FORTVILET. - Vi gruer oss hver høst for flommen. Vi håper at det snart skal bli gjort noe. Det er slitsomt å ha det slik, sier Ruth (79) og Reidar Kristensen (86) på Os i Beiarn. Foto: Lars Olav Handeland
FORTVILET. - Vi gruer oss hver høst for flommen. Vi håper at det snart skal bli gjort noe. Det er slitsomt å ha det slik, sier Ruth (79) og Reidar Kristensen (86) på Os i Beiarn.

Reidar (86) og Ruth (79) lever i konstant frykt for at elva skal rasere eiendommen deres

- Vi gruer oss hver høst for flommen. Vi håper at det snart skal bli gjort noe, sier ekteparet som må bo deler av året hjemmefra.

Publisert Sist oppdatert

BEIARN: Ekteparet har levd med usikkerheten rundt isgang i Beiarelva i alle de 30 årene de har bodd på Os. Problemet med isgangen har imidlertid forverret seg de siste årene.

- Vi gruer oss hver høst for flommen. Vi håper at det snart skal bli gjort noe, sier Ruth og Reidar Kristensen til Saltenposten.

Måtte flykte

I fjor vinter måtte de være hjemmefra i to måneder på grunn av flom og is. Da de kom hjem, var alt i kjelleren ødelagt, samt at det var skader på uthusene. Ifølge parets svigersønn, Frank Heine Jensen er situasjonen uholdbar.

- Sviktende helse gjør usikkerheten ved å bo på Os overveldende. Dårlig nattesøvn og redsel for ikke å komme seg raskt ut hvis noe skulle skje, gjør livet vanskelig. Både for Ruth og Reidar, og for de nærmeste pårørende, skriver han i en bekymringsmelding til kommunen.

SOVER DÅRLIG. Ruth Kristensen peker oppover dalen hvor hun viser at ismasser og flom kan komme. Det gir henne dårlig nattesøvn. Foto: Lars Olav Handeland
SOVER DÅRLIG. Ruth Kristensen peker oppover dalen hvor hun viser at ismasser og flom kan komme. Det gir henne dårlig nattesøvn.

Isen danner propp

Det er en årlig tilbakevendende situasjon at elva tettes av ismassene ved Storjordfaret, med påfølgende oversvømmelse ved Os.

- I fjor vinter ble det kjørt bort 60-70 traktorlass med ismasser fra gården etter flom og isgang, sier paret selv.

- I fjor vinter ble det kjørt bort 60-70 traktorlass med ismasser fra gården

At problemet bare øker, tror Jensen skyldes klimaendringer. Han mener imidlertid kommunen i utgangspunktet aldri skulle gitt byggetillatelse på det utsatte punktet ved Beiarelva.

- Huset ligger på et sted det absolutt ikke burde ligge, påpeker han.

MYE KRØLL. En ulykke kommer sjelden alene, heter det. Også vanntilførselen er frosset. Nå ser det ut til at den kommer i orden igjen. Foto: Lars Olav Handeland
MYE KRØLL. En ulykke kommer sjelden alene, heter det. Også vanntilførselen er frosset. Nå ser det ut til at den kommer i orden igjen.

Hentes med båt

Beate Kristin og Frank Heine Jensen bor i Saltstraumen, men har hytte i Beiarn, og er ofte innom Beates foreldre, i huset hvor hun selv vokste opp. Det har ikke alltid føltes like trygt å være der.

- En gang måtte kona og ungene evakueres med båt, forteller Jensen, som legger til at hun også var gravid på det tidspunktet.

- Det opplevdes veldig dramatisk, sier mannen.

Ekteparet Kristensen forteller at de gjentatte ganger har bedt kommunen om hjelp, og at de har fått lovnader, men ikke noe har skjedd. Senest i januar i fjor, da flommen gjorde store skader på eiendommen. Riksdekkende media var til stede etter hendelsen.

HOPER SEG OPP. Ved Os i Beiarn klumper isen seg sammen når elva tiner opp. Det fører ofte til oversvømmelser. Foto: Beiarn kommune
HOPER SEG OPP. Ved Os i Beiarn klumper isen seg sammen når elva tiner opp. Det fører ofte til oversvømmelser.

- Vi blir glade om noe blir gjort. Slik det er nå må vi være på vakt hele tiden. Og det er slitsomt, sier de.

- Slik det er nå må vi være på vakt hele tiden. Og det er slitsomt

Frank Heine Jensen har på vegne av sine svigerforeldre sendt en bekymringsmelding til kommunen om situasjonen, der han ber om at noe blir gjort.

- Et mulig tiltak er å tette Storjordfaret/Tennøyra slik at vannføringen i hovedløpet økes. Dette sammen med utgraving i hovedløpet slik at elvefaret ikke bunnfryser, uttaler han.

30 ÅR SIDEN. Paret minnes den skremmende storflommen i 1991.
30 ÅR SIDEN. Paret minnes den skremmende storflommen i 1991.

I formannskapet

En annen mulighet er ifølge Jensen at Beiarn kommune kjøper ut Ruth og Reidar eller tilbyr annen permanent bolig. På kort sikt ønsker de at kommunen ordner med midlertidig bopel. Samtidig håper paret at de kan få fortsette å bo i huset som Reidar har bygd, og hvor det er mange minner i veggene.

- Det vil ikke være med lett hjerte de flytter.

Bekymringsmeldingen blir et av temaene i formannskapet i dag, 17. mars.

Powered by Labrador CMS