Relatert innhold
Advarer mot snøbruer som kan kollapse
Rask snøsmelting i påskefjellet gjør at elver åpner seg. Røde Kors sier skiløyper fort kan bli avskåret av en elv, og at man dermed må finne andre løypevalg.
– Når elvene åpner seg kan det hende at ruten du vanligvis tar ikke lenger er mulig å gå. I verste fall kan det endre seg før du skal gå tilbake, sier Tommy Eriksen, fra Røde Kors Hjelpekorps til NTB.
Hjelpeorganisasjonen skriver i en pressemelding at det bare de siste dagene har vært flere hendelser med elver som åpner seg og snøbroer som kollapser, enten ved belastning eller på grunn av smelting.
Den raskt smeltende snøen kan påvirke Røde Kors' mulighet til å nå raskt fram til fjellturister i nød.
– Ved uoppmerksomhet kan man lett å falle gjennom, og i verste fall ende opp i vannet.
Til tross for mye folk i fjellet i påsken melder Røde Kors om få ulykker.
– Til nå er det påsketuristene som har det travelt, og ikke vi i Røde Kors. Det er fint å se at mange koser seg ute i naturen, både i nærområdene og i fjellene, sier Eriksen.
Mann fikk slag mot hodet
Natt til lørdag fikk en 20 år gammel mann et slag mot hodet etter en del uro utenfor et utested på Fauske.
- Politiet er på stedet og mannen skal oppsøke helse. Politiet vurderer sak, opplyste de på Politiloggen.
Kontrollerte 33 bilførere for promille
Politiet melder litt før klokken 20 på skjærtorsdag at de har avholdt promillekontroll i Sulitjelma.
33 fører ble kontrollert og det ble ikke gitt noen reaksjoner, melder politiet.
Spiller opp til dans på Graddis fjellstue
- Vi er så heldig å få besøk av disse kjekke karene som spiller for oss slik at vi får en kjempefin skjærtorsdagskveld, opplyser Graddis Fjellstue og refererer til Robert og Espen på sin Facebook-side.
De opplyser videre at billetter koster 250 kroner og at arrangementet har 18 års aldersgrense.
Stenger vei på ubestemt tid
På grunn av teleløsning er deler av Østerkløftveien og Fridalveien stengt fra og med 14. april og inntil videre.
Analytiker tror på strømpris i nord fram til neste vinter
Mye vann i magasinene kombinert med fortsatt mye snø i fjellene kommer til å gi lave strømpriser i nord hele sommeren, tror analytiker.
– Det vil bli veldig få dager med strømpris over 10 øre i det nordligste prisområdet, og det vil vare fram til neste vinter, sier analysesjef Tor Reier Lilleholt i Volue Insight til Teknisk Ukeblad.
I Nord-Norge og Nord-Sverige samlet er det vann i magasinene tilsvarende 15 terawattimer strøm. I tillegg er det mye snø i fjellene som kommer til å smelte og renne ned i magasinene.
I begynnelsen av april var fyllingsgraden i de norske vannmagasinene på 47,9 prosent, viser tall fra NVE. Dette er det nest høyeste nivået for denne tiden av året siden 1995, da målingene begynte.
De store mengdene med vann og begrenset mulighet til å sende strøm sørover i landet kommer til å gi lav strømpris i Nord-Norge, tror Lilleholt. Han påpeker at det gir utfordrende økonomi for strømprodusentene.
– Nord-Norge har hatt fire-fem år med lave priser, og det gir produsentene store problemer med inntekter over tid, sier han.
Slik blir strømprisene mandag
I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 1,2 øre per kilowattime (kWh) mandag og en makspris på 1,4 øre.
Mandagens snittpris per kWh er 0,1 øre høyere enn søndag og 27,7 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
For tre år siden var maksprisen 30,1 øre per kWh og snittprisen var 23,1 øre.
Maksprisen mandag på 1,4 øre per kWh er mellom klokken 9 og 10 på formiddagen. Den er 0,04 øre høyere enn søndag og 34,4 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 19,3 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting mandag, siden prisen aldri overstiger 75 øre.
I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.
Minsteprisen blir på 0,8 øre per kWh mellom klokken 0 og 1 på natten og er den laveste i landet.
Nå er snart dette forbudt
Tirsdag 15. april starter perioden med generelt bålforbud i eller i nærheten av skog og annen utmark. Allerede er det tørt mange steder.
– Uansvarlig bålbrenning og bruk av åpen ild er de vanligste årsakene til branner i skog og utmark. Selv et lite bål kan fort spre seg og komme ut av kontroll, sier avdelingsdirektør Johan Marius Ly i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).
Det generelle bålforbudet varer fra 15. april til 15. september hvert år. Da er det forbudt å tenne opp bål eller grille i eller i nærheten av skog og annen utmark. Det er likevel tillatt med bål på godkjente bålplasser eller hvis det åpenbart at det ikke kan medføre brann, som hvis det ligger mye snø på bakken eller det har vært en lengre nedbørsperiode.
Samtidig må alle hele året vise aktsomhet og opptre på en slik måte at brann ikke oppstår.
Den laveste strømprisen i landet
I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 1,1 øre per kilowattime (kWh) søndag og en makspris på 1,3 øre.
Søndagens snittpris per kWh er 0,1 øre høyere enn lørdag og 21,8 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
For tre år siden var maksprisen 25,1 øre per kWh og snittprisen var 22,5 øre.
Maksprisen søndag på 1,3 øre per kWh er mellom klokken 9 og 10 på formiddagen. Den er 0,07 øre høyere enn lørdag og 28,5 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 19,3 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting søndag, siden prisen aldri overstiger 75 øre.
I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.
Minsteprisen blir på 0,09 øre per kWh mellom klokken 12 og 13 og er den laveste i landet.
Stadig flere studenter har for god råd til å få fullt stipend
Mer enn én av fire studenter har en inntekt eller formue som er over beløpsgrensene til Lånekassen.
I 2014–2021 gjaldt dette mellom 18–20 prosent av studentene, i 2023 var det hele 27 prosent. I alt fikk 300.000 studenter behovsprøvde stipend i 2023, skriver Lånekassen i en pressemelding.
Av disse fikk de fleste riktignok fullt stipend etter behovsprøving. 38.400 fikk redusert stipend, 42.100 fikk støtten kun som lån.
Inntektsgrensene i 2025 er 224.709 kroner for de som får studiestøtte i mer enn sju måneder, og 561.773 kroner for dem som får i mindre enn sju måneder. Formuesgrensene er 511.220 kroner for studenter som ikke er gift eller har samboer med felles barn, og 981.841 kroner for de som er det.
– Det er grunn til å tro at flere forhold spiller inn. Undersøkelser viser at studenter generelt jobber mer enn tidligere. Et annet forhold er at det er blitt flere eldre studenter som tar opp studielån, og de har ofte høyere inntekt enn yngre. Den faktiske lønnsutviklingen ble også noe høyere enn prognosene som lå til grunn når grensene for inntekt og formue ble bestemt, sier analyseleder Beate Ellingsen i Lånekassen.
Advarer mot våris: – Den farligste istypen
Våren er på vei, og isen svekkes og blir til våris med dårlig bæreevne. NVE advarer nå mot å ferdes på vann uten å undersøke isforholdene nøye.
Isforholdene er gode der det ligger sammenhengende snødekke, men mer usikre der snøen har smeltet. Isen svekkes også fortere på elver enn innsjøer.
– Våris er den farligste istypen. Flere dødsulykker har skjedd når isfiskere beveger seg mot innløp der isen plutselig gir etter, sier isvarsler Ånund Kvambekk i NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat).
– Skal du krysse et islagt vann i påsken, anbefaler vi å sjekke istykkelsen grundig med turøks. Ikke stol på is som er lett å hogge i. Det må være minst 10 centimeter hard is for at det skal være trygt, sier Kvambekk.
Han understreker at det er viktig å gå flere sammen, holde avstand og ha med kasteline. Våris kan gjøre det svært vanskelig å komme seg opp hvis man går gjennom.
I Nord-Norge og i fjellet er isen fortsatt beskyttet av snø, særlig over 600–800 meter over havet i vest og over 1000 meter i sør og øst. Her er isen stort sett farbar, men vær og snøforhold kan endre det raskt.
– Også i områder med trygg is må man unngå steder med strøm under isen, som innløp, utløp, grunne partier og trange sund. Særlig utsatt er vann som er regulert av kraftverk, sier Kvambekk.
Slik blir strømprisene lørdag
I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 1,006 øre per kilowattime (kWh) lørdag og en makspris på 1,3 øre.
Lørdagens snittpris per kWh er 0,6 øre lavere enn fredag og 25,02 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
For tre år siden var maksprisen 18,02 øre per kWh og snittprisen var 16,1 øre.
Maksprisen lørdag på 1,3 øre per kWh er mellom klokken 22 og 23. Den er 1,5 øre lavere enn fredag og 30,8 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 19,2 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting lørdag, siden prisen aldri overstiger 75 øre.
I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.
Minsteprisen blir på -2,9 øre per kWh mellom klokken 14 og 15 og er den laveste i landet.
Senker renta
DNB senker renten på boliglån med fastrente med 0,2 prosentpoeng. For unge kunder som binder renten i fem år, er den nye renten 4,89 prosent.
Ifølge banken skyldes rentekuttet lavere markedsrenter og økt konkurranse.
– Mange søker forutsigbarhet i en urolig tid, og fastrentelån gir stabilitet i rentekostnadene, sier Maria Ervik Løvold, konserndirektør for personmarkedet i DNB.
Hun sier at stadig flere vurderer fastrente for hele eller deler av boliglånet, selv om 95 prosent fortsatt velger flytende rente
Helsekøene går ned
Ventetidene på helsehjelp går ned. Det er nå 46.700 færre som står i helsekø enn for et år siden. 215.000 personer ventet på helsehjelp ved utgangen av mars.
Den siste måneden er nedgangen på 18.000, ifølge tall fra Folkehelseinstituttet.
– Jeg er veldig glad for å se at den store innsatsen som sykehusene har lagt ned gir resultater, sier helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap).
Det er 22.000 færre som venter på helsehjelp nå enn oktober 2021, ifølge Vestre.
Ventetid for påbegynt helsehjelp går imidlertid opp, men det var ventet, ifølge Vestre.
– Fordi mange som har ventet lenge har fått påstartet sin helsehjelp i mars, går gjennomsnittlig ventetid for påbegynt helsehjelp opp, sier han.
Flere kjøpte sin første bolig i 2024
Gjennom hele 2024 økte antallet førstegangskjøpere av bolig, etter sammenhengende nedgang siden 2021.
– Oppgangen for førstegangskjøpere var overraskende sterk i 2024 og kom til tross for økte boligpriser. Utviklingen kan forklares med nedsalg av leieboliger, lavere egenkapitalkrav, høyere lønnsvekst, lavere inflasjon, utsikter til lavere renter og frykt for sterk boligprisvekst, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund i en pressemelding.
Eiendomsmeglerne tror imidlertid ikke at oppgangen fortsetter. Geving peker på færre boliger på markedet og stigende priser.
Fokksnø øker skredfaren
NVE advarer om økt fare for fokksnø i Nord-Norge de kommende dagene. Fokksnø, som er vindflyttet snø, kan lett utløse skred før den fester seg til underlaget, forklarer vaktleder Solveig Kosberg i NVE Snøskredvarslingen.
Turgåere anbefales å holde seg unna områder med fersk fokksnø og følge med på skredvarslene.
Tallene for årets oppgjør blir forsinket
Grunnlagstallene for årets jordbruksoppgjør skulle komme fredag 11. april, men blir utsatt til over helgen.
Ny dato for framlegging av tallene blir mandag 14. april, forteller leder for Budsjettnemndas sekretariatet, Lars Johan Rustad.
– Det er et stort arbeid og vi er ikke helt i mål med dette før over helgen, sier Rustad til Nationen.
Tirsdag denne uken vedtok Stortinget prinsippene for hvordan bondens inntekt skal beregnes fremover. Timetallet på et årsverk i jordbruket skal ytterligere ned fra 1750 til 1700 etter at det i fjor ble det satt ned fra 1850 timer.
De siste årene har prinsippene for utregningen av bondens inntekt endret seg fra å skulle vise «utviklingen» i inntektene i jordbruket fra år til år, til å skulle måle «inntektsnivået» til aktive bønder.
Dette blir strømprisen fredag
I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 1,6 øre per kilowattime (kWh) fredag og en makspris på 1,6 øre.
Fredagens snittpris per kWh er 0,1 øre høyere enn torsdag og 25,6 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
For tre år siden var maksprisen 24,1 øre per kWh og snittprisen var 15,3 øre.
Maksprisen fredag på 1,6 øre per kWh er mellom klokken 17 og 18. Den er 0,04 øre lavere enn torsdag og 28,3 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 19,5 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting fredag, siden prisen aldri overstiger 75 øre.
I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.
Minsteprisen blir på 1,5 øre per kWh mellom klokken 1 og 2 på natten og er den laveste i landet.
Vil droppe minstestraff på 3 års fengsel for voldtekt
Regjeringen foreslår å oppheve minstestraff på fengsel i tre år for voldtekt til samleie.
Justisminister Astri Aas-Hansen (Ap) la torsdag fram forslaget om endring i straffelovens kapittel om seksuallovbrudd.
Der åpner hun for at domstolene skal stå friere når de utmåler straff i voldtektssaker.
– Erfaringene fra retten viser at det er store forskjeller fra sak til sak. Vi vil i hovedsak videreføre det generelle straffenivået, men mener dommerne bør ha større mulighet til å benytte straffeskalaen – i både skjerpende og formildende retning, sier Aas-Hansen.
– Vi vil derfor foreslå endringer som gir domstolene større rom for individuelle vurderinger i straffeutmålingen enn det som er situasjonen i dag, sier hun.
Regjeringen foreslår blant annet å oppheve minstestraffen på fengsel i tre år for voldtekt til samleie.
Dette har vært etterspurt, blant annet for å sikre en bedre balanse i straffenivåene mellom ulike seksuallovbrudd.
En av de viktigste endringene er å innføre en samtykkelov. Det betyr krav om aktivt samtykke «i ord eller handling» før seksuell omgang.
– For Arbeiderpartiet innebærer et samtykke at noen i ord eller handling har gitt beskjed om at de vil ha seksuell omgang – altså at bare ja betyr ja, sier Aas-Hansen.
Voldtektsbestemmelsen rammer i dag primært det å skaffe seg seksuell omgang «ved vold eller truende atferd» eller å ha seksuell omgang med noen som er «ute av stand til å motsette seg handlingen». Slike handlinger kan straffes med fengsel i inntil 10 år.
– Vi foreslår å videreføre dagens straffalternativer og strafferamme som et nytt andre ledd i voldtektsbestemmelsen, sier Aas-Hansen.
Samtidig foreslår regjeringen et nytt straffealternativ basert på «nei betyr nei».
– Handlinger hvor gjerningspersonen ikke respekterer en avvisning, er et så alvorlig brudd på en annen persons rett til å bestemme over egen kropp og seksualitet at de bør kunne straffes med fengsel inntil 10 år, sier justisministeren.