TIL ITALIA. I desember var sykepleier Håvard Jansen fra Rogann i Samoa for å bekempe mesling-epidemien på øygruppen. Her er han sammen med en samoansk sykepleierkollega. Onsdag reiste han til Lombardia i Itala for å være med å pleie pasienter som er rammet av korona-viruset.
TIL ITALIA. I desember var sykepleier Håvard Jansen fra Rogann i Samoa for å bekempe mesling-epidemien på øygruppen. Her er han sammen med en samoansk sykepleierkollega. Onsdag reiste han til Lombardia i Itala for å være med å pleie pasienter som er rammet av korona-viruset.

Korona-krisen:

Håvard Jansen fra Rognan med i helseteam i Italia

Håvard Jansen fra Rognan er en av et team på 19 personer som er i Nord-Italia for å pleie pasienter som er rammet av koronia-viruset.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag reiste teamet fra Gardermoen til Bergamo i Lombardia-regionen.

I fire uker skal det norske helseteamet jobbe i den delen av Italia der koronaviruset har rammet hardest. Over åtte tusen av de snart 17.000 omkomne i landet kommer fra Lombardia.

Avlasting

– Oppdraget vårt er å støtte helsevesenet og lokalsykehusene der nede. De har levd under et ekstremt høyt press i lang tid, som ikke kan sammenlignes med situasjonen her hjemme. Vi skal hjelpe dem og avlaste dem, og behandle og pleie pasienter, sier gruppens leder Johnny Aslaksen, som til daglig er inspektør i Sivilforsvaret i Hordaland til VG.

Det var i slutten av mars at helsemyndighetene i Lombardia ba om internasjonal bistand. Søndag ble det klart at Norge sender et team, og onsdag dro teamet med et chartret fly fra Gardermoen.

Var på Samoa

Kriseteamet består av 16 sykepleiere, leger og ambulansepersonell, og tre logistikkansvarlige. De kommer fra hele landet, fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør. Det øverste ansvaret for teamet ligger hos Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

En av sykepleierne i teamet er Håvard Jansen fra Rognan, som jobber på Nordlandssykehuset. I desember var han på Samoa der teamet deltok i å bekjempe mesling-epidemien på øygruppen.

Forberedt

Før avreisen til Samoa var det norske teamet samlet, der de forberedte seg på oppsdraget i Italia. De trente mye på smittevern og snakket om hva de kom til å møte i Lombardia.

Ett av tiltakene for å unngå å bli smittet selv er at de alltid skal være to når de tar av og på utstyret. Da kan de passe på at alle prosedyrer blir utført korrekt. Samtidig er de klar over at de ikke kan fjerne risikoen fullstendig.

Fire uker

Oppholdet i Lombardia skal vare i fire uker. Etter oppholdet i Italia må de være to uker i karantene.

Teamet vil være tilbake og ute av karantene innen den antatte smittetoppen når Norge, er det blitt forklart.

– Det norske temaet kommer til å få kunnskap og erfaringer med seg hjem som den norske helsetjenesten vil ha nytte av, sa helseminister Høie til NTB søndag.

Powered by Labrador CMS