bosette og å følge opp flyktninger, og vi er helt avhengige av samarbeid med frivillige, sa Westgård Mikalsen.

Har flyttet

Å få tak i boliger har vært en utfordring.

- Det er også en grense for hva samfunnet her på Straumen kan ta imot. Det kan også være en utfordring med å bosette på bygda. Spesielt når vi bosetter der, er vi avhengige av at noen kompenserer for det kommunen ikke gjør, og lokalbefolkningen har vært helt fantastisk. Ellers er transport et stort, evigvarende tema, sier flyktningkonsulenten.

To av familiene som ble bosatt på Strøksnes for under et år siden har flyttet til Straumen.

Neste år

Av de 25 flyktningene kommunen har sagt ja til å bosette i år gjenstår det å bosette åtte. Det skal være bolig klar for dem.

- Hva tenker dere om neste år? spurte ordfører Kolbjørn Mathisen i møtet.

- Vi bør ikke si ja til mer enn 10, kanskje maks 15, svarte Gunnbjørg Olufsen.

Ordføreren var opptatt av at dersom det skal bosettes flere, må de være sikker på at det er hus til alle.

- De skal ha tilbud om ordentlige boliger, mener han.

KOM MED RÅD. Gunnbjørg Olufsen er områdeleder for helse og velferd i Sørfold kommune. Hun er opptatt av at ikke kommunen skal ta imot flere flyktninger enn de har kapasitet til.
Powered by Labrador CMS