SMÅ FORSKERE. Det er mye forskjellige aktiviteter på Newton-rommet i Sørfold, og mer skal det bli med mineralsatsinga. Her fra en dag da barnehagebarn var på besøk for å se på ting i mikroskop. Foto: Bjørnar Pettersen
SMÅ FORSKERE. Det er mye forskjellige aktiviteter på Newton-rommet i Sørfold, og mer skal det bli med mineralsatsinga. Her fra en dag da barnehagebarn var på besøk for å se på ting i mikroskop.

Vil jakte gull

Med den nye mineralmodulen kan Newton-elevene i Sørfold finne gull blant gråstein.

Publisert Sist oppdatert

SØRFOLD: Ved Newtonrommet på Straumen skole er den nye mineralmodulen stadig under utvikling.

Nylig var Arne Bjerklund fra Holger Hartmann AS på besøk for å demonstrere analyse av mineraler.

Svar på minutter

Newtonrommet på Straumen satser på høyteknologisk utstyr når elever i ungdomsskolen nå skal ut på skattejakt, nærmest bokstavelig talt.

- I den nye mineralmodulen som utvikles i Newton-sammenheng, og som skal testes ut på Straumen skole til våren, vil elever blant annet kunne stifte kjennskap med såkalt røntgenfluorescens (XRF) for å analysere prøver av stein, mineraler og annet fra naturen rundt oss, forklarer Bjørnar Pettersen, Newton-leder i Sørfold.

Med XRF får elevene, i løpet av et par minutter, svar på hva en stein inneholder av grunnstoffer.

Analyse på stedet

Med andre ord, om en stein inneholder spor av gull, sølv, bly, eller kanskje til og med uran, så vet Newton-elevene det på sekunder.

- Slik teknologi gjør det mulig å analysere på stedet hva det er vi holder i hendene, eller tråkker på med føttene ute i marka, forteller Pettersen.

Bedre kunnskap

Årsaken til at denne muligheten til å analysere mineraler tas i bruk, er mange.

- Det er blant annet viktig for elever å få kunnskap om lokal geologi. De aller fleste tror man bare har «gråstein» under føttene, og at fjell bare er en kjedelig masse som er blitt hard i utforminga av jordskorpa, sier Newton-lederen.

Sannheten er at alt fjell og stein inneholder stoffer som i noen tilfeller er viktige å kartlegge. Og det brukes mange ulike grunnstoffer og mineraler i produksjon av dagligvarer, teknologi, husholdningsartikler og mye annet. I tillegg er alt av smykkesteiner, gull og sølv hentet opp av naturens skattekammer under overflata.

Arbeidsplasser

I Sørfold er mineraler og spesielle grunnstoffer i fjellet blitt basis for veldig mange arbeidsplasser, som ved Elkem Salten og OMYA Hustadmarmor (tidligere Hammerfall dolomitt). Andre viktige funn er i ferd med å skape ytterligere aktivitet, og hele samfunnet i Sulitjelma ble i sin tid bygd opp rundt det man fant inne i fjellet.

- Den gang var det ikke gjort på et par minutter å sjekke hva berget inneholdt. Nå kan elever som besøker Newton Sørfold få sjekka sine steinprøver og få fortalt hva de inneholder, på et øyeblikk, forklarer Bjørnar Pettersen.

Forbereder seg

Undervisningsmodulen som straks er klar, skal inneholde flere sider ved det å jobbe med geofag. Først skal elevene gjennomføre forarbeidet som består av å lese geologiske kart over hjemstedet sitt. Disse kartene utarbeidet av NGU (Norges geologiske undersøkelse) og finnes i mange versjoner.

- Deretter skal elevene jobbe seg ut i terrenget med bruk av GPS-utstyr. De skal finne posisjoner de på forhånd har definert på digitale kart, for deretter å innhente en stein/fjellprøve som skal analyseres, sier Pettersen.

Ser i perspektiv

Senere tas prøvene med på et besøk til Newtonrommet på Straumen, der analyser og dokumentasjon foregår over en hel dag. Her tas XRF i bruk, og når prøvene har sagt sitt om hva de inneholder, er det viktig å samle dokumentasjonen med bilder og data, og få dette ned i en rapport.

De skal også diskutere det de har funnet ut, og se det i et miljøperspektiv, og om det kan gi mulighet for arbeidsplasser.

Verdifulle funn

Etter hvert vil det elevene finner ut bli lagret som rapporter, og da kan andre få innsyn i stoffet.

- Det kan bli mye spennende lesing når vi får lagt ut resultater til innsyn, og der de neste elevene som skal jobbe i samme område, kan kikke på foregående rapporter i forkant, mener Newton-lederen.

Han ser også for seg at det kan bli en landsomfattende konkurranse etter hvert, blant de som gjør de mest verdifulle funnene.

- Vi gleder oss til å få besøk av «steingale» elever ved Newton Sørfold, avslutter Bjørnar Pettersen.

Powered by Labrador CMS