STOLP-OLA. «Stolp-Ola» reiste til hovedstaden med tegningen av kornneket i bagasjen.
STOLP-OLA. «Stolp-Ola» reiste til hovedstaden med tegningen av kornneket i bagasjen.KJENTE STOLP-OLA. Historiker og forfatter, Hjalmar Berg kjente godt «Stolp-Ola», og sier til Saltenposten at fortellingen om da «Stolp-Ola» reiste til hovedstaden med tegningen av kornneket i bagasjen, var en gjenganger i hans ungdomstid.LOGOEN. Se godt på denne tegningen av logoen til Norges Bondelag. Er det sannsynlig at denne primitive tegningen er laget av en berømt kunstner med både St. Olavs orden og malerier i Nasjonalmuseet, eller en fattig bonde fra Stolpe ved Misvær.

Var det en fattig bonde fra Misvær som tegnet Bondelagets logo?

Det heter seg at logoen til Norges Bondelag ble tegnet av den berømte kunstner og illustratør, Gerhard Münthe. Men er det sant?

Publisert Sist oppdatert

SKJERSTAD: - Logoen til Norges Bondelag ble tegnet av den berømte kunstner og illustratør, Gerhard Münthe på bestilling av Norges bondelag, hevder Guro Bjørnstad i Norges Bondelag, Norges største forening for gårdbrukere.

Historiker og forfatter Hjalmar Berg har en annen historie å fortelle om opphavet til logoen.

Symbol

Logoen i dagens form ble tatt i bruk i1936 eller 1937. Den er tegnet av Gerhard Munthe, etter oppdrag fra Norges Bondelag. Han har også utformet skrifttypen. hevder Guro Bjørnstad i Norges bondelag.

- Kornneket som symbol var brukt også før denne logoen. Flere europeiske bondeorganisasjoner som ble etablert i samme tidsperiode, fra 1860-åra og utover, har også et kornnek som sitt symbol.

Men bondelaget kjenner ikke til at logoen opprinnelig var tegnet av en bonde fra Stolpe ved Misvær.

Beskytte egen produksjon

- Logoen har sin bakgrunn i behovet for å beskytte egen kornproduksjon med toll, ettersom den økende dampskiptrafikken over Atlanterhavet gjorde at amerikansk og kanadisk korn, og til dels korn fra Russland og Ukraina, utkonkurrerte europeisk korn. Tollbeskyttelse på lik linje med annen produksjon var et sentralt krav fra norske bønder.

- Kornneket har også symbolverdi: ett strå kan lett knekke, men når flere står sammen er de sterke. Når bøndene organiserer seg, er de sterke, forteller Guro Bjørnstad i Norges bondelag.

Nesten primitiv

Studerer man den gamle logoen til Norges bondelag, finner man at denne har noe enkelt, nesten primitivt over seg i motsetning til nyere tegninger av kornneket som er mere detaljert og i farger. Men, hvem hadde ideen til denne logoen?

Dessuten, maler Gerhard Munthe (1849-1929) som Bondelaget mener er opphavet til logoen, hadde vært død i flere år da Norges bondelag tok i bruk kornneket som logo i 1936/37.

Norges landmannforbund

Ole Andreassen (1863- 1947), kjent som «Stolp- Ola», var en fattig bonde fra Stolpe. Han var medlem i Norsk landmannsforbund, forgjengeren til Norsk bondelag.

- Så reiste han til Oslo i et møte, og i kofferten hadde han med seg tegningen som senere ble logoen til Norges bondelag, forteller historiker Hjalmar Berg (87).

Ble tiet igjel

- Jeg kjente godt «Stolp-Ola», sier Hjalmar Berg (87).

- Men, det var ikke helt stuerent at tegningen var laget av en fattig bonde fra en avkrok i Salten. Derfor ble dette tiet i hjel, og en berømt kunstner ble tillagt å ha tegnet kornneket.

I Hjalmar Bergs barndom var «stolpingene» mye i Brekke, nabobygda til Stolpe, der Hjalmar vokste opp.

- Initativrik

- «Stolp-Ola» var en mann med initiativ. Etter et større snøras i Stolpe tok han initiativ til å få bygget en mur som skulle hindre at husene ble tatt av snøras. Denne muren står fortsatt i lia ovenfor Stolpe.

Han tok også initiativet til å få endret utløpet til «Stolpelva» fra å munne ut i Brekke, til å renne direkte ut i Skarsvatnet.

- Historien om da han reiste til Oslo med tegningen av kornneket,var en gjenganger i min ungdomstid i Brekke, forteller historiker og forfatter, Hjalmar Berg.

Kontrakt

Saltenposten har bedt Norges bondelag finne frem kontrakten mellom bondelaget og kunstner, Gerhard Mùnte, som bekrefter at han tegnet logoen på oppdrag fra Norges bondelag. Eventuelt årstall for når kontrakten ble inngått, kan avsløre om det faktisk er kunstneren som har laget denne, eller om det er en fattig bonde fra Stolpe ved Misvær som har denne ære.

Foreløpig har vi ikke mottatt noen kontrakt.

Powered by Labrador CMS