Saltenposten A/S

Saltenposten

- Vi mangler minst 30 årsverk for å fylle gapet mellom kapasitet og det beboerne har krav på

DRAMATISKE TALL. Kommunalsjef for pleie og omsorg i Fauske kommune, Nils-Are Johnsplass, kunne fortelle om en dramatisk underbemanning, som igjen fører til et enormt merforbruk i hans sektor. Foto: Helge Simonsen

Kommunalsjef for pleie og omsorg i Fauske kommune, Nils-Are Johnsplass, redegjorde for den dramatiske økonomiske situasjonen i hans enhet.

Saltenposten
Saltenposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 08.11.2018 kl 12:13

FAUSKE: Johnsplass leder den delen av kommunal drift som har den overlegent største delen av driftsunderskuddet som Fauske sliter med så langt i 2018.

Av de drøyt 28 millioner kroner som det nå styres med i underskudd, er rundt 20 av dem i pleie og omsorg.

Klarer ikke følge

I hjemmetjenesten er det et overforbruk på rundt 12 millioner kroner. Det skyldes i stor grad at det er mye å gjøre og at det er for få ansatte. Vikarbruken er stor, og det fører igjen til et stort merforbruk.

- I denne sektoren sliter vi med rekruttering, og det er et stort gap mellom det folk har krav på og det vi kan levere. Om vi skal ta inn de timene vi henger etter, så måtte vi hatt minst 30 flere ansatte, sa Johnsplass.

Slitne ansatte

Rådmann Geir Mikkelsen fortalte fra talerstolen om en organisasjon som begynner å merke at det er vanskelige tider i økonomien.

- Vi har en organisasjon som sliter med å opprettholde et tjenestenivå som ikke henger sammen med det de har av midler. Det begynner å slite på folkene, forteller Mikkelsen.

- Jeg ser ingen løsninger på dette uten å gjøre store strukturelle grep. I neste uke skal vi levere et budsjett for 2019, og vi håper vi kan presentere et budsjett i balanse da. Det er vanskelig å si hvordan det skal gjennomføres, for innsparingsbehovet er så stort. Jeg er redd vi må ta dramatiske grep. Det holder ikke bare å kutte nivå på tjenestene, og det vil ta tid å snu.

En stor økning

Økonomisjef Kariann Sørdahl kunne fortelle at merforbruk som var beregnet til 23 millioner kroner før sommeren, nå er på 28 millioner kroner.

- Vi klarer ikke å påvirke fellesområde på kort sikt. I sektor for skole styrer man mot et resultat i balanse, mot et overforbruk på tre millioner i økonomimeldingen før sommeren.

- Vi befinner oss nå i Robeks forgård. Det er ikke bra i det hele tatt, for det er en svært nedadgående trend at kommuner er på Robek-lista, sa Kariann Sørdahl.

Rådmannens forslag for budsjett til 2019 legges fram førstkommende mandag.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...