Overlevering av rapport:
- Vi ønsker anerkjennelse
Det var knyttet stor forventninger til fremleggelsen av arbeidet til Sannhets- og forsoningskommisjonen. - Fornorskningen skal endelig få konsekvenser og arbeidet med forsoning kan starte.
SALTDAL: Nils Lennart Ranberg (68) fra Duoddara ráfe - Pitesamisk forening, hadde møtt opp for å se overrekkelsen av rapporten på storskjerm på nasjonalparksenteret torsdag.
- Mitt håp helt konkret er at den norske stat nå går videre og anerkjenner de tre minste samiske språkene, pitesamisk, umesamisk og skoltesamisk, og sidestiller dem med nord-, lule- og sørsamisk. Og at vi får samme rettighetene som dem, sier Fauske-mannen til Saltenposten.
Rettferdighet
- Rapporten er sterk kost for den norske stat. Det som er spesielt viktig er at den blant annet skal inneholde forslag til betydelige tiltak for å lykkes i arbeidet med forsoningen. Det vi ønsker er rettferdighet, forteller Ranberg.
I fem år har kommisjonen arbeidet med å "gjøre en historisk kartlegging som beskriver norske myndigheters politikk og virksomhet overfor samer og kvener/norskfinner både lokalt, regionalt og nasjonalt", "undersøke virkningene av fornorskingspolitikken og se på hvordan fornorskingspolitikken har påvirket majoritetsbefolkningens syn på samer, kvener/norskfinner og undersøke betydninga av fornorskinga frem til i dag. For så å "foreslå tiltak som bidrar til videre forsoning."
Sannhet
760 sannhetsvitner som selv har opplevd - og opplever - fornorskningen på kroppen, har fått plass i komisjonens arbeid.
- Rapporten har kartlagt fornorskingsprosessen og de alvorlige bruddene på menneskerettighetene som har skjedd. Og jeg skjønner det sånn at det skal settes inn sterke tiltak for å avhjelpe det samiske samfunnet i arbeidet med å ta tilbake og styrke språk, kultur, identitet og rettigheter, sier Ranberg.
Likeverd
- Jeg vet ikke om det er mulig å få til en likverdig behandling av samene, skogfinnene og kvenene. Men det burde det, og jeg håper det, avslutter Ranberg.