- SVÆRT KREVENDE. Karl-Inge Borgen, rektor ved Vestmyra skole på Fauske, måtte denne uka sende ut et skriv til foreldrene til barna ved skolen. Der beskriver han at neste år blir utfordrende, med store klasser og færre lærere. Foto: Foto: Eva S. Winther
- SVÆRT KREVENDE. Karl-Inge Borgen, rektor ved Vestmyra skole på Fauske, måtte denne uka sende ut et skriv til foreldrene til barna ved skolen. Der beskriver han at neste år blir utfordrende, med store klasser og færre lærere.

- Vi tar utgangspunkt i en reduksjon på sju årsverk for Vestmyra skole

Denne uka sendte ledelsen ved Vestmyra skole ut et varsel til foreldrene om at det vil bli utfordrende tider for både elever og ansatte til neste år.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: I budsjettvedtaket som kommunestyret i Fauske kommune gjorde i desember i fjor, var det flere store kutt i mange tjenesteområder. Ett av dem er skole- og oppvekstsektoren, hvor det på Vestmyra skole er lagt opp til et kutt på sju stillinger. Det er et kutt som ikke går smertefritt.

Denne uka måtte derfor rektor Karl-Inge Borgen informere foreldre og foresatte om følgene som dette vil få. Det endelige tallet for kuttene vil ikke være klart før kommunestyremøtet i mai, men det planlegges etter det opprinnelige kuttvedtaket.

Dramatiske følger

- For å sikre en forsvarlig planlegging av neste skoleår må vi starte planleggingarbeidet nå, og vi tar utgangspunkt i en reduksjon på sju årsverk for Vestmyra skole. Per dags dato har vi 631 elever. I prognosene for neste år forventes elevtallet å bli 627 elever. For å kunne oppfylle krav om tilpasset undervisning og innfri krav til spesialundervisning vil det bli nødvendig med sammenslåing til tre klasser på 8. - 10. trinn fra neste skoleår, står det i brevet.

- Dette innebærer at vi vil få klasser på inntil 30 elever på ungdomstrinnet.

- Veldig utfordrende

Karl-Inge Borgen sier det er umulig å legge skjul på at dette kommer til å få følger for både de som er elever og jobber ved skolen.

- Vi må erkjenne at det er sånn det er, ellers har man tapt før man begynner. Vi må forsøke å gjøre det beste vi kan ut av en vanskelig situasjon, og være ærlige på at det er utfordringer med det, sier han.

Store klasser

Skolen må redusere antall tilvalgsfag og valgfag på ungdomstrinnet. Helt konkret vil det bli redusert fra to fremmedspråk til et for elevene på neste års 8. trinn.

- Etter påske vil det komme ut informasjon og skjema for valg av tilvalgsfag og valgfag for elevene på 7.-9.trinn. Skolen må organisere seg annerledes – og vi må tenke nytt i forhold til inndeling på tvers av klasser for å få tilpasset undervisning til hver enkelt elev. For å imøtekomme innsparingskrav i forhold til kontaktlærere vil det bli reduksjon i antall kontaktlærere, står det videre i brevet til foreldrene.

Som en følge av innsparingen, betyr det at fra 1-4 trinn i klasser med under 20 elever bli bare én lærer, mens det 5.-10 trinn vil bli bare én lærer om klassen har under 24 elever.

En dobbel krise

Borgen sier at det ikke er så enkelt som å legge all skyld på økonomien for at det er som det er på skolen. De ble også truffet hardt av pandemien, og alt fraværet som fulgte med det.

- Det har vært en dobbel krise, uten tvil. Både korona og de økonomiske forutsetningene har gjort det veldig vanskelig å opprettholde de lovpålagte tjenestene vi skal ha. Med 30 prosent av staben borte så har vi ikke sjans til å følge opp den spesialundervisningen som elever har krav på, sier rektoren.

- Men vi ser ikke et fullstendig bilde av dette før vi har pandemien unnagjort. Men det kommer til å bli forferdelig krevende også til neste år uansett. Men blik jeg ser det, så kan vi velge å grave oss ned eller grave oss opp. Det blir bedre etter hvert, men det er vanskelig å si når.

Blir pensjonist

Rektoren har mange år bak seg i skoleverket og erfaringsmessig har han aldri sett situasjonen så utfordrende som nå.

- Net, det har jeg ikke. Det vi skal sørge for er stabilitet, og det akkurat det er vanskelig når elevene må forholde seg til mange vikarer og kutt i tilbud.

Vanskelig

Han legger heller ikke skjul på at det er ubehagelig at han nå bare har noen få måneder igjen av jobben som rektor.

- Jeg har sagt lenge at jeg skal gå av når jeg blir 65, og det er kommet dit nå. Og jeg er glad for at jeg har vært klar på det, for hvis ikke hadde jeg aldri kunnet gå av nå. Jeg er veldig klar over at det er noe som bidrar til ustabilitet når det trengs minst, men på den andre siden passer det aldri bra å gå av.

- Det har i hvert fall ikke noe med situajsonen å gjøre, det kan jeg si sikkert, slår Karl-Inge Borgen fast.

Powered by Labrador CMS