VIL BEGRENSE SVINNET. Jeanette Kjerpeseth ville finne ut hvordan man kan begrense banansvinn, og fikk Rema 1000 på Fauske med på laget. Foto: Marte Stien
VIL BEGRENSE SVINNET. Jeanette Kjerpeseth ville finne ut hvordan man kan begrense banansvinn, og fikk Rema 1000 på Fauske med på laget.

Vil finne ut av folkets bananvaner på Fauske

Det kastes flere bananer enn noen annen frukt eller grønnsak. Jeanette Kjerpeseth vil finne ut hvorfor, og hva man kan gjøre med det.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Den er ikke bare verdens mest spiste frukt, eller strengt tatt bær, som bananen er, men også den vi kaster mest av. Det ville Jeanette Kjerpeseth fra Fauske finne årsaken til.

- I hvert fall om det skyldes vaner eller mangel på kunnskap, for det er noe som er mulig å endre på. Det var grunn nok til å prøve, forteller Jeanette til Saltenposten.

Studie

Hun studerer innovativ ledelse ved Nord universitet, og i faget Design thinking fikk studentene en oppgave om å studere noe lite og snevert, og kanskje finne løsninger på problemer man har knyttet opp mot det man studerer.

- Her kom tanken om matsvinn inn, og det er bananer man kaster mest av. Så da fant jeg ut at det å gå til butikken og snakke om handlingsmønsteret til folk var en måte å finne ut av hvorfor, sier Kjerpeseth.

Store mengder

Hver eneste dag kastes det rundt 140.000 bananer her til lands. Cirka 40.000 er i butikken, og resten hjemme hos folk.

Totalt blir det over 50 millioner bananer i løpet av et år. Det er et enormt høyt tall.

Noen tiltak

Mange butikker har allerede tatt grep ved å prise ned bananer som har blitt godt modne og ved å skrive morsomme skilt hvor de oppfordrer kundene sine til å velge single bananer. Det er nemlig de enslige bananene, som har blitt skilt fra klasen sin, som ofte blir liggende lenge og til slutt kastet.

- Vi heier på viktige tiltak som dette, og oppfordrer alle butikker til å gjøre det samme. Så er det opp til oss forbrukere å velge disse bananene, så de ikke ender opp i søpla, sier matsvinn-forkjemperne Toogoodtogo på sine nettsider.

Samarbeid

Nettopp dette med klaser og knekkig av enkeltbananer er noe som kan være årsaken til at det kastes så mye,

- Det som skjer når man tar bare én banan og knekker den av klasen, er at modningsprosessen går veldig mye raskere. Det gjør også at de får kortere levetid i butikken.

Så Kjerpeseth slo seg på lag med Rema 1000 i Fauske sentrum, og hele forrige uke hang det informasjonsplakater i fruktdisken på

butikken. Det ble også snakket med folk for å finne ut av deres handlevaner når det kommer til bananer.

Snakker sammen

Som forventet er det utseendet som har mye å si for folk som skal kjøpe banener. De vil helst ha de som er perfekt gule og uten brune merker.

Nå gjenstår det å se om butikken har kastet mindre i løpet av uke hvor forsøket gikk.

- Vi skal få de svarene ganske snart, og det er interessant å se om det har hatt noe å si. Det er selvsagt et veldig lite utvalg av folk, og neppe representativt, men det har vært

spennende å prøve, sier Jeanette Kjerpeseth.

- Hvis det har en effekt, så er det kanskje mulig å overføre til andre varer også. Vi får se, sier hun med et smil.

Powered by Labrador CMS