JOBBET SEG FRAM. Andrii Bogiv (t.h.) har fått fast jobb hos Acustus på Straumen. Her sammen med daglig leder Kay-Roger Pettersen (t.v.) og ingeniør/prosjektleder Frode Martinussen. Alle foto: Eva S. Winther
JOBBET SEG FRAM. Andrii Bogiv (t.h.) har fått fast jobb hos Acustus på Straumen. Her sammen med daglig leder Kay-Roger Pettersen (t.v.) og ingeniør/prosjektleder Frode Martinussen. Alle foto: Eva S. WintherFRA STOR FABRIKK. I Mariupol arbeidet Andrii på et stålverk sammen med 25.000 mann. Her er det litt mindre forhold, i verkstedet til Acustus der han jobber med maskinering og hydraulikk.VIL BLI HER. Andrii Bogiv (t.v.) trives godt på arbeidsplassen, og vil gjerne bli boende i Norge. Daglig leder Kay-Roger Pettersen (i midten) og ingeniør/prosjektleder Frode Martinussen er glad for å ha ham i staben.

Ukrainere i Norge

Andrii fikk fast jobb: - Dette er mitt nye liv

Andrii Bogiv (39) gråt av glede da han fikk fast jobb hos Acustus. - Jeg var veldig glad, sier han.

Publisert Sist oppdatert

SØRFOLD: Overgangen er stor fra stålverket med 25.000 ansatte i ukrainske Mariupol til Acustus på Straumen, men Andrii Bogiv kunne ikke hatt det bedre.

- Det er bra å jobbe her. Vi er som en stor familie og hjelper hverandre, forteller han.

Les også: - Disse trenger også støtte

Mistet nesten alt

Russland gikk til fullskala invasjon av Ukraina 24. februar 2022. På tross av at det var minelagt rundt fabrikken, måtte Bogiv fortsette å gå på jobb.

- Jeg hadde mistet alt, men ikke familien min. Jeg holdt på å miste meg selv, sier han.

Familien måtte lete etter mat og vann, og laget mat på bål. Etter hvert innså de at de burde flykte. Bogiv, kona Daria og sønnen Illia (9) flyktet til Norge, og fikk god hjelp på veien. Etter noen uker på Østlandet kom de til Bodø der de bodde omlag to måneder. 2. juni flyttet de til Straumen i Sørfold.

- Foreldrene mine bor fortsatt i Mariupol og jeg snakker med dem på telefon hver uke for å høre hvordan de har det, forteller han.

FRA STOR FABRIKK. I Mariupol arbeidet Andrii på et stålverk sammen med 25.000 mann. Her er det litt mindre forhold, i verkstedet til Acustus der han jobber med maskinering og hydraulikk.
FRA STOR FABRIKK. I Mariupol arbeidet Andrii på et stålverk sammen med 25.000 mann. Her er det litt mindre forhold, i verkstedet til Acustus der han jobber med maskinering og hydraulikk.

Møtte næringslivet

I august 2022 startet Andrii og Daria på introduksjonsprogrammet, mens Illia begynte på skolen. 22. mars i fjor deltok Andrii Bogiv på et møte der kommunen hadde samlet noen av flyktningene og representanter fra næringslivet - deriblant Acustus.

- Jeg var imponert over det flyktningene fortalte om seg selv og hva slags bakgrunn de hadde, sier Kay-Roger Pettersen som er daglig leder i Acustus.

Han inviterte Andrii, Oksana Dvirnychenko som er utdannet ingeniør, og flyktningkoordinator Ermin Krehic til bedriften for å snakke mer med dem om mulig språkpraksis.

Fikk fast jobb

Det gikk ikke lang tid før Andrii og Oksana var på plass hos Acustus. I september gikk Andrii over i arbeidspraksis gjennom NAV, mens Oksana trengte mer språktrening. Hun er for øvrig i ferd med å starte et manikyr-firma på Straumen - i lokaler i sentrum som Kay-Roger Pettersen eier.

Da Andrii Bogiv hadde jobbet tre måneder i verkstedet, tilbød de ham fast jobb.

- Jeg var veldig glad for det, og jeg gråt, forteller han.

Noe å bidra med

- Han var helt oppi skyene da vi fortalte at han fikk fast jobb. Andrii er veldig flink, og vi trengte folk. Han har absolutt noe å bidra med, sier Frode Martinussen.

Han er prosjektleder og ingeniør i bedriften, og har hatt mye med oppfølgingen av ukrainerne å gjøre.

- Andrii hadde rette bakgrunnen for å jobbe her, legger han til.

VIL BLI HER. Andrii Bogiv (t.v.) trives godt på arbeidsplassen, og vil gjerne bli boende i Norge. Daglig leder Kay-Roger Pettersen (i midten) og ingeniør/prosjektleder Frode Martinussen er glad for å ha ham i staben.
VIL BLI HER. Andrii Bogiv (t.v.) trives godt på arbeidsplassen, og vil gjerne bli boende i Norge. Daglig leder Kay-Roger Pettersen (i midten) og ingeniør/prosjektleder Frode Martinussen er glad for å ha ham i staben.

- Det kjennes godt

- Det er prisverdig at staten har gitt tilskudd til tilrettelegging av arbeidspraksis for flyktningene, og det kjennes godt å kunne bidra med å ta imot dem, synes Kay-Roger Pettersen.

- Må næringslivet ta en del av ansvaret for integreringen?

- Ja, vi bør bidra, men de som skal jobbe her må ha en bakgrunn som passer inn, sier han.

- Hva vil du si til andre bedrifter som får spørsmål om å ta imot noen i språkpraksis?

- Send dem hit, spøker han, men fortsetter alvorlig: - Vær tålmodig og forvent å måtte bruke en del tid på dem.

Bogiv er ikke den eneste flyktningen fra Ukraina som har fått fast jobb i bedriften. Under messa Framtidsjobb 2024 på Rognan i januar, tok en ukrainer som er bosatt på Fauske kontakt med de som sto på Acustus sin stand. I dag har også han fast jobb i firmaet.

Les også: Nav ber arbeidsgiverne åpne dørene

Vil bli i Norge

Den lille familien til Andrii Bogiv har funnet seg godt til rette på Straumen. Han forteller at han liker å gå turer, fordi det å være ute får ham til å slappe av. Han fisker mye, og er ofte sett med fiskestanga i nærområdet.

Å reise tilbake til hjemlandet er ikke noe alternativ.

- Har jeg muligheter til å bo her, så vil jeg gjøre det. Dette er et nytt liv for meg og min familie, sier Andrii og smiler.

Norskopplæring og introduksjonsprogram

Alle mellom 18 og 67 år har rett på norskopplæring i kommunen de bor i. Ukrainske flyktninger mellom 18 og 55 år har i tillegg rett på introduksjonsprogram.

Det har ikke de mellom 55 og 67 år, men kommunen kan likevel velge å tilby introduksjonsprogram dersom kommunen har kapasitet til det.

Introduksjonsprogrammet er et opplæringsprogram over seks måneder (maks ett år) som skal forberede flyktningen til deltakelse i arbeid eller utdanning.

Foreldre med barn under 18 år får også foreldreveiledning.

Kilde: Imdi

Fakta og tallgrunnlag i denne saken er utarbeidet av Samarbeidsdesken, et journalistisk fellesprosjekt mellom Landslaget for lokalaviser (LLA), Senter for undersøkende journalistikk (SUJO) og NRK.

Powered by Labrador CMS