JOBBER SAMMEN. Det stekes opp 140 kilo med fiskekaker på kjøkkener av Bård Larsen (t.v.9 og Knut Hansen. Produktet er populært, og det er lange køer for å handle hos Byfiskeren når han har produksjonen klar. Men snart skal Fauskes innbyggere få muligheten til å kjøpe dette hver eneste dag, i byfiskerens egne lokaler. Foto: Helge Simonsen
JOBBER SAMMEN. Det stekes opp 140 kilo med fiskekaker på kjøkkener av Bård Larsen (t.v.9 og Knut Hansen. Produktet er populært, og det er lange køer for å handle hos Byfiskeren når han har produksjonen klar. Men snart skal Fauskes innbyggere få muligheten til å kjøpe dette hver eneste dag, i byfiskerens egne lokaler.

Åpner fiskemottak på Fauske:

- Vi skal lage noe Fauske kan være stolt av

Planene er klare, og Bård Larsen lover at Fauske skal få sitt eget fiskemottak og utsalg i løpet av kort tid.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Det har gått drøyt to år siden Larsen bestemte seg for å satse på å levere fisk til Fauske-folket fra deres egen fjord. Det har vært to år fylt med mye hardt arbeid, og mange lange dager.

- Det her det absolutt. Men det har også vært veldig mye moro også, sier den blide fiskeren, som er kjent for sitt gode humør og det å by på seg selv.

HØYT KVALITET. Bård Larsen bruker sprøytepose for å porsjonere fiskefarsen ut i den store steikepanna. Til nå har han måttet gjøre dette i lånte og lite hensiktsmessige lokaler, men det skal han endre på i nærmeste framtid. Foto: Helge Simonsen
HØYT KVALITET. Bård Larsen bruker sprøytepose for å porsjonere fiskefarsen ut i den store steikepanna. Til nå har han måttet gjøre dette i lånte og lite hensiktsmessige lokaler, men det skal han endre på i nærmeste framtid.

Populært

Til å begynne med handlet det bare om å få fisket nok til å sørge for at det gikk rundt med båt og mannskap. Det var kun mulig å kjøpe hel fisk, og ikke noe som er foredlet i det hele tatt.

- I forhold til regelverket så kunne vi ikke skjære filet for kundene engang, så det var av det enkle slaget. Man fikk på en måte det vi hadde der og da, og ikke så mye mer, sier Larsen.

Men kundene vil har foredlede produkter, og de vil ha fisken ferdig filetert og i biter. Det har Larsen ønsket å gjøre noe med i lang tid. Det har blitt laget forskjellige ferdige produkter over en tid nå, og det er ingen tvil om at markedet ønsker dem.

- Sist vi solgte fiskekaker tidligere i uka, så ble det nesten til knuffing i køen da det nærmet seg tomt, så det må vi kunne ta som et kompliment.

Inne i kjøkkenet der det produseres for harde livet, er det en liflig lukt av fiskekaker som dominerer. Det er noe eget med de hjemmelagde, og ikke minst, håndlagde produktene som skal selges.

TØMMER GARNENE. Bård Larsen til venstre og Sondre Forsmo tømmer garnene etter hvert som de kommer opp fra dypet. Nå har imidlertid fiskeren gått bort fra garn, og over til linefiske. Foto: Arild Bjørnbakk
TØMMER GARNENE. Bård Larsen til venstre og Sondre Forsmo tømmer garnene etter hvert som de kommer opp fra dypet. Nå har imidlertid fiskeren gått bort fra garn, og over til linefiske.

Starte utsalg

Men akkurat det å kunne tilby disse og mange andre produkter på en mer kontinuerlig basis, er det som er Larsens neste mål. Og det kommer til å bli noe av.

- Vi har jobbet en god stund med å sjekke mulighetene for å ha et fiskemottak og utsalg på Fauske. Nå har vi kommet såpass langt at jeg kan si at det skal vi lykkes med, og i løpet av noen måneder skal vi være på plass i et egnet lokale på Fauske.

- Så du har ikke få spikret hvor det skal være?

- Det er noe vi jobber med enda, men jeg kan si så mye som at det er flere gode alternativer, og ett av dem kommer det til å bli. Vi må få dette til nå.

Skape arbeidsplasser

Med en slik etablering, vil Larsen ha et sted og foredle sin egen fangst, og lage de produktene som folk vil ha.

- Det handler om fiskemat som fiskekaker, om suppe, og om ferdig skjært fisk. Alt som kjøperne ønsker seg, for å si det sånn.

Da kan han ikke lenger drive på som nå, meg å fiske og produsere så godt som alt på egen hånd og med hjelp fra andre.

- Vi satser på å få etablert mottaket og utsalg, og det vli bli flere arbeidsplasser ut av det. Jeg antar at det vil være tre stillinger i første omgang, forteller Larsen.

PÅ KAIA. Slik er man vant til å se Bård Larsen selge sin fisk, men det skal nå gjøres mer tilgjengelig for alle. Foto: Linn Braseth-Gulliksen
PÅ KAIA. Slik er man vant til å se Bård Larsen selge sin fisk, men det skal nå gjøres mer tilgjengelig for alle.

Søker støtte

I neste uke skal formannskapet i Fauske kommune behandle flere søknader om støtte fra de såkalte ”korona-midlene” som kommunen har fått til å dele ut til nyskapende prosjekter.

- Vi har søkt om støtte der fordi det vil gjøre denne etableringen langt lettere å gjennomføre. Det er ganske mange store og tunge investeringer som må gjøres for at det skal bli noe av, så alt vi kan få hjelp til gjennom slike pakker er gull verdt, sier Larsen.

- Så vi venter i spenning på hva som kommer ut av møtet, og vi håper selvsagt på at det skal komme midler på plass, slår gründeren fast.

Planer for framtida

Det har som nevnt tidligere skjedd mye siden Larsen startet opp med salget. Han og kollegaene har jobbet tusenvis av timer, de har vært involvert i et forlis, og de har sett bedriften vokse.

- Det skal vi fortsette med, vi har blant annet investert i en ny båt til et sted mellom seks og sju millioner kroner som er i ferd med å bygges i Tyrkia. Den skal supplere den første båten her i fjorden, og kan også brukes utenfor Bodø. sier Larsen.

Stolt av Fauske

For Bård er det skapergleden og det å kunne lykkes med gode ideer som er drivkraften.

- Dette er en livsstil, det finnes ingen vei utenom. Det er mange dager som går over i natt før man er ferdig, og så skal man ut på havet igjen før morgenen gryr. Det sier seg selv at du må ønske å holde på med dette, om man skal få det til.

Han er helt sikker på at det å etablere en slik bedrift også på land, har livets rett.

- I aller høyeste grad. Det å kunne levere varer av veldig høy kvalitet til fauskefolk, fra deres egen fjord, har alltid vært målet. Det føler jeg at vi har lykkes med, og vi selger ut alt vi fisker. Nå skal vi gå videre, og lage et produkt som fauskeværingene kan være stolt av å si at vi har, slår byfiskeren Bård Larsen fast.

Powered by Labrador CMS