TØFF KRITIKK. LO-advokat Katrine Rygh Monsen rettet skarp kritikk mot Sørfold kommune da varslersaken startet i Salten og Lofoten ringrett. Foto: Stig Bjørnar Karlsen
TØFF KRITIKK. LO-advokat Katrine Rygh Monsen rettet skarp kritikk mot Sørfold kommune da varslersaken startet i Salten og Lofoten ringrett.

Varslet om alvorlige forhold - mistet jobben

Hun sa fra om avvik på legekontoret, som hun mente kunne true pasientsikkerheten, men ble ikke tatt på alvor i Sørfold kommune.

Publisert Sist oppdatert

SØRFOLD: Da hun varslet fylkeslegen, opplevde hun at det ble snudd til at hun var problemet, ikke avvikene. Da mistet hun jobben, og fikk en svært tøff livssituasjon.

Denne uka er varsleren i Salten og Lofoten tingrett, i tvistesak mot Sørfold kommune, representert ved kommunalsjef Lisbeth Bernhardsen og advokat Thomas Benson.

I varslingen viste hun til uryddige økonomiske forhold. For eksempel betaling som om man var hos lege når man ikke var hos lege. Hun snakket om at deler av pasientenes betaling ble lagt i sedler i et metallskrin i ei ulåst skuff.

Hun fortalte også om EKG-rapporter som hopet seg opp og ikke ble gjennomgått. Og når apotekene ba om oppdatering på medisinliste til pasienter, viste det seg at den ikke var gjennomgått når den angivelig var klar.

Ingen struktur

- Det var ikke struktur på noe som helst. Vi fylte raskt et A4-ark når vi skulle skrive opp alt som ikke var på stell, sa varsleren, som synes det var vanskelig å tenke seg at hun ikke skulle varsle.

- Som helsepersonell har vi en plikt til å si fra når noe ikke er som det skal. Vi kan bli straffet hvis vi beviselig er kjent med kritikkverdige forhold som vi ikke har sagt fra om, sa varsleren i retten.

Hun varslet om en lege, som både var kommunelege, helsesjef, enhetsleder helse, fastlege, tilsynslege på sykehjem og ansvarlig for oppfølging av turnuslegene. Derfor var han, ifølge henne, svært sjelden til stede på legekontoret.

- Ikke bland deg

Da varsleren sa fra til daværende rådmann, Ørjan Higraff, gikk rådmannen rett til legen, Jarand Gjestland, og fortalte hva hun hadde sagt.

Da ble hun kalt inn til møte med legen som ga uttrykkelig beskjed om at hun ikke hadde noe med å blande seg inn i de økonomiske forholdene, og at når hun skulle ta opp noe om han, så måtte hun ta det med han.

- Dette møtet var et godt eksempel på hvorfor jeg ikke turte å ta dette opp med han. Jeg har forresten prøvd å gjøre det, men det gikk ikke an å snakke med han, sa hun.

Brøt loven

Varslerens advokat, Katrine Rygh Monsen, som jobber i LO, mener Sørfold kommune brøt arbeidsmiljøloven, og trakasserte varsleren og drev ulovlig gjengjeldelse av henne.

Allerede i innledningsforedraget, som primært skal inneholde sakens kalde fakta, flesket hun til med kraftige beskyldninger mot daværende kommunelege Jarand Gjestland og daværende rådmann Ørjan Higraff. Hun viste til at sistnvente måtte gå som følge av sin håndtering av varslersaken.

- Et lovbrudd var at det ikke ble skrevet referater fra formelle og uformelle samtaler som omhandlet varslingssaken, sa hun.

Kommunen bestrider at de i starten forsto at det var en varslingssak, men advokat Monsen mente de uansett skulle ha skrevet referat.

Hersketeknikk

Om arbeidsforholdene på legekontoret hevdet hun at det var en hersketeknikk og en fryktkultur. Om pengeskrinet viste hun til at kommunerevisjonen har betegnet ordningen som uakseptabel.

Hun viste også til at kommunens politiske ledelse har brukt samme ord om rådmannens håndtering av varslingssaken.

Varsleren var helsesekretær, men siden hun er utdannet vernepleier med tilleggsutdanning, var deler av stillingen tillagt andre ansvarsområder. Blant annet hadde hun ansvaret for all oppfølging av diabetespasienter.

Advokat Monsen påpekte da også at når varsleren var sykemeldt, ble hun erstattet av en utdannet sykepleier i halve stillingen.

Brast i gråt

- Og hvis nedbemanningen ikke ble gjort for å fjerne varsleren, men for å spare penger, hvorfor ble ingen spurt om de ville gå ned i stilling. Hvorfor var det akkurat varslerens stilling som måtte bort.

Varsleren var i retten klar på at de fjernet stillingen for å få henne bort og at det var en hevnaksjon.

Varsleren forklarte seg i fire timer, og brast flere ganger ut i gråt. Hun sa hun aldri hadde trodd det skulle bli så ille, og at hun ikke har klart å være tilbake i Sørfold etter det som skjedde.

Blant annet reagerer hun sterkt på et Facebook-innlegg fra ei helsesøster, som blant annet har som jobb å lære barna nettvett.

Holder foredrag

I dag jobber varsleren blant annet med å holde foredrag for leger og ledere på sykehjem om de spesialiteter hun er utdannet innenfor. Hun er flyttet til en annen kommune, der hun har tatt ekstravakter på et sykehjem. Der fortalte hun åpent om varslersaken, og ble ønsket velkommen.

- Vi ønsker ansatte som sier fra når det er nødvendig, sa lederen på sykehjemmet, og varsleren fikk en helt annen opplevelse enn hun hadde i Sørfold.

Saltenposten har bedt om Jarand Gjestland, som nå bor et annet sted i Norge, om å kommentere saken. Han takket nei til det.

Powered by Labrador CMS