NESTOR. Gunnar Bodahl-Johansen kan offentleglova bedre enn de fleste. Han sier det å dra saker ut i tid er en klassisk taktikk for å komme unna innsyn. Foto: Institutt for journalistikk
NESTOR. Gunnar Bodahl-Johansen kan offentleglova bedre enn de fleste. Han sier det å dra saker ut i tid er en klassisk taktikk for å komme unna innsyn.

Kritiserer Fauske kommune:

- Klassisk måte å hindre innsyn

Det er ikke mange i Norge som har samme kjennskap til Offentleglova som Gunner Bodahl-Johansen. Han er ikke imponert over Fauske kommunes saksbehandling.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Gunnar Bodahl-Johansen har en karriere som journalist, redaktør og lærer ved Institutt for journalistikk i Fredrikstad bak seg. Han jobber spesielt med Offentleglova og innsyn, og er den mange i media snur seg til når de ikke kommer igjennom med innsynskrav.

Helt meningsløst

Han er forelagt saksgangen i Saltenpostens innsynsbegjæring, og sier det han ser her er et alt for vanlig mønster i kommunal forvaltning.

- Det står i veilederen til loven at innsynsbegjæringer skal behandles uten ugrunnet opphold. Det vil si samme dag, og senest innen tre dager. Når man ser på denne saken, og den tidsbruken kommunen har, blir det helt meningsløst. Det er knappe tidsfrister på innsynsbehandling, fordi man skal få det mens saken er aktuell, sier Bodahl-Johansen.

Glemmer intensjonen

Offentleglova finnes for å sikre at absolutt alle, både meningmann og media skal kunne få innsyn i det som offentlig forvaltning jobber med.

Ifølge Gunnar Bodahl-Johansen er denne saken et godt eksempel på det han kaller et klart demokratisk problem.

Demokratisk

- Innsynet er viktig for demokratiet og når det ikke følges opp som det skal, er det et demokratisk problem. Offentlige instanser bruker masse ressurser i slike saker på å avgjøre innsynsbegjæringer, og det er vår jobb å sørge for at de ikke slipper unna med det, sier Bodahl-Johansen.

- Loven er klar, alt er åpent som utgangspunkt. Det er i unntakene man skal nektes innsyn. Men det virker som flere kommuner tolker dette på hodet, og at det er innsynet som er unntaket. Det er kategorisk feil, slår han fast.

Powered by Labrador CMS