Foto: Maria Edvardsen

Synspunkt

Vil vi overgå naturen?

Det er uklokt av oss å overse sykluser og årstider.

Publisert Sist oppdatert

For et par hundre år siden, da det naturlige lyset mer eller mindre dominerte dagsrytmen, måtte folk innrette seg etter sol, måne og stjerner.

Nå holder vi på å overstyre naturen. Og til en viss grad klarer vi det.

Vi jobber og studerer i menneskeskapte miljø, i kunstig belysning fra byer, transport og flyplasser ned til datamaskiner, TV, nettbrett og mobiler. Det styrer dagsrytmen vår, på samme måte hele året, uten at vi enser særlig mye av det som skjer der ute.

Vi mennesker har altså samme dagslengde om vinteren som vi har om sommeren, selv om dagene fra naturens side er mye kortere om vinteren.

Mens naturen der ute roer ned pulsen og slakker ned tempoet, kjører vi på med samme speed, og har det vel gjerne enda travlere nå i disse førjulstider enn midt på sommeren.

Det er paradoksalt. Fordi vi trenger mye mer hvile og ro i den mørke årstida, kanskje særlig her i nord.

Jeg kan forstå at vi driver på sånn som dette, hvis vi tror vi er over naturen, ekskludert fra den. Et sånt isolert menneskesyn gjaldt kanskje i den tida da man trodde jorda var universets sentrum, og at vi mennesker var midtpunktet i det hele.

Men det er vi ikke. Vi er en del av naturen, og alt i naturen spiller en finstemt harmoni, der bare en liten endring ett sted kan endre hele det totale lydbildet. Dette ser vi klarere nå enn noensinne.

Tenk bare på det vesle dyret, som er så lite at jeg kan holde det i handa, som var bærer av et virus, og som nå har endret hele verdensrytmen.

Man kan gjerne ta eksempel i kvinners syklus, og hvordan kvinner som bor eller oppholder seg sammen, kommer inn i samme syklus.

For noen hundre år siden var denne syklusen styrt av fullmåne og nymåne. Det er en jo i utgangspunktet, da den gjennomsnittlig har samme lengde som månens syklus. Men da var det også normalt å menstruere ved nymåne og ha eggløsning ved fullmåne.

Det viser hvor tett vi er koblet på naturen og prosessene i den.

Det er uklokt av oss å overse sykluser og årstider og bare late som de ikke eksisterer.

Jeg tror vi hadde hatt skikkelig godt av å roe ned et hakk om vinteren. Jeg slår et slag for en times kortere arbeidsdag om vinteren. Dette vil lette på mørketida for mange. Det er nemlig slik at vi trenger mer søvn og hvile om vinteren, i likhet med dyrene.

Forskning slår fast hvor viktig dagslys er for oss, og vi burde etterstrebe å få minst ti minutter, gjerne en halv time, med dagslys i løpet av den lyseste tida på dagen.

Dette er noe som gjerne kan bli fast praksis på arbeidsplassene rundt om, siden lys er omtrent like viktig som mat og vann.

Hvor mange klager ikke over den tunge mørketida, og føler seg konstant slappe vinteren gjennom? Antall sykmeldinger øker. Jeg er overbevist om at samfunnet har store summer å spare på å legge mer til rette for at vi tross alt er en del av naturen.

Spiller vi på lag med den, vil ting skje. Vi vil få bedre helse, mer overskudd og glede. Og jeg er sikker på at det blir enklere å gå på jobb og å se alternativer til å sykmelde seg.

Kanskje også ha en daglig peptalk med noen du stoler på, hvordan er dagsformen og hvordan fungerer du akkurat denne dagen? Men må du sykmelde deg, så gjør det for all del med god samvittighet.

Og uansett - kom deg ut i det lille lyset. Enten det er dagslyset, eller alt det fantastiske lyset som skjuler seg i det vi bare tror er mørket.

Powered by Labrador CMS