STORT BEHOV. Det er et stort behov for rekruttering til energi-bransjen, og disse oppfordrer 10.klassingene til å søke grunnfag elektro til høsten. Fra venstre Yngve Kristensen fra Opplæringskontoret for elektrofag, direktrø Truls Paulsen i Dragefossen AS, Martin Godtfredsen, Joakim Strømsnes, Eskil Larsen og direktør Per Didrik Sivertsen i Ise. Foto: Sylvia Bredal
STORT BEHOV. Det er et stort behov for rekruttering til energi-bransjen, og disse oppfordrer 10.klassingene til å søke grunnfag elektro til høsten. Fra venstre Yngve Kristensen fra Opplæringskontoret for elektrofag, direktrø Truls Paulsen i Dragefossen AS, Martin Godtfredsen, Joakim Strømsnes, Eskil Larsen og direktør Per Didrik Sivertsen i Ise.

Energibransjen må rekruttere:

- Vi har jobber til ungdommene

Energibransjen er bekymret for rekrutteringen og må få opp interessen og antall søkere til faget.

Publisert Sist oppdatert

Søndag 1. mars er søknadsfristen til videregående utdanning, og hittil er signalene at det er dårlig søking til grunnfag elektrofag. Det liker direktør Truls Paulsen i Dragefossen og Per Sivertsen ISE (Indre Salten Energi) dårlig.

- Vi må få fram hva denne bransjen har å tilby, og hvilke muligheter som finnes. Og at det er et stort behov for den type arbeidskraft lokalt og ellers i Nordland, sier de.

Sliter allerede

Yngve Kristensen fra Opplæringskontoret for elektrofag, forteller at bransjen sliter med å rekruttere folk allerede. Og det er ikke bra, for fremtiden blir bare mer og mer elektrifisert, strømforbruket vil øke og da trenges det utbygging av ledningsnettet. Samtidig trengs det folk til å vedlikehold.

- Vi må bli flinkere til å snakke fram faget og de godene som er i disse jobbene. Eksempelvis lønn under utdanning, god lønn når en er ferdigutdanna, og god oppfølging underveis i utdanningsløpet. Samt spennende arbeidsoppgaver og en bransje som er i utvikling.

Flotte dager ute

Eskil Larsen og Martin Godtfredsen nikker og sier seg enig. De er lærlinger hos ISE og forteller om vekslende og interessante dager.

- Vi er mye ute og får bruke skuter, helikopter og ATV på spennende oppdrag, forteller de.

Eskil var allerede innom ISE-huset da han gikk på ungdomsskolen.

- Vi pleier å ta imot ungdom i arbeidsuka, forsikrer Sivertsen, og Truls Paulsen nevner Teknouka de har for interesserte ungdom i sommerferien som et rekrutteringstiltak.

På utdanningsmesser og på skoler er de også og forteller om faget.

Flere jenter og få stryk

Paulsen ønsker at flere jenter søker seg til bransjen.

- En bedre kjønnsbalanse er viktig, sier han, og Ynge fra Opplæringskontoret sier at jentene presterer like godt som guttene.

- Til og med bedre når det gjelder fiber-jobbing, for jentene er mer forsiktige og nøye.

Siden år 2000 er det bare to av til sammen 200 lærlinger som har strøket til eksamen.

- Opplæringskontoret gjør en god jobb, skryter Truls Paulsen.

Muligheter videre

De vil også ha fram at det er gode ordninger for viderutdanning mens man er i jobb. Martin Godtfredsen jobber nå som prosjektleder i ISE og går teknisk fagskole samtidig.

- Jeg startet som lærling her, og det er veldig nyttig å ha den praktiske bakgrunnen nå når jeg skal sende ut montørene, sier han.

De er ikke de enste lærlingene på huset, for her er flere fag, og det er også flere ansatte både hos Dragefossen og ISE som har tatt flere fagbrev.

- Det gir oss fleksibilitet og gode fagfolk. Og de ansatte får også jobbe med det de interesserer seg for.

Yngve nevner også at deres lærlingene presterer i toppen de gangene de har deltatt på NM. Opplæringskontoret har ti medlemsbedrifter, og det er kontoret som ordner med lærlingkontrakter og forøvrig kurser bransjen.

Powered by Labrador CMS