SKADER. Møllndammen har fått så store skader at det ikke lengre er trygt å ha vann i dammen. Nå skal kommunestyret avgjøre om de vil rive demningen i tråd med innstillingen til kommunedirektøren. Foto: Saltdal kommune
SKADER. Møllndammen har fått så store skader at det ikke lengre er trygt å ha vann i dammen. Nå skal kommunestyret avgjøre om de vil rive demningen i tråd med innstillingen til kommunedirektøren.

Vil rive Mølndammen

Mølndammen vil kollapse om den står under vanntrykk, og derfor anbefaler formannskapet at den rives til én meters høyde, i tråd med kommunedirektørens anbefaling.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: Demningen ved Mølndammen siger og har slått sprekker. Fordi årsaken til sigingen ikke er kjent blir det neppe aktuelt å rehabilitere den historiske dammen, som ble brukt som vannkilde og kraftforsyning til Vensmoen sanatorium.

- NVE har konkludert med at den ikke lenger kan inngå i en forsterket eller rehabilitert damkonstruksjon, skriver kommunedirektør Ronny Seljeseth i saksframlegget for kommunestyret.

Nå skal det avgjøres hva Saltdal kommune skal gjøre med det gamle anlegget som ble bygd i årene 1915 og 1916.

Historisk verdi

Vensmodammen som den også kalles, er en viktig del av Vensmoen som kulturminne i nasjonal klasse, ifølge kulturminneplanen i Saltdal. Kraftverket er det nest eldste og den største av kommunens 15 minikraftverk.

Rehabilitering har i mange år vært sett på som en mulig løsning, og var også ønsket i et kommunestyrevedtak fra 2012. Men fordi det har vært stor usikkerhet knyttet til grunnforholdene og fundamenteringen, har saken tatt lang tid.

Nå er dammen nedtappet i tråd med råd fra NVE, for å unngå at demningen gir etter.

Formannskapet har hatt myndighet til å avgjøre saken innen for en kostnadsramme på tre millioner kroner, men bare rivingen av dammen vil koste tett på fire millioner - og derfor skal saken nå behandles i kommunestyret.

Innspill

Kommunen har fått inn to høringsuttalelser i saken, og Kvæle grunneierlag ønsker at man sørger for et høyest mulig vann speil, for at det fortsatt skal kunne fiskes i dammen.

Hytteeier Steinar Skogstad tar til orde for å lage en plan der man i størst mulig grad bevarer og unngår ytterligere skade på den opprinnelige demninge. Han mener man vet for lite til å ta en god beslunting per nå.

Om dammen skal beholdes som et selvstendig kulturminne må det lages et nytt elveløp rundt dammen, og det vil bli 11 meter dypt, samme som høyden til demningen.

- NVE vil ikke godkjenne et elveløp gjennom eksisterende dam på grunn av tilstoppingsfare. Spørsmål forøvrig: Hvem skal bekoste et slikt tiltak, hvem skal eie dammen for ettersyn og vedlikehold i framtiden, sikringstiltak mm? Hvis et slik løsning er ønskelig å vurdere må det utredes nærmere, står det i saksutredningen.

- Da Saltdal kommune ønsker å kutte kostnader synes en slik løsning lite ønskelig.

Millioner

Om dammen rives til en meters høye vil den ikke lengre regnes av NVE til å være i bruddkonsekvensklasse 0, og det vil bli minimalt med vedlikeholdskostnader, slår kommunedirektøren fast.

- Saltdal kommune legger til grunn at begge har innsett at dagens dam ikke kan inngå i en framtidig rehabilitert dam så lenge det ikke er avklart hvorfor dammen siger. Dagens vannspeil kan derfor ikke opprettholdes uten at det bygges en helt ny dam på ny lokasjon, skriver kommunedirektøren.

Han går derfor inn for å rive dammen ned til én meter, og at kommunedirektøren får delegert myndighet for å gjennomføre dette.

En ny demning har en estimert kostnad på 13,9 millioner kroner.

Powered by Labrador CMS