Meninger:
- Bakke retter hardt skyts mot museet og kommer med en del påstander som ikke kan få stå uimotsagt
Svar til Ulf Bakke sitt leserbrev, november 2024.
Vi i Nordlandsmuseet setter stor pris på engasjementet rundt vårt arbeid med å dokumentere, formidle og bevare 142 historiske bygninger og anlegg, 47 562 gjenstander, 57 ikke-flytende farkoster, en lang rekke arkiver og 276 987 fotografier fra vårt område (rapporteringstall 01.01.2024).
Hver sommer holder vi 19 anlegg åpent for besøkende – deriblant Saltdal bygdetun og Blodveimuseet, og gir gratis adgang til alle under 18 år.
Bygningsvernet i Nordlandsmuseet
Bakke retter hardt skyts mot museet og kommer med en del påstander som ikke kan få stå uimotsagt. Saltdal bygdetun er ett av flere museumsanlegg Nordlandsmuseet forvalter.
Vi har omfattende tiltak og langsiktige strategier for å sikre godt vedlikehold. Vi har mange gode samarbeidspartnere, søker støtte der vi kan, og budsjetterer innenfor de rammer vi har.
Vi kan berolige alle i Saltdal med at det har vært utført vedlikehold i de 20 årene vi har hatt ansvaret, i motsetning til hva Bakke skriver.
Som en del av vår strategi har vi fått utført en gjennomgang av alle bygg vi ivaretar, og gjort en faglig prioritering slik at vi bruker de offentlige midlene vi får på det som er mest verdt å ta vare på.
Denne prioriteringen i bygningssamlingen er tilgjengelig for alle og sier rett nok at noen bygg har høyere kulturhistorisk verdi enn andre.
Ingen av våre ansatte har påstått at bygningene på Saltdal bygdetun er uten historisk verdi, slik Bakke feilaktig påstår.
I 2004 overtok Nordlandsmuseet ansvar for museumsbygninger i ni kommuner. Dette har vært en krevende oppgave.
Bygningene museet overtok ansvaret for hadde mange steder store mangler og var ofte preget av manglende eller feil utført vedlikehold og reparasjoner.
De som en gang plasserte bygninger på tunet, var nok mere entusiaster enn håndverkere.
Torv er lagt på bygninger som aldri har hatt torv og feil legging av papp og knottplast gjør at dette vil være en stor kostnad frem i tid. Vedlikehold og utbedring har vært et kontinuerlig arbeid siden 2004.
I tillegg har vi også prioritert sikring av anleggene i forhold til el, brann og innbrudd, med tilhørende årlige vedlikeholdskontroller.
Bygningene i Saltdal er blant de om lag 4500 kulturhistoriske husene museene tar vare på i Norge.
I 2019 fikk Kulturdepartementet utført en kartlegging av alle museumsbygningene i Norge.
Undersøkelsen viste at det ville koste 3,5 milliarder kroner å sette de 4500 museumshusene i Norge i forsvarlig stand, altså et vedlikeholdsnivå.
Til tross for dette har ikke museene blitt tildelt flere midler, og tilstanden blir gradvis verre. Dette skjer over hele landet.
Med eskalerende klimautfordringer, svak tilgang på kompetente håndverkere, manglende studietilbud i spesialiserte håndverksfag og manglende kompensasjon for den årlige lønns- og prisveksten gjør at museene må skalere ned driften og aktiviteten på sikt.
Kulturdepartementet og Kulturdirektoratet har bedt museene med statlig tilskudd om å prioritere. Det gjelder også Nordlandsmuseet og de bygninger og anlegg vi ivaretar.
Framtiden for Saltdal Bygdetun
Nordlandsmuseet legger nå planer for de neste fem årene. Blant de meste krevende oppgavene våre framover er å balansere ønsker fra de som ønsker å bevare mest mulig (alt), og de økonomiske rammer vi må forholde oss til.
Det er ingen politisk vilje til å bevilge nok penger til at alt kan tas vare på, verken på Stortinget, i Nordland fylke eller i kommunene som har avtale med Nordlandsmuseet. Det må prioriteres – og kanskje hardere enn før.
Saltdal bygdetun skal ikke legges ned og det er ingen planer om å fjerne bygninger, slik Bakke påstår. Vi vil utføre vedlikeholdsarbeid i 2025 også, og det vil arbeides med samlingene.
Vi er også i gang med å tenke på hvordan jubileet skal markeres og vil gjerne invitere både Bakke og andre i Saltdal til å bidra til dette arbeidet.
Nordlandsmuseet setter frivilligheten høyt og vil alltid tilrettelegge for det.
Skrevet av Ole J. Furset – Museumsdirektør i Nordlandsmuseet