SØRFOLD: På vegne av grunneierne har advokat Stein Owe sendt et åtte sider langt brev til Fylkesmannen i Nordland, om årsaker til at kommunestyre-vedtaket om å la Elkem Salten overta eierskap til deponiet er ugyldig.
Les hva Ole Helland mener om saken.
Inhabilitet
For det første mener grunneierne og advokat Owe at habilitetsspørsmålet ikke ble behandlet korrekt. Da vedtaket ble gjort var minst to Elkem-ansatte med på å avgjøre at vedtaket gikk gjennom med én stemmes overvekt.
- Det må være på det rene at det må være meget vanskelig for en ansatt å stemme mot arbeidsgiverens klare og uttalte interesse, skriver Owe i brevet.
Han påpeker at det i kommunestyret ble sagt at kommunen var utsatt for et press i saken, og at Elkem Salten blant annet hadde sagt at det kunne true videre drift om det ikke gikk gjennom.
- Det er nærliggende å anta at de arbeidstakerne som er medlemmer av kommunestyret, er litt utsatt for lignende press, skriver Owe videre.
Les også: Ble avgjort med knappest mulig margin
Feil
Han påpeker også at alle Elkem-ansatte ble erklært inhabil da samme sak var oppe i 2016, og mener at forvaltningsloven er brutt fordi de Elkem-ansattes stemmer ble avgjørende.
- Det er på det rene at de reelt ble ansett inhabile fordi deres ansettelse ved Elkem Salten Verk var egnet til å svekke tilliten til deres upartiskhet.
Owe mener at det er en saksbehandlingsfeil at kommunestyret ikke voterte over habilitetsspørsmålet, før de gikk videre i saken.
- Hadde slik avstemning blitt foretatt, ville disse medlemmene ut fra konstellasjonene som ellers kom til uttrykk i saken, blitt kjent inhabil, skriver Owe.
Les også: Tvil om habilitet
Begrensninger
Videre mener Owe at det ikke er grunnlag for ekspropriering, fordi deponiet ifølge grunneierne er fullt. Han viser til målinger gjort av Norconsult på vegne av Elkem Salten høsten 2016, som han mener i all hovedsak er samsvarende med målingene grunneierne har gjort. Begge skal vise at deponiet mange steder er overfylt.
- Deponiet er altså overfylt ut fra de begrensninger som følger av reguleringsplanen, og det kan ikke fylles mer i deponiet, skriver Owe.
Han mener at Oreigningsloven §2 som åpner for ekspropriering, setter krav om at det må være nødvendig. Det mener advokaten det beviselig ikke er.
- Selv under den forutsetning at det skulle vært noe kapasitet igjen i deponiet, ville størstedelen av dette området uansett ikke kunne eksproprieres til deponi, skriver Owe.
Her svarer kommunalsjefen på kritikken.
Ugyldig
I vedtaket fra 14. januar i år går det fram at eksproprieringen gir Elkem Salten eierforhold til deponiet. Tidligere har deler av området vært ekspropriert til bruk, og Owe mener det ikke er anledning til å gjøre noe annet.
- Det kan ikke ses at reguleringsplanen av 19.06.2014 gir adgang til en ekspropriasjon til eie, og ekspropriasjonen er også av denne grunn ugyldig, skriver Owe.
I planen for området fra 1992, står det at området skal klareres som landbruksområde og bli tilsådd etter at deponeringen er over. Det har hele tiden vært meningen, og er nok et argument som brukes for at ekspropriasjonen ikke kan føre til bytte av eiere av grunnen.
- En eventuell ekspropriasjon måtte være til (midlertidig) bruk, slik som ekspropriasjonen i 1992, skriver Owe.
Tyngende inngrep
Advokaten til Andkil-grunneierne påpeker også at det ved ekspropriasjon til eie, er gjort vurderinger av fordeler og ulemper med å ekspropriere for henholdsvis eie og bruk. Sørfold kommune har ifølge advokaten påpekt at grunneierne ikke har bruk området de siste ti år.
- Et sentralt poeng er imidlertid her at grunneierne nå endelig per 1. januar 2020 ville få tilbake bruksretten til sin eiendom, sier Owe.
Han påpeker at grunneierne skulle fått bruksrett til deler av området, etter hvert som det ble fylt opp.
- Det er klart at i stedet å ta fra grunneierne deres eiendomsrett til disse områdene, er et vesentlig og meget tyngende inngrep.
Blokkerer
Han mener argumentet om at ekspropriasjon kun til bruk vil kunne føre til konflikter, og kun er en unnskyldning da grunneierne kun har tatt opp beviselig forurensning tidligere. I 2012 ble Elkem bøtelagt for å ha dumpet diverse skrot i deponiet. Owe mener konflikt-spørsmålet er et påskudd for å unngå at Elkem Salten blir sett i kortene.
- Et ønske om å blokkere for grunneiers legitime påpekning av uregelmessigheter i driften av deponiet, må være et utenforliggende hensyn i en vurdering av om det skal eksproprieres til bruk eller eie, skriver Stein Owe.
Han mener Elkems behov er ivaretatt selv om de kun får rett til bruk av området.
Utsette
I kommunestyre-vedtaket heter det at prosessen med å ekspropriere området, ikke skal utsettes om det kommer klager. Også dette vil Stein Owe at Fylkesmannen i Nordland skal sette foten ned for.
- Det er avgjørende å få avklart vedtakets gyldighet før det kan gi grunnlag for å begjære ekspropriasjonsskjønn, skriver Owe.
Han mener det er viktig at Fylkesmannen kommer på banen.
- Det er generelt viktig at Fylkesmannen utøver kontroll med at rettsikkerheten til enkeltpersoner ikke settes til side i mindre kommuner der innflytelsen til dominerende aktører er sterk, avslutter Owe brevet med.
Av hensyn til denne klagebehandlingen ønsker ikke Sørfold kommunen å kommentere innholdet i klagen.