MÅ STARTE FØR. Første info om budsjettet fikk formannskapet 8. november. Fra venstre rundt bordet sitter Sten Robert Hansen (H), kommunedirektør Lisbeth Bernhardsen, ordfører Kolbjørn Mathisen (Ap), varaordfører Katrin Elvebakk (Ap), Øystein Vedal (SV) og Beate Lill Pedersen (Sp). Økonomisjef Kjellaug Bendiksen står i bakgrunnen. Foto: Eva S. Winther
MÅ STARTE FØR. Første info om budsjettet fikk formannskapet 8. november. Fra venstre rundt bordet sitter Sten Robert Hansen (H), kommunedirektør Lisbeth Bernhardsen, ordfører Kolbjørn Mathisen (Ap), varaordfører Katrin Elvebakk (Ap), Øystein Vedal (SV) og Beate Lill Pedersen (Sp). Økonomisjef Kjellaug Bendiksen står i bakgrunnen.

Liten tid til å utrede konsekvenser:

- Vi må starte tidlig neste år

Politikerne synes det er vanskelig å endre budsjettet når det ikke er tid til å utrede konsekvensene.

Publisert Sist oppdatert

SØRFOLD: - Vi har ikke så mange muligheter til å gjøre endringer når budsjettet kommer så sent. Vi må få tid til å diskutere det i partiene. Sånn sett er det administrasjonen og ikke vi politikere som bestemmer, sa Beate Lill Pedersen (Sp) i formannskapsmøtet sist tirsdag.

- Hvis man skal begynne å rote i budsjettforslaget nå, så vet vi ikke hvilke konsekvenser det får, mener ordfører Kolbjørn Mathisen (Ap).

For sent

Politikerne diskuterte forslaget til driftsbudsjett for 2024, og var enige om at de kom for sent inn i prosessen.

- Min ambisjon er å komme tidlig i gang med budsjettarbeidet neste år og ha gode prosesser på det. Jeg skal i alle fall pushe på for å få det til, slo Mathisen fast.

Kommunedirektør Lisbeth Bernhardsen er ikke uenig.

- Tanken var at vi skulle jobbe med dette allerede i januar, sa hun.

Fikk lite effekt

Kommunedirektøren innrømmer at det har vært vanskelig å få balansert budsjettet for 2024.

- Jeg er ikke veldig fornøyd med å ta inn alt vi har måttet ta inn. Det har vært for dårlig jobba hele året, og vedtakene om nedtrekk som ble gjort har ikke hatt den effekten som var forventet. Regnestykkene som var lagt som grunnlag var ikke tilstrekkelig realistisk, og det har vært et høyt lønnsoppgjør og pensjonsoppgjør i år, forklarer hun.

Det skulle dessuten vært levert en sak om nedtrekk til kommunestyret før sommeren, men det ble ikke gjort.

Ustabilt

Noe av det som er foreslått for å få budsjettet i balanse, er å bruke penger fra Havbruksfondet til drift, rundt 17 millioner kroner. I 2025 vil dette tallet gå ned.

- Tallene viser at vi har ei ustabil drift. Den er sårbar og svinger veldig. Hele Havbruksfondet burde vært overført til investering, men det er brukt på drift for å unngå store kutt på veldig kort varsel, forklarte økonomisjef Kjellaug Bendiksen i tirsdagens møte.

- Vi kan ikke holde oss på det driftsnivået vi gjør nå. Kommunen er drevet for dyrt i mange år, og vi må gjøre noe for å få utgiftene ned, slo Kolbjørn Mathisen fast.

- Det er musikk i mine ører. Budsjettarbeidet er noe vi bør holde på med hele året, sa Sten Robert Hansen (H).

Noen kutt

Formannskapet gikk enstemmig inn for budsjettforslaget fra kommunedirektøren. Det tar utgangspunkt i budsjettet for 2023, med noen justeringer.

På pleie og omsorg er det lagt inn at de skal redusere utgifter eller øke inntekter med 1,3 millioner kroner i 2024. Innenfor habilitering og psykisk helse samordnes tjenester, noe som skal gi en besparelse som tilsvarer ett årsverk.

Antall barn i kommunen går ned, noe som gir lavere rammeoverføringer. Samtidig er det store behov for ekstrabemanning til barn med spesielle behov. I utgangspunktet er derfor årsverkene videreført i budsjettet, men det er lagt inn en forventet reduksjon i utgiftene på 250.000 kroner fra 1. august 2024.

Budsjettet sluttbehandles i kommunestyret 14. desember.

Powered by Labrador CMS