NOE MÅ GJØRES. Bjørn Thoimas Hansen har lang tid bak seg i FAU (Foreldrerådets arbeidsutvalg), og skal fortsette med det når et nytt kommunalt FAU skal vedtas denne uka. Han er klar på at det må tas grep snarest for å gi ungdommen et tilholdssted. Foto: Helge Simonsen
NOE MÅ GJØRES. Bjørn Thoimas Hansen har lang tid bak seg i FAU (Foreldrerådets arbeidsutvalg), og skal fortsette med det når et nytt kommunalt FAU skal vedtas denne uka. Han er klar på at det må tas grep snarest for å gi ungdommen et tilholdssted.

Ung i Fauske:

- Vi foreldre er nødt til å våkne

Bjørn Thomas Hansen i FAU i Fauske kommune sier de får høre veldig urovekkende historier om tilstanden i ungdomsmiljøet på Fauske.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Det ropes nå et varsku om situasjonen som barn og unge i Fauske har havnet i. Etter at ungdomsklubben måtte stenge dørene på samfunnshuset, har de som ikke måtte drive med organisert idrett noe sted å gjøre av seg på fritiden.

Det er en situasjon som raskt har ført til at voksenkontakten er borte og at ungdommer oppsøker andre steder for å være sammen. Da kan det fort utvikle seg til uheldig adferd, noe som bekymrer.

Ingen steder å gå

Bjørn Thomas Hansen har mange år bak seg i FAU, eller Foreldrerådets arbeidsutvalg, i Fauske kommune, og skal fortsette med det når et nytt kommunalt FAU skal settes sammen denne uka.

Han har fått mange reaksjoner på den situasjonen som nå gjelder for de unge på Fauske.

- Det er nå blitt sånn at for de som ikke driver med organisert idrett, så er det absolutt ingen tilbud eller steder å gå. Da leter de etter andre alternativer, og uten noen form for voksenkontakt kan det være en stor utfordring, sier han til Saltenposten.

Verre enn man tror

Han frykter at de som er foreldre til denne gruppa, ikke har klart å få en korrekt forståelse av hvordan det faktisk er for barna nå.

- Det tok ikke lang tid etter at klubben stengte før man så at det dannet seg klikker og grupper som henger utenfor butikker og kjøpesenter. Ved handelsparken kan det være opp til 40 i én gjeng, noe som sier seg selv kan bli problematisk, sier Hansen.

- Det fortelles om et miljø hvor det ikke sies ifra i det hele tatt om det skjer noe som er ugreit, for tysting straffes med julig. Og dette er langt ned i aldersgrupper man aldri ville trodd skulle havne i en slik situasjon.

Tatt inn i skolen

Den harde adferden blir også tatt inn i skolen, hvor det kreves ressurser for å hanskes med. Men etter fem år med kommunale kutt i lærerressursene, er det noe som blir vanskeligere og vanskeligere å gjøre.

- Jeg har blitt foltalt om tilfeller helt ned i tredjeklassen hvor elever er stygge i munnen og har absolutt null respekt for lærere som autoritetsfigurer. De vet at de ikke kan legge hånd på dem for å geleide dem

ut av klasserommet engang, og det blir brukt imot lærerne, sier Hansen.

- Her har vi som foreldre en stor jobb å gjøre med å fortelle våre barn hva som er greit og hva som er totalt uakseptabelt. Jeg har inntrykk av at det ikke alltid er tilfellet, noe som skaper store problemer for barnas forståelse av grensesetting.

Hva kan gjøres?

Hansen oppfordrer til at den viktige dialogen mellom foreldre og barn forsterkes og legges vekt på i tida som er nå.

- Det har ikke vært en situasjon som denne på Fauske på mange år, og det er vanskelig å si hvordan den kommer til å utarte seg om vi ikke

er på ballen og følger med. Vi må innse at det kan gjelde hvem som helst, uansett hva forutsetningene har vært tidligere. Det er en unik situasjon med et svært negativt fortegn nå, forteller Bjørn Thomas Hansen.

- Vi må bare håpe at det lar seg gjøre å finne en løsning fra kommu-

nens side, eller på en annen måte
sørge for at Fauskes ungdommer kan få et trygt tilholdssted på fritida, slår han fast.

Powered by Labrador CMS