VIL HA FART. Jørgen Gunnestad karakteriserer Nordland som et ”u-land” hva el-bil-lading gjelder. Han mener det må gis full gass i byggingen av hurtigladere og lynladere. Foto: Kenneth Strømsvåg
VIL HA FART. Jørgen Gunnestad karakteriserer Nordland som et ”u-land” hva el-bil-lading gjelder. Han mener det må gis full gass i byggingen av hurtigladere og lynladere.

Vil ha et solid krafttak for lading av el-bil

(FAUSKE) Nordland er et ”u-land”, og fylket har havnet i bakevja. Det er det på høy tid å gjøre noe med.

Publisert Sist oppdatert

Det mener el-bil-entusiast Jørgen Gunnestad.

- Regjeringens målsetting om at all nybilsalg fra 2025 skal bestå av elektrisk drevne biler blir ikke oppfylt av seg selv. Her må det taes grep, og spesielt i Nordland, sier Gunnestad.

U-land

Salget av elektriske biler er sterkt økende, så også her til lands. Nye modeller introduseres fortløpende, og rekkevidden øker stadig. Like stor fart er det ikke i byggingen av ladestasjoner i premiumklassen; Lynladere.

- Her må vi rett opg slett få opp farten. Spesielt i Nordland. Vi har blitt hengende kraftig etter, jeg vil faktisk kalle Nordland et ”u-land” på området lynladere og hurtigladere, sier Gunnestad.

Dobbelt så kvikt

Forskjellen på lynladere og hurtigladere er at lynladere gir en effekt på ca. 150 - 350 kW, mens hurtigladere gir ca. 50 kW. Det betyr at å lade en Audi e-tron 55 fra 0 - 80 prosent batterikapasitet vil ta cirka 1,5 time på en hurtiglader, mens på en lynlader vil det ta omlag 30 minutter.

Fire i hele fylket

Jørgen Gunnestad trekker fram Finnmark som en motvekt til Nordland og lademulighets-status akkurat nå.

- I Finnmark er det 19 lynladepunkter oppe og går. I Nordland er det stusselige fire. Fire, altså. Ser vi på antall innbyggere blir jo dette veldig skjevt, understreker Jørgen Gunnestad.

I Nordland i dag er det lynladere på Tverlandet (2), i Bodø (1) og i Narvik (1).

- Situasjonen nå er at det altså er bra med lynladere lengst nord i landet, samt god dekning fra Trondheim og sørover. Nå trenger vi et solid krafttak i vårt område, og hvorfor da ikke her på Fauske, spør Gunnestad, som til vanlig er daglig leder i SKS handel.

Etterlyser kombinasjon

Han og kona, Åse Jektvik har to el-biler.

Det var kona som blåste liv i lade-debatten på hjemmebane, da Uno-X sist uke åpnet en ny automatstasjon i sentrum av Fauske.

- Det er selvsagt fortsatt nødvendig med fossilt drivstoff, men jeg undrer meg over hvorfor det ikke samtidig er etablert nye ladepunkter for el-bil, og da helst ladepunkter som hurtig forsyner el-biler med en kraftig dose strøm, sier Åse Jektvik.

Ventetid og kø

Hun husker godt ferieturen til Lofoten for to år siden.

- Vi måtte lete lenge etter lademulighet, og den vi fant var ikke akkurat av lynlading-karakter, så det tok tid og det var kø. Noe mindre av det er neppe å vente i år, anslår Jektvik.

Ektemannen er enig. Ladepunkter med høy effekt må til. Snarest mulig.

- Mange har behov for en kort stopp for å fylle på med energi. Det bør være et stort marked for lynladere for eksempel på Fauske. Dette vil kunne være et godt tilbud som vil dekke strekningen fra Mosjøen til Narvik. All erfaring tilsier jo også at de som først gjør en slik stopp gjerne legger igjen noen kroner på annen handel også. sier Jørgen Gunnestad.

Går for strøm

El-bil-entusiasten oppfordrer kommunen til å legge til rette for etablering av lynlader- og hurtiglader-stasjoner. Som kona tenker han også at bensinstasjonskjeder som Uno-X kan etablere elbil-lading parallelt med anlegg for fossilt drivstoff.

Saltenposten har bragt oppfordringen videre til Uno-X-kjeden.

Region- og etableringssjef Thron Sperre Olsen har en anelse gode nyheter å komme med til elbil-Nordland.

- Uno-X har nylig etablert Uno-X E-Mobility AS. Dette selskapet får ansvaret for å etablere hurtigladere på beliggenheter der Reitan Handel driver sine REMA 1000-butikker, opplyser Sperre Olsen.

Eksakt når slike etableringer blir å se, er Uno-X-sjefen mer hemmelighetsfull rundt.

- Den faktiske gjennomføringen av hvor og når vil vi komme tilbake til.

Heier på ekteparet

Norsk el-bil-forening stiller seg helhjertet bak ønsket til ekteparets ønske om fortgang i utbyggingen av lynladere og hurtigladere.

- Ladestasjoner er smart. Elbilister stopper der det er muligheter for lading. Og der du stopper, legger du igjen penger. Så hele Nordland vil tjene på at det etableres flere hurtig- og lynladere, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening.

Powered by Labrador CMS