Det er stor motstand mot planting av gran. Foto: Maria Edvardsen
Det er stor motstand mot planting av gran.

Leder

Denne er ikke velkommen i nasjonalparken

Motstanden til å plante ut gran er betydelig.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag kunne Saltenposten fortelle at Midtre Nordland nasjonalparkstyre arbeider med å kvitte seg med granskogen i Junkerdal naturreservat. De fjerner grana for å få tilbake kalkbjørkeskogen i området.

Jobben med å erstatte granskogen her med naturlig bjørkeskog og urterike lier har pågått noen år. I starten ble grana transportert ut med helikopter. Nå blir de etterlatt på stedet, oppkappet og barket. De blir til ”dødvev”, som kan bli mat for insekter, sopp og fugler.

De fleste kan være enig i at det aldri burde vært plantet gran i det som i dag er naturreservat. Men det skjedde i en tid da ingen så særlig annen verdi i området enn det grana kunne bidra med. Nå er den altså verdiløs.

Slik er det også andre steder der utplanting av gran ble gjort uten tanke på konsekvenser for ande arter, og uten å vurdere hvordan grana skulle fraktes ut når den ble hogstmoden. I dag er det ikke sikkert at grana hadde fått lov til å komme nord for Saltfjellet.

Nå er motstanden til å plante ut gran betydelig. Det til tross for at det er kommet et nytt argument for skogplanting, nemlig at skogen er med på å binde CO2, og dermed bidrar til motvirke utslipp av klimagasser.

Det noen kaller klimatiltak kaller andre for naturødeleggende virksomhet. Det kan fortrenge både fugler og dyr. Ornitologer mener arter som gjøk, blåstrupe, lirype og hubro blir fortrengt av granskog.

Vi skal ikke være kategorisk i forhold til granplanting. Men virksomheten bør konsekvensutredes, akkurat som all annen utnytting av naturen som kan føre til endringer. I tillegg må nytteverdien i flere tiår framover vurderes.

De som plantet gran i Junkerdalsura for flere tiår siden levde i troen på at de gjorde noe nyttig som etterkommerne deres kunne ha glede av. I stedet blir granskogen nå liggende og råtne. Men om noen tiår er trestammene borte, og den naturlige bjørkeskogen tilbake.

Powered by Labrador CMS