MANGLER DEKNING. Vassbotn er en av grendene i Saltdal hvor det er liten eller ingen mobildekning. Nå ber innbyggerne om at saken prioriteres høyt, med hensyn til liv og helse. Foto: Ingvild Sørdal
MANGLER DEKNING. Vassbotn er en av grendene i Saltdal hvor det er liten eller ingen mobildekning. Nå ber innbyggerne om at saken prioriteres høyt, med hensyn til liv og helse.

80 husstander med liten eller ingen mobildekning:

- Vi føler at det vi sier ikke når fram eller har påvirkningskraft

Innbyggerne i Vassbotnfjell, Vassbotn og Evenesdal er redde for sikkerheten og ber om å bli tatt på alvor nå.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: - Vi alle føler at vi stanger hodet mot veggen i denne saken, og at det vi sier ikke verken når frem eller har påvirkningskraft.

Det sier Ingvild Sørdal, en av beboerne i grenda Vassbotnfjell, hvor det er fortvilelse over dårlig eller ingen dekning.

- Ikke prioritet

Også i Vassbotn og Evenesdal er dekning et problem, og Sørdal har vært i snakk med mange av naboene, som er fortvilte.

- Det virker som at vi som bor i bygde-Norge ikke prioriteres og har samme verdi når det kommer til mobildekning og internettkvalitet, som de som bor i sentrale strøk, sier Sørfjord.

Nedstengningen

Hun mener dette kom svært godt fram da landet ble stengt ned i mars på grunn av Covid-19.

- Ansatte som var pålagt hjemmekontor kunne ikke gjennomføre skoledagen og jobbdagen på lik linje med andre som bor i sentrale områder, hvor mobil og internett har høy prioritet og hvor kvaliteten på tjenestene er svært gode.

PÅ AGENDAEN. Ingvild Sørdal er en av mange innbyggere som mener dekning i utkantene nå må prioriteres høyt.
PÅ AGENDAEN. Ingvild Sørdal er en av mange innbyggere som mener dekning i utkantene nå må prioriteres høyt.

Kjøre etter nettet

Ifølge Sørdal måtte familier med flere barn eller familiemedlemmer som skulle jobbe via internett strekke undervisningen utover hele dagen, hvis ikke brøt forbindelsen.

- Resultatet ble i de verste tilfellene at noen måtte kjøre 1-2 mil for å komme i områder med mobilt internett eller dra på besøk til noen med fiber eller bedre internett, sier hun.

80 husstander

I grendene Vassbotn, Vassbotnfjell og Evenesdal er det 80 husstander inkludert fritidshus og hytter. 52 husstander er fastboende, og av disse er 27 personer barn i barnehage- og skolealder. Flere pensjonister og eldre er også avhengig av alarm tilkoblet hjemmetjenesten.

- Med dårlig kobbernett og ingen internettforbindelse eller mobildekning via mobilnettet blir også disse personene ekstra sårbare, mener Sørdal.

Ikke-eksisterende

Hun mener det i hovedsak er mobildekning og mobilt bredbånd som må på plass, da det gir både dekning og internett. Beboerne i de tre grendene er spente på hva som blir resultatet når kobbernettet skal legges ned 2023, siden mobildekningen er det de vil betegne som ikke-eksisterende.

- Det vil ramme både telefonforbindelsen, det vil si fasttelefon, internett, altså bredbånd via kobbernettet og de eldre med trygghets-
alarm, ifølge Sørfjord.

Stortingsnivå

Nå håper hun saken kan bli godt belyst på høyeste nivå.

ETTERLYSER MINISTEREN. Stortingsrepresentant Siv Mossleth (Sp) etterlyser distriktsministeren i saken om bedre dekning i distriktene. Foto: Maria Edvardsen
ETTERLYSER MINISTEREN. Stortingsrepresentant Siv Mossleth (Sp) etterlyser distriktsministeren i saken om bedre dekning i distriktene.

- Dette er langt fra bra nok, mener stortingsrepresentant for Senterpartiet, Siv Mossleth. Hun peker på at det for mange mindre samfunn er en konstant kamp for å overleve.

- Det går en jevn strøm av folk inn mot byene, derfor må vi gjøre det lettere for de mange som egentlig vil noe annet, uttaler Mos-
sleth.

Programforslag

I Senterpartiets programforslag som kommer 1. oktober er det en tydelig satsing for å stoppe dagens sentralisering.

- Vi lover eksempelvis 100 % dekning, enten gjennom 5G eller fiber, lavere reiselivsmoms og redusert selskapsskatt for distriktsbedrifter. Om jeg var distriktsminister ville jeg insistert på at steder
som Vassbotn, Vassbotnfjell og Evenesdal som har elendig dekning i dag, var blant de første som fikk utbygd ny teknologi.

Nest dårligst

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) har gjennomført en undersøkelse for å kartlegge befolkningens tilgang til moderne bredbånd. Nordland fylke kommer nest dårligst ut i landet. Bare 73 prosent av befolkningen har tilgang her, og mange har heller ikke mobildekning.

Standardsvaret fra regjeringa er at over 98 prosent av befolkningen har denne tilgangen.

- Nkoms undersøkelse viser at det kun er i Oslo at 98 prosent av husstandene har tilgang bredbånd tilsvarende 100 megabit, som er betegnelsen på moderne bredbånd, sier Mossleth.

Powered by Labrador CMS