TRIVES PÅ ROGNAN. Ali Hussein, Imira Hassan og døtrene Noor Hussein (9) og Noon Hussein (5) har det veldig godt hjemme i Sandbakkveien på Rognan. - Her skal vi bo for alltid, sier de i kor. Foto: Helge Simonsen
TRIVES PÅ ROGNAN. Ali Hussein, Imira Hassan og døtrene Noor Hussein (9) og Noon Hussein (5) har det veldig godt hjemme i Sandbakkveien på Rognan. - Her skal vi bo for alltid, sier de i kor.

Leder

Det er mye positivt med folkevandring

At tilflyttere blir møtt med åpne armer, er noe av det viktigste en kommune kan gjøre for å øke folketallet.

Publisert Sist oppdatert

I det siste har Saltenposten hatt en serie med artikler om tilflytting og fraflytting fra kommunene i Indre Salten. Vi har både presentert statistikk over folkevandringen ut og inn av kommunene, og vi har fortalt historien til noen av personene som skjuler seg bak tallene.

Det er mange av oss som har flyttet noen ganger. Noen har hatt opphold i utlandet, men de fleste har flyttet innenfor Norges grenser. Det kan ha vært for å ta utdanning eller for å arbeide. Noen har angret og kommet tilbake, andre har kommet tilbake fornøyd med å ha lært noe nytt.

Tilflytting er utvilsomt positivt. Alle kommunene ønsker å øke folketallet, ikke bare for å få større skatteinntekter og overføringer fra staten. De fleste innflytterne bidrar dessuten med noe positivt. De har med seg nye ideer og erfaringer som beriker lokalsamfunnet.

Sørfold er et godt eksempel på en kommune som jobber aktivt for tilflytting. De legger til rette for nye innbyggere, og de gjør det de kan for at ungdom som er ute og skaffer seg utdanning kommer tilbake til hjemstedet.

Blant annet gir de et tilskudd på 150.000 kroner til de som bygger sin første bolig i kommunen. Det å legge til rette for at folk kan skaffe seg en bolig er viktig for å få tilflytting. En kommune som ikke har byggeklare tomter, må forvente at tilflyttere oppsøker en nabokommune.

En god andel av tilflyttere er flyktninger. Det ser ut til at skepsisen de ble møtt med for noen år siden langt på vei er borte. I tillegg har kommunene skaffet seg erfaring med å intergrere dem i lokalsamfunnet.

Ali Hussein og Imira Hassan er et ektepar som vi fortalte om i onsdagens utgave. De synes de var heldig som fikk komme til Saltdal da de flyktet fra Sudan i 2011. Ali jobber på Spar, og Imira ha tatt utdannelse som barne og ungdoms-arbeider.

Ali forteller at han våkner hver dag og tenker på hvor heldig de er som bor i Saltdal. Her er hele familien blitt tatt godt imot. Et slikt utsagn er god reklame for kommunen. At tilflyttere blir møtt med åpne armer, er noe av det viktigste en kommune kan gjøre for å øke folketallet.

Powered by Labrador CMS