PROTESTERER. Disse pensjonistene på Straumen er blant mange som er misfornøyd med busstilbudet i Sørfold og manglende informasjon om det. Fra venstre Per Martin Johansen, Inger-Marie Johansen, Odd Johansen, Reidun Johansen, Mariann Strømdal og Margrethe Johansen. Begge foto: Eva S. WintherFARLIG KRYSSING. På høyre siden av veien her er det et busstopp der passasjerene på tur nordover på E6 går av. Etterpå må de krysse veien i en 80-sone uten gangfelt, i en sving.
PROTESTERER. Disse pensjonistene på Straumen er blant mange som er misfornøyd med busstilbudet i Sørfold og manglende informasjon om det. Fra venstre Per Martin Johansen, Inger-Marie Johansen, Odd Johansen, Reidun Johansen, Mariann Strømdal og Margrethe Johansen. Begge foto: Eva S. Winther
Buss-tilbudet i Salten
- Vi vil ha Oppeid-bussen tilbake
Flere savner et bedre busstilbud i Sørfold, og ikke minst informasjon om det som er.
SØRFOLD: Fra nyttår sluttet bussruta 18-571 mellom Oppeid og Bodø å gå. Den var viktig for både folk i Nord-Salten og i Sørfold, og var en av få ruter som gikk innom Straumen sentrum. Nå er det kun skolebussene som svinger av fra E6 og kjører innom tettstedet.
- Vi vil ha tilbake det tilbudet vi har mistet, fordi det fungerte, sier Reidun Johansen.
Les også: Tok opp buss-sak på fylkestinget
Mister tilliten
Saltenposten har møtt en gruppe pensjonister som er misfornøyde med flere ting rundt busstilbudet. Både de og flere de kjenner synes det er vanskelig å finne ut når bussen går.
- Det er fortsatt ikke kommet opp noe nytt oppslag i busskurene ved E6, sier Mariann Strømdal, som flere ganger har tatt med haikere som har stått og ventet forgjeves på bussen.
- Noen tør ikke å ta bussen fordi de er redd for å bli stående. Tilliten er svekket, sier Connie Bakken, diakon ved kirkekontoret på Straumen.
- Vi har også hørt om folk som har valgt å overnatte i Bodø for å være sikre på å rekke timen på sykehuset, fordi de er usikre på om bussen går, forteller Reidun Johansen.
Bussen var den eneste som gikk innom Straumen sentrum på hverdager og ga folk på nordsia av kommunen et kollektivtilbud dit.
- Ikke aldersvennlig
Det er ikke alle pensjonister som har internett eller en app på telefonen slik at de kan sjekke busstidene. Connie Bakken mener at dette skaper et lite aldersvennlig samfunn.
- Vi har en ny reform som heter Leve hele livet, og et mål der er at vi skal være selvstendig lengst mulig. Selvstendighet og livskvalitet står i sterk kontrast til manglende tilgjengelighet og info om når bussen går. Dette fører til utenforskap, sier Bakken, som har skrevet ut bussruter til flere.
Må krysse E6
I 2016 fikk Sørfold-politikere gjennomslag for at Oppeid-bussen skulle gå innom Straumen sentrum. Mange finner det både tungvint og farlig å bruke busstoppene langs E6. Det ene stoppet på nordsiden av Straumen har ikke utkjørsel, og man må krysse E6 for å komme til bebyggelse. På sørsiden er det busslomme, men der må man også krysse E6 i 80-sone uten fotgjengerfelt. I tillegg ligger stoppet i en sving.
- Det er ikke alle som er i form til å gå ned til E6, og det er heller ikke plass til å parkere bil for å hente eller bringe noen som skal ta bussen, påpeker Inger-Marie Johansen.
Det er kun skolebussene som går innom sentrum nå, og de korresponderer ikke nødvendigvis med buss direkte videre. Fordelen med å ta buss framfor tog er at bussen stopper rett utenfor sykehuset og flyplassen.
Populær rute
Oppeid-bussen gikk fra Straumen klokken 9.30, og passet både for de som skulle på sykehuset, til flyplassen eller hadde ærend på Fauske.
- Det er ikke alle som kan eller synes det er greit å kjøre helt til Bodø, sier Reidun Johansen.
De har inntrykk av at bussruta var populær.
- Bussen var full hver gang jeg tok den til sykehuset, forteller Odd Johansen.
Underskrifter for buss
Inger-Marie Johansen har kontaktet både busselskapet Boreal, Nordland fylkeskommune og ordføreren i Sørfold om saken. Det er også flere som har vært i kontakt med politikere, og på nett er det en underskriftskampanje for den nedlagte bussruta der over 800 har signert.
- Politikerne må jo legge press på de som bestemmer. Dette er ikke bra nok, mener Reidun Johansen.
Pensjonistene reagerer på argumentet som brukes om at fylkeskommunen må spare penger på grunn av dårlig økonomi.
- Vi leste jo i avisen at de gikk med et overskudd på 90 millioner kroner i fjor, sier Mariann Strømdal.
- Når jeg har spurt hvorfor ikke Narvik-bussen går innom Straumen sentrum, får jeg til svar at det er fordi den skal være på Fauske og i Bodø fem minutter tidligere. Samtidig har de beregnet så lite tid på ruta, at det egentlig ikke er tid til å ta folk av og på, sier Mariann Strømdal.
Pensjonistene mener ikke at de stiller spesielt store krav.
- Vi ber ikke om bussforbindelse hver time, men å få tilbake det som er blitt tatt fra oss, sier Inger-Marie Johansen.
En tungvint tur
Inger-Marie Johansen har selv prøvd å reise med drosje og tog til Bodø gjennom Pasientreiser.
- Selv om alt var avtalt på forhånd, måtte jeg ringe for å få drosje både da jeg kom med toget til Bodø, da jeg var ferdig på sykehuset og da jeg kom med toget til Fauske. Jeg opplevde det nesten som en blåtur, sier hun.
Da hun spurte om hun hadde gjort noe feil, siden ikke drosjen stod klar som avtalt, fikk hun beskjed om at den måtte aktiveres.
- Det måtte jeg gjøre ved å ringe. Hva da med de som ikke har mobiltelefon? Selv var jeg fastende og hadde en vond fot, men jeg kunne gjøre rede for meg, sier hun.
- Enkelte andre kunne blitt stående hjelpeløse, mener Connie Bakken.
Føler avmakt
Pensjonistene er oppgitte over at busstilbudet er redusert, og synes det er vanskelig å få gjort noe med det.
- Man føler avmakt, sier Inger-Marie Johansen.
- Ja, det går på helsa løs, sier Reidun Johansen.