BOSETTING. Rådmann Ronny Seljeseth (til venstre) har innstilt på at Saltdal kommune skal ta imot ti flyktninger i 2019. Her er han avbildet sammen med ordfører Rune Berg i et politisk møte. Foto: Ina Sand Solli
BOSETTING. Rådmann Ronny Seljeseth (til venstre) har innstilt på at Saltdal kommune skal ta imot ti flyktninger i 2019. Her er han avbildet sammen med ordfører Rune Berg i et politisk møte.

Ønsker å si ja til ti flyktninger i 2019:

- Vil være en berikelse for Saltdal å ta imot flyktninger

Inkluderings- og mangfoldsdirektoratet har bedt 235 norske kommuner ta imot 5.350 flyktninger, og rådmannen i Saltdal ønsker å si ja.

Publisert Sist oppdatert

Mange av flyktningene som nå blir bosatt er det som kalles overføringsflyktninger, som betyr at de er registrert som flyktninger av FN, men ikke har en varig løsning i det landet de er.

I løpet av de siste fem årene har Saltdal kommune tatt imot 70 personer, som kommunen mottar integreringstilskudd for. De fleste kommer fra Syria, Eritrea og Somalia.

I sin vurdering sier rådmann Ronny Seljeseth at Saltdal kommune har både mulighet og kapasitet til å bosette flyktninger i 2019.

- Det er etablert gode systemer og strukturer for mottak av flyktninger fra de ulike tjenestene som skal arbeide med disse. For kommunens del vil det være en berikelse med bosetting av flyktninger også i 2019, skriver Seljeseth i saksframlegget for kommunestyret torsdag.

I tillegg til de ti flyktningene som kommunen ønsker å ta imot, åpnes det også for familiegjenforeninger.

Lønner seg

Kommunen disponerer i dag fire boenheter som leies av flyktningtjenesten, i tillegg til at de leier mange boliger i det private markedet.
- Boligmarkedet i Saltdal har bedret seg, men prisene er fortsatt høye på det private leiemarkedet, står det i saksframlegget.

Flyktningtjenesten har tre ansatte: én flyktningkonsulent, én programrådgiver og en miljøarbeider. Alle i 100 prosent stillinger.

Ifølge saksframlegget for kommunestyret, dekker tilskuddene fra staten alle utgifter med å bosette flyktninger og Saltdal har tidligere hatt pluss i regnskapet.
- Integreringstilskuddet dekker all drift av flyktningtjenesten. Dette inkluderer blant annet lønn til alle ansatte ved flyktningtjenesten, samt lønn til 80% flyktninghelsesøster, utgifter knyttet til bosetting av flyktninger, introduksjonstønad og økonomisk sosialhjelp fra NAV, står det videre.

Positiv

I skolevesenet har alle skolelederne sagt seg positiv til å ta imot flere flyktninger:

Barneskole:
Rektor på barneskolen melder om brukbar kapasitet på pedagogisk personale, samt god
organisering og tilrettelegging av opplæringstilbudet. Det er tildelt midler i budsjettrammen for
minoritetsspråklig opplæring/språkopplæring på skolen for 2019. Når det gjelder fysiske
forhold, i form av tilgang på lokaler/undervisningsrom er det problematisk.

Ungdomsskole:
Også her er det tildelt ekstra midler for særskilt norskopplæring, de har derfor mulighet til å tilby et godt opplegg for minoritetsspråklige elever.

Røkland voksenopplæring:
Skolen har god kompetanse for opplæring av disse elevene, både med utgangspunkt i introduksjonsloven og opplæringslovens kapittel 4A - opplæring spesielt organisert for voksne.

Powered by Labrador CMS