DRAMATISKE TALL. Kommunalsjef for pleie og omsorg i Fauske kommune, Nils-Are Johnsplass, kunne fortelle om en dramatisk underbemanning, som igjen fører til et enormt merforbruk i hans sektor. Foto: Helge Simonsen
DRAMATISKE TALL. Kommunalsjef for pleie og omsorg i Fauske kommune, Nils-Are Johnsplass, kunne fortelle om en dramatisk underbemanning, som igjen fører til et enormt merforbruk i hans sektor.

- Vi mangler minst 30 årsverk for å fylle gapet mellom kapasitet og det beboerne har krav på

Kommunalsjef for pleie og omsorg i Fauske kommune, Nils-Are Johnsplass, redegjorde for den dramatiske økonomiske situasjonen i hans enhet.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Johnsplass leder den delen av kommunal drift som har den overlegent største delen av driftsunderskuddet som Fauske sliter med så langt i 2018.

Av de drøyt 28 millioner kroner som det nå styres med i underskudd, er rundt 20 av dem i pleie og omsorg.

Klarer ikke følge

I hjemmetjenesten er det et overforbruk på rundt 12 millioner kroner. Det skyldes i stor grad at det er mye å gjøre og at det er for få ansatte. Vikarbruken er stor, og det fører igjen til et stort merforbruk.

- I denne sektoren sliter vi med rekruttering, og det er et stort gap mellom det folk har krav på og det vi kan levere. Om vi skal ta inn de timene vi henger etter, så måtte vi hatt minst 30 flere ansatte, sa Johnsplass.

Slitne ansatte

Rådmann Geir Mikkelsen fortalte fra talerstolen om en organisasjon som begynner å merke at det er vanskelige tider i økonomien.

- Vi har en organisasjon som sliter med å opprettholde et tjenestenivå som ikke henger sammen med det de har av midler. Det begynner å slite på folkene, forteller Mikkelsen.

- Jeg ser ingen løsninger på dette uten å gjøre store strukturelle grep. I neste uke skal vi levere et budsjett for 2019, og vi håper vi kan presentere et budsjett i balanse da. Det er vanskelig å si hvordan det skal gjennomføres, for innsparingsbehovet er så stort. Jeg er redd vi må ta dramatiske grep. Det holder ikke bare å kutte nivå på tjenestene, og det vil ta tid å snu.

En stor økning

Økonomisjef Kariann Sørdahl kunne fortelle at merforbruk som var beregnet til 23 millioner kroner før sommeren, nå er på 28 millioner kroner.

- Vi klarer ikke å påvirke fellesområde på kort sikt. I sektor for skole styrer man mot et resultat i balanse, mot et overforbruk på tre millioner i økonomimeldingen før sommeren.

- Vi befinner oss nå i Robeks forgård. Det er ikke bra i det hele tatt, for det er en svært nedadgående trend at kommuner er på Robek-lista, sa Kariann Sørdahl.

Rådmannens forslag for budsjett til 2019 legges fram førstkommende mandag.

Powered by Labrador CMS