PÅ PLASS. Håvard Jansen er i gang med å avlaste et slitent helsepersonell i Italia Foto: hvor alle er berørte. Foto: privat
PÅ PLASS. Håvard Jansen er i gang med å avlaste et slitent helsepersonell i Italia

Vasker rommene selv og har portforbud etter jobb

Håvard Jansen (45) og teamet er i gang med å stelle pasienter som ligger i koma i respiratorer.

Publisert Sist oppdatert

- Vi steller de, pusser tenner, barberer, grer hår, vasker dem og gir de best mulig pleie, forteller han.

Gjennomsnittstiden for pasientene i respirator er 12 dager, og på avdelingen til Håvard er det ni pasienter. Men det er langt flere på hele sykhuset.

- De er i alderen 36-65 år, og vi hadde en som var eldre, men han døde dessverre.

Tiden hittil har mest gått med på opplæring, så nå er det godt å få endelig komme i gang med selve jobben.

Saltdalingen befinner seg i Bergamo i Lombardia-regionen og kom dit onsdag for ei uke siden.

Bor enkelt

Fortsatt er det portforbud i Italia og Håvard og teamet bor på et hotell med enkel standard en liten halvtime fra sykehutet. Der steller de seg selv, vasker rommene og skifter på sengene.

- Vi er veldig nøye med hygiene og rutinene på dette. I tillegg øver vi oss på italiensk og har litt fellesmosjon på gressplenen her, samt felles enkle måltider. Det går i pasta.

Håvard sier at de føler seg veldig godt tatt imot av det italienske samfunnet, og at de er er takknemlige for hjelpen. Selv om det i nyhetene meldes om at Italia er på bedringens vei, så merker ikke helse-
personellet noe til det.

- Her er stort påtrykk og fulle avdelingen, sier Håvard.

Tøffe møter

Det er selvsagt tøft emosjonelt å se hvor hardt italienerne er rammet, også helsepersonellet, hvorav det er hundre som har måttet bøte med livet etter å ha prøvd å hjelpe syke mennesker.

- Vi ser det italienske helspersonellet er slitne, og alle er berørte på en måte. Alle har de mistet noen de kjenner og som de er glade i, og de har ikke fått tid til å bearbeide
sorgen de bærer på. De må bare stå på og fortsette å jobbe. Det er klart at det gjør inntrykk. Første dagen her nede så døde en lege her på sykhehuset av Corona-smitte, forteller en rørt Håvard.

- Kjenner du selv på frykten på å bli smittet?

- Ja, jeg gjør jo det, men jeg vet at sikkerheten er på sitt beste. Sikkerhetsrutinene fungerer som de skal og vi ser det er profesjonelt nivå på alt, forsikrer han.

Håvard sier at det nok er enda tøffere for famlien hans hjemme, siden han også var borte i jula på Samoa for å behandle meslingutbrudd.

Positiv respons

Saltenposten må nevne de positive kommentarene og responsen saken om Håvard har fått i avisen.

- Det er hyggelig å få slik støtte, sier Håvard, som vil berømme norske myndigheter for handlingsevnen de har vist.

- Italiernerne var overhodet ikke forberedt på Corona-pandemien, og det er årsaken til at de har havnet i denne krise-situajonen med manne smittede og døde.

Kriseteamet som Jansen er med i består av 16 sykepleiere, leger og ambulansepersonell og tre logistikkansvarlige. De kommer fra hele landet, fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør. Det øverste ansvaret for teamet ligger hos Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Jansen jobber til vanlig på Nordlandssykehuset.

Powered by Labrador CMS