MÅ TA GREP. Rådmann Ronny Seljeseth og ordfører Rune Berg er bekymret for at de ikke skal klare å komme seg ut av Robeklista i år, som de hadde tenkt. Foto: Victoria Finstad
MÅ TA GREP. Rådmann Ronny Seljeseth og ordfører Rune Berg er bekymret for at de ikke skal klare å komme seg ut av Robeklista i år, som de hadde tenkt.

Spøker for Robek-avskjeden:

Kommunen ligger an til enda et år på lista

Saltdal kommune satte seg som mål å komme seg ut av Robeklista i 2018. Nå ser det ut til at de må satse på 2019 isteden.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: Administrasjonen har en antydning til regnskapstallene for 2017, men tallene er ikke helt klare ennå. Rådmann Ronny Seljeseth orienterer likevel formannskapet om hvordan kommunen ligger an.

- Vi er på etterskudd. Vi har byttet systemer og revisjonen er varslet, sier han om årsaken til forsinkelsen.

Underskudd

Men regnskapskontrollen er ikke det eneste etterskuddet som kommunen plages med. Saltdal kommune hadde i utgangspunktet vedtatt i budsjettet at de skulle dekke inn et underskudd på 10,3 millioner kroner.

- Det ser ut som det blir et dårligere resultat enn det. Vi forventer et overskudd på cirka fire millioner. Hovedårsaken er et større underskudd på samhandlingsområdene enn i fjor, sier Seljeseth alvorlig.

LES OGSÅ: Robek-Saltdal brukte 40.000 kroner på Nederland-tur.

Merforbruk

På fellestjenester forventer de å gå i balanse, mens det på oppvekst og kultur vil bli cirka fem millioner i underskudd. Det er likt med året før. Helse og omsorg går med åtte millioner i underskudd, som er mer enn fjorårets fem millioner kroner. På teknisk avdeling forventer administrasjonen et underskudd på 500.000 kroner.
- Vi har mer skatteinntekter, men ikke i nærheten av det som var i fjor. Så vi får ikke dem samme drahjelpen i år. Samtidig har vi begynt å rydde i fondene våre.

Må fortsatt kutte

Rådmannen anslår at det kanskje er ti år siden de har hatt en ordentlig gjennomgang av fondene de har.

LES OGSÅ: Klarer ikke å betale gjelda til tross for økt inntekt.

- Vi kan inntektsføre cirka to millioner der, så det kan se ut som tallene er bedre enn de er på grunn av det, advarer han.

- Det beviser at drifta fortsatt er altfor høy, selv om vi tar inn over 12 millioner i eiendomsskatt, sier Sverre Breivik oppgitt.

LES OGSÅ: Må ut av Robek før bygda får bredbånd.

Ikke ut av Robek

I årets budsjett hadde kommunen egentlig planlagt å ta inn syv millioner kroner ekstra for å dekke underskuddet. Det ser det ut som de må se langt etter.

- Når vi dekker inn seks millioner kroner for lite, så er det snakk om at det er 12 millioner totalt vi må dekke inn. Mest sannsynlig vil det bety at vi ikke er ute av Robeklista i 2018 og må bruke ett år til på å dekke det inn, forteller Seljeseth.

Må ta grep

Sverre Breivik er kritisk til at det nå lyses ut en lærerstilling på skolen, mens det ser ut til å bli overtall av lærere, samtidig som skolesektoren er offer for nedskjæringer og sammenslåinger.

- Hvis vi skal klare å komme ut av Robeklista, betyr dette helt tydelig at vi må ta kraftige grep for å få ned drifta. Vi er enige om at eiendomsskatten skal ned, men vi driver fortsatt for høyt, sier han alvorlig.

LES OGSÅ: Saltdal på Robek-seminar: - Nå er det opp til oss.

Stor jobb

Rådmann Seljeseth avslører at Røkland skole kommer til å gå med underskudd. Han kan ikke fastslå konkret hvor mye, men det kommer til å bli mellom 200.000 og en million kroner.

- Budsjettmessig ser det ut til å bli et overskudd på fire millioner i år også, som er lavere enn budsjettert. Hvis ambisjonen fremdeles er å være ute av Robek i år, må vi komme med nye tiltak utover det som er budsjettert, sier han og fortsetter:

- Angående den lærerstillingen kan jeg bare si at jeg skal undersøke det. Jeg har observert det samme. Og så vil jeg understreke at det er foreløpige tall, dette her, avslutter han.

LES OGSÅ: - Her finnes sykepleiere som ikke får jobb.

Powered by Labrador CMS