Slapper av. Ingelin Noresjø på brygga ved barndomshjemmet til ektemannen Torbjørn. Foto: Jenny Noresjø
Slapper av. Ingelin Noresjø på brygga ved barndomshjemmet til ektemannen Torbjørn.

Politikerpraten:

Ingelin var idealist og ville forandre verden

Det var morens rolle som KrF-politiker i kommunestyret på 80-tallet som gjorde at Ingelin Noresjø (43) ble politisk interessert.

Publisert Sist oppdatert

Som barn så Ingelin ofte sin mor lese kommunestyrepapirer hjemme ved kjøkkenbordet.

- Jeg husker at jeg syntes det var kjedelig når hun måtte lese papirer, men da jeg ble eldre ble jeg mer nysgjerrig og vi hadde etterhvert mange gode diskusjoner, sier Kristelig Folkeparti-politikeren.

Fra nittitallet og fremover var Ingelin politisk engasjert. - Jeg var aktiv i KrFU (Kristelig Folkepartis Ungdom) samtidig som jeg studerte og jobbet. Som ung politisk engasjert var jeg idealist. Jeg gikk med en t-skjorte med påskriften «Klart jeg kan forandre verden». Jeg trodde virkelig på det og, men livet har nok gjort meg like mye til en realist som en idealist, sier hun.

Ingelin vokste opp på Finneid i en musikalsk familie med en eldre bror og en yngre søster. Faren Tormod var musikklærer og dirigent, og familien hadde flygel i stua.

- Som ung så sang jeg i kor og spilte også håndball i mange år, sier hun.

Ingelin hadde mange venner med familie i nærheten, men selv måtte hun reise et stykke for å besøke sin familie.
- Jeg minnes somrene med lange bilturer rundt om i hele landet for å besøke familie, forteller hun. Faren hadde sitt barndomshjem i Vesterålen og morens barndomshjem lå i Møre og Romsdal.
- Vi reiste ofte dit. I tillegg hadde vi tanter og onkler i Oslo, og jevnaldrende søskenbarn på Elverum, forteller hun. Som ungdom hadde hun i flere år helgejobb og sommerjobb på det som da het Ja-Go på Finneid (nå Spar). - Jeg ble godt kjent med folk da jeg jobbet der, sier hun.

Ingelin var usikker på hva hun ville utdanne seg til og hun var innom flere ulike yrkesvalg før hun bestemte seg.

- Det eneste jeg visste etter videregående var at jeg ville på bibelskole, forteller hun.

Hun begynte på bibelskole i Sverige og der forelsket hun seg. - Jeg og Torbjørn ble kjærester der, og da skolen var ferdig flyttet vi begge tilbake til Fauske, forteller hun.

Arbeidsklær. - På jobb må jeg ofte gå med pene klær og være godt sminket. Her kan jeg gå med arbeidsklær og jobbe både ute og inne, sier Ingelin Noresjø. Her med mannen Torbjørn i maleklær. Foto: Jenny Noresjø
Arbeidsklær. - På jobb må jeg ofte gå med pene klær og være godt sminket. Her kan jeg gå med arbeidsklær og jobbe både ute og inne, sier Ingelin Noresjø. Her med mannen Torbjørn i maleklær.

Begge foreldrene til Ingelin var lærere, og av det var nok av den grunn hun aller først vurderte læreryrket. Hun prøvde seg først som vikarlærer i et år, men trivdes ikke i lærerrollen og begynte i stedet på barnevernspedagogutdanningen. Etter et år hoppet hun av og begynte på IT-studiet i stedet.
- Etter to år var jeg ferdig IT-kandidat som det da het, og halvveis i Cand Mag- graden min. Året var da 1998 og Ingelin giftet seg med sin Torbjørn i august.

Ekteparet flyttet til Australia da Ingelin skulle ta sitt siste studieår.

- Det var et fantastisk år. Vi har fortsatt kontakt med flere vi ble kjent med da, og dette var det året vi fikk utløp for eventyrlysten vår, sier hun.

Da paret returnerte fra Australia jobbet hun ved Næringsakademiet AS i Bodø og på Fauske. De fikk sitt første barn i 2003, og allerede året etter kom nestemann.

Til tross for to små barn begynte hun i 2005 som fylkessekretær for KrF Da satt KrF i regjering.
- Jeg valgte å holde fast på politikken selv om jeg fikk barn. Det var mulig fordi jeg hadde en mann som lot meg gjøre det.

Ektemannen får gode skussmål både som støttespiller, rådgiver og på hjemmebane. - Han er samfunnsengasjert og vi diskuterer ofte problemstillinger. Vi er ikke alltid enige, men vi har gode diskusjoner, sier hun. Selv er hun ofte på reisefot og for at det skal være mulig må han da ta større ansvar hjemme.

- Han har nok måttet ofre mye for at jeg skal kunne jobbe så aktivt med politikk som jeg gjør. Men han sier at dette er noe vi gjør sammen, særlig nå som jeg er heltidspolitiker. Torbjørn har nok ting som han kunne tenkt seg å gjøre som han legger på vent, forteller hun.

Småbarnsperioden var hektisk, med tre barn på fire år.

- Vi hadde en stund tre barnehagebarn på samme tid. Det var travle dager med lite søvn. En utfordrende tid, men vi kom gjennom den perioden også, i god behold, ler hun.

I 2007 fikk politikeren sitt første verv som folkevalgt. - Jeg ble valgt inn som første vara til kommunestyret og nestleder i planutvalget. Dette var da Odd Henriksen var ordfører. Deretter begynte ballen å rulle.

- Jeg var jo godt aktiv også før dette. Jeg var på mange skoledebatter gjorde meg nok bemerket som ung politiker og i min rolle som fylkesssekretær. Jeg lærte mye politikk ved å sitte og lytte, sier Ingelin. Hun mener dette gav henne en solid bakgrunn i hennes politiske karriere.

Småland. Når Ingelin har fri trives hun aller best i Småland med familien sin. Foto: Jenny Noresjø
Småland. Når Ingelin har fri trives hun aller best i Småland med familien sin.

I 2013 ble Noresjø stortingskandidat og i 2015 ble hun fylkesråd. Åpenhet og ærlighet er viktig for henne, og hun vil helst ikke gå på kompromiss med egne verdier og slå poeng på retorikk som gir mange velgere på kort tid.
- Jeg liker best å jobbe langsiktig. Jeg tror det lønner seg, sier hun.

Selv kunne hun gjerne tenkt seg å være ordfører i Fauske. - Det er mange på Fauske som sier at de vil at jeg skal jobbe med politikk. Men hvis Ingelin skal jobbe med politikk, da følger KrF med som parti, sier hun bestemt.

KrF-politikeren har mange hjertesaker. Det hun mener er viktigst for Fauske sin del er å få orden på økonomien. - Først og fremst må vi få til en sunn kommune-

økonomi. Dette er en del av forvalteransvaret, mener hun og refererer da til den ene av partiets tre grunnverdier: det kristne menneskesynet, nestekjærlighet og forvalteransvaret.

Ingelins politiske arbeid er i tråd med verdiene. - Jeg brenner for rettferdighet og ønsker meg en bedre fordeling av godene i verden. I tillegg synes jeg det er viktig med fokus på barn, unge og folkehelse. Jeg vil at Fauske skal være et trygt sted å vokse opp uten at man skal bli utsatt for mobbing.

Når Ingelin har fri trives hun aller best i Småland i Sverige. Her har ektemannen vokst opp og her eier familien en skogsgård på tusen mål som de tar hånd om. Svigermor bor på gården og fjøset leies ut til hestedrift.

- Vi er her hver jul og sommer, og av og til også i påsken. Det bare skulle mangle at vi er på hans hjemplass når vi har ferie, for vi er jo på min hjemplass resten av året, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS