REAKSJONER. Det har kommet reaksjoner på at kommunen sendte fire helse-ansatte til Nederland på rekrutteringsmesse. Kommunalleder Stein Ole Rørvik sier at de nok kommer til å sende færre neste gang.
REAKSJONER. Det har kommet reaksjoner på at kommunen sendte fire helse-ansatte til Nederland på rekrutteringsmesse. Kommunalleder Stein Ole Rørvik sier at de nok kommer til å sende færre neste gang.

Robek-Saltdal betalte 40.000 kroner for Nederland-tur

Fire helseledere ble sendt til Nederland for å rekruttere flere helsearbeidere. Samtidig går sykepleiere uten jobb i kommunen.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: Saltdal kommune betalte nesten 40.000 kroner for fire representanters reise og opphold under rekrutteringsmessa på Emigratiebeurs Emigration Expo lørdag og søndag, 10. og 11. februar, en stor emigrasjonsmesse i Nederland.

- Våre samarbeidspartnere Nordland fylkeskommune og Bodø kommune bidro økonomisk med både forberedelser og materiell. Blant annet kostnader med bannere til standen. Jeg mener kostnadene til dette lå på rundt 80.000 kroner, sier kommunalleder for helse og omsorg, Stein Ole Rørvik.

Få søkere

Helse- og omsorgsavdelingen i Saltdal kommune reiste med fire representanter til Nederland på ei messe der temaet var rekruttering av helsearbeidere. Timene de ansatte brukte på turen tas ut i avspasering.

- Er det greit å sende fire medarbeidere til Nederland med tanke på rekruttering?

- Ja, det er greit. Konkret nå har vi utlyst flere sykepleierstillinger som det er svak søkertilgang på, og vi kommer ikke få besatt alle, sier Rørvik.

Han viser dessuten til utviklingen som tilsier at Saltdal får flere eldre, noe som øker behovet for helsepersonell. Kommunen har hatt utfordringer med å rekruttere fagfolk, samtidig som de har mange deltidsstillinger

- Det sier meg at vi må ha en bred strategi med flere ulike tiltak. Jeg ville ikke gjort jobben min dersom jeg ikke tok rekrutteringsutfordringene på alvor.

Bort fra deltid

- Det går sykepleiere og helsearbeidere i kommunen som ikke får jobb eller som går uønsket i deltidsstilling. Hva med å starte med dem?

- Det gjør vi allerede, og kommunestyret har vedtatt at kommunen skal jobbe frem en heltidskultur. Det er riktig at mange i omsorgstjenesten jobber i deltidsstillinger og det ønsker vi å gjøre noe med.

Kommunallederen har sammen med HMS-grupper i omsorgstjenesten utarbeidet en heltidserklæring som ble vedtatt i kommunestyret på onsdag. Erklæringen gir rammeverket for hvordan Saltdal kommune skal utarbeide heltidskultur.

- Det er et viktig arbeid som fremmer arbeidsmiljøet, kvaliteten på tjenestene og bedre ressursutnyttelse, sier Rørvik.

Rekrutteringsarbeid

Han legger til at de i løpet av våren vil legge til rette for at ansatte skal kunne søke om støtte for å bidra til at flere ufaglærte kan ta helsefagarbeiderutdanning. Det innebærer at flere kan gjennomføre desentraliserte høgskole- og universitetsstudier, og flere med høgskole- og universitetsutdanning kan ta videre- og etterutdanning.

ANNONSE

- Vi ønsker også å kunne tilby rekrutterings-stillinger for personer som er under utdannelse. Ved siden av studier kan de da jobbe litt, få inntekt, erfaring og en mulighet for en framtidig jobb i Saltdal kommune.

Flere områder

Kommunen skal også se på hvordan de kan ta imot og følge opp studenter, lærlinger og personer i arbeidstrening og språktrening, for at disse skal velge Saltdal kommune som arbeidsgiver i fremtiden.

- Så svaret er at vi satser på flere områder samtidig, også på egne ansatte, sier kommunalsjef Rørvik.

På Robek-lista

Mens andre og større deltakerkommuner sendte en eller to representanter til rekrutteringsmessa, sendte Saltdal fire stykker.

- Saltdal er

jo

på Robek-lista, burde ikke disse pengene vært brukt til noe annet mer prekært?

- Vi tar på største alvor den krevende økonomiske situasjonen kommunen er i. Ledere og ansatte gjør en meget god innsats for å nå kravet til effektivitet i helse og omsorg. Kommunen har, og kommer til å få enda større utfordringer med rekruttering. Vikarutgifter er en av de største utfordringene i helse og omsorg, derfor er dette også et viktig tiltak.

Mindre vikar-bruk

Kommunallederen sier videre at enheten tar ansvar for å jobbe med tiltak for at tjenesten skal kunne drive innenfor de økonomiske rammene, samtidig som at de vil gi god kvalitet.

- Vi ønsker å satse på egne ansatte og tiltrekke oss mennesker som vil jobbe i vår kommune. Alternativet er blant annet utstrakt bruk av vikarbyrå. Noe som både er dyrt, gir lite kontinuitet og er en utfordring for arbeidsmiljøet for våre ansatte, sier Rørvik.

- Vi har evaluert

- Andre og større kommuner sendte færre deltakere. H

adde dere trengt å sende alle fire?

- Dette er første gangen vi har stilt på en slik messe av et slikt omfang. Vi så at deltakelse krevde mye av oss og var arbeidskrevende. Det var derfor vanskelig på forhånd å vurdere hva som var hensiktsmessig representasjon. Vi har evaluert vår deltakelse på emigrasjonsmessen, internt og med de øvrige samarbeidspartnere. En av erfaringene er at vi kunne stilt med færre personer. For framtiden vil vi sannsynligvis stille med færre personer, noe vi vil planlegge sammen med de øvrige samarbeidspartnerne.

Powered by Labrador CMS