STERKE ORD. Rødt-politiker Per Gunnar Skotåm gikk hardt ut da han stilte spørsmål om kommunens rettslige offensiv mot små barn. Foto: Arild Bjørnbakk
STERKE ORD. Rødt-politiker Per Gunnar Skotåm gikk hardt ut da han stilte spørsmål om kommunens rettslige offensiv mot små barn.

Vil ikke la kommunen knuse mobbeoffer

- Hvis Fauske kommune vinner i retten og knuser sønder og sammen en person som er knust fra før, så tror jeg de fleste av oss kan se ned.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: De sterke ordene kom fra Per Gunnar Skotåm (Rødt) fra kommunestyrets talerstol. Bakgrunnen var et spørsmål til ordføreren om håndteringen av blant annet mobbesaken hvor en tidligere elev ved en av skolene på Fauske.

Mannen, som nå er fylt 30 år, gikk til sak mot Fauske kommune fordi han mener han har tapt seks års skolegang fordi ingen grep inn mot mobbing så grov at tidligere ordfører Jorn Stene ha kalt det tortur.

Heier på barna

Mobbeofferet gikk til sak mot kommunen. Kommunens advokat prosederte på foreldelse. Kommunen tapte i tingretten, og vurderer nå å anke saken.

Skotåm tenkte også på samfunnshus-saken der ei eldre dame og hennes avdøde søsters familie gikk til sak mot kommunen fordi de ble fratatt samfunnshustomta da de var småbarn og foreldrene døde.

- Jeg skal ikke si at ingen heier på kommunen, men de aller fleste heier nok på ungene. Da kommer det moralske ansvaret inn. Det kan være lurt for kommunens omdømme å prøve å finne minnelige løsninger, sa Skotåm.

Rammeavtale

Konkret spurte Skotåm om hvilke avtaler man har med jurister, hvor mye penger kommunen har brukt på advokater. Han lurte også på om det har vært forsøkt å finne minnelige løsninger.

Ordfører Marlen Rendall Berg (Sp) svarte at kommunen har en rammeavtale med advokat firmaet Angell i Bodø, og at den brukes etter behov innenfor alle mulige kommunale tjenester. Hun ga tallene for hvert år, og det har de siste årene ligget rundt 700.000 kroner i året.

Likebehandling

Ordføreren svarte at kommunen alltid vil ønske at man finner løsninger på lavest mulig nivå, gjerne oppnå forlik. Hun sa at det alltid vil være foretrukket framfor en rettssak som er belastende for begge parter.

- Men det er også viktig at kommunens juridiske interesser sikres, at man søker likebehandling og ikke skaper presedens. Noen saker er nødvendig å få prøvd i retten. Det er det vi har et rettssystem til, sa Marlen Rendall Berg.

Powered by Labrador CMS