TIL INSPIRASJON. Prosjektgruppa fra Beiarn kommune har i disse dager vært ute på befaring for å se hva som fungerer bra og mindre bra på andre nye skoler, blant annet ser de på skolen og flerbrukshallen i Valnesfjord, her fra ferdigstillelsen av skolen. Arkivfoto: Frida Kalbakk
TIL INSPIRASJON. Prosjektgruppa fra Beiarn kommune har i disse dager vært ute på befaring for å se hva som fungerer bra og mindre bra på andre nye skoler, blant annet ser de på skolen og flerbrukshallen i Valnesfjord, her fra ferdigstillelsen av skolen. Arkivfoto: Frida KalbakkTOMTA. Slik ser tomta ut der den nye skolen skal bygges, sentralt på Storjord.

Ute på idéjakt for ny skole og hall

Prosjektledelsen for ny skole i Beiarn henter ideer fra Valnesfjord og Tverlandet.

Publisert Sist oppdatert

BEIARN: I desember vedtok kommunestyret å få lagd et forprosjekt til ny skole, flerbrukshall og svømmehall i bygda. Aktuell tomt er funnet på Harrmoen bare noen meter fra Storjord sentrum.

Dedikert gruppe

- Arbeidsgruppa har en bred kompetanse og er satt sammen av interesserte personer som ønsker og kan sette av tid til arbeidet. Dette er et stort prosjekt som vil kreve mye jobbing av prosjektets arbeidsgruppe, opplyser prosjektleder og kommunalleder for oppvekst og kultur, Kari-Marie Sandvik Stenmark.

Med i gruppa er Janne Berntsen, fagleder kultur, Knut Rønnåbakk, undervisningsinspektør og kulturskolerektor, Ivar Sæther, representant for de ansatte i Utdannings-
forbundet, Frank Movik, kom-
munalleder teknisk og landbruk, Torbjørn Grimstad, plan og Geir Hansen, bygg.

Søker konsulent

Nå gjenstår å få inn ekstern konsulent. Arbeidsgruppa har utarbeidet et tilbud for jobben, og det ble lagt ut som offentlig anbud 2. februar.

- Vi er spent på hvilket konsulentforetak som ender opp med kontrakten. Svaret på det antar vi vil foreligge i slutten av mars, sier Stenmark.

- Hva ser dere etter i valget av konsulent?

- Det vil være ulike kriterier som legges inn i det. Pris, kvalitet og at man kan levere på tid, sier Stenmark, som understreker at det ikke kun er pris som avgjør, siden det er et prosjekt som har stor betydning for hele bygdas framtid.

Et aktivt sted

Ifølge prosjektlederen får skoleområdet mange funksjoner og kvaliteter, og blir mye mer enn en skole.

- Det skal bli et aktivt sted der folk kan møtes rundt kultur, idrett, konserter og forestilinger og større arrangementer. Uteområder som innbyr for aktivitet, ikke bare for barn og unge, men alle aldre, også eldre og de som sitter i rullestol. Et samlende sted. Vi har ei langstrakt bygd, med Trones og Moldjord som små sentra, men ha savnet et sted der hele bygda kan samles.


Bygdas knutepunkt

De tenker seg Storjord som knutepunkt for hele bygda, et sted hvor barna kommer til SFO om morgenen, så kan de gå rett til fritidsaktiviteter på ettermiddagen, enten det er idrett, kulturskole eller andre aktiviteter, på samme sted. Foreldre kan stikke innom butikken, kafeen, trening og kanskje også bibliotek.

- Det skal bidra til knutepunktsutvikling, og samtidig inngå i en større helhet og samspill med handel, turisme, landbruk, boliger, trafikk, uteområder, torg og så videre.

På ett sted

- Dette kan høres jo ut som ei drømmebygd?

- Ja - det er jo litt med det at bygningene kan være samlende. Storjord er en plassen som gir kortest vei for de fleste i bygda.

I tillegg har de prøvd å tenke logistikk, slik at transportbelastningen på familiene blir mindre.

- At man kan handle på coopen, trene og plukke opp ungene på vei hjem, sier Stenmark.

- Hva jobber dere med nå?

- Å få fram et forprosjekt med forslag til en skisse på hvordan dette kan se ut Både det tekniske og hva slags funksjoner som skal inn i bygget. Det er selvsagt kostnader som skal belyses, og grunnforholdene. Arealplan skal også være på plass. Estetisk kvalitet er viktig, og om bygget skal ta opp i seg det typiske for Beiarn.

Økonomien

I økonomiplanen for 2022 er det lagt inn 55 millioner som investeringsbehov for ny skole. Flerbrukshall er skissert til 55 millioner av Norconsult. Basseng er imidlertid ikke med i denne utredningen.

- Reviderte tall vil legges fram til politikken når forprosjektet er

ferdig, og i forbindelse med budsjett og økonomibehandling i desember 2021, opplyser Stenmark.

Hun sier det er flere ting som kan komme inn og gjøre prosjektet dyrere, som parkeringsplasser samt gang-og sykkelveier som må planlegges inn.

Smart sambruk

Prosjektlederen peker på at en størst mulig sambruk vil gi størst mulig effekt, også økonomisk, hvis byggene henger sammen. Det kan være gjennom en vestibyle, kanskje med en liten kafeteria.

For å få en best mulig skole, vil prosjektgruppa dra nytte av andres erfaringer. I går var de på befaring på nye Tverlandet skole. De skal også på besøk til Valnesfjord skole.

- Vi jobber med å innhente er-

faring fra andre og spørre om hva er bra og hva er ikke så bra.

Starter neste år

De har knyttet kontakt med et lignende prosjekt på Flesberg, hvor det bygges skole, flerbrukshall og basseng.

- De har bygd for 400 elever, og vi skal bygge for 100, men det er veldig spennende og inneholder mye av det som vi tenker.

- Hvilken tidsplan har dere for prosjektet?

- Viktigste milepæl foreløpig er kommunestyret i desember. Da skal politikerne ha saken oppe for å gjøre endelig beslutning rundt prosjektet. De har jo sagt at de vil ha forprosjektet, og det er en god ting.

Ifølge vedtaket vil byggestart skje i 2022.

Involvere alle

Ifølge Stenmark blir fokuset nå på å få involvert alle, slik at det blir et inkluderende tilbud. Prosjektgruppa skal lage et nettsted for prosjektet, så kommunens innbyggere kan følge med på hva som skjer.

- Vi vil gjennom hele prosessen komme med informasjon om prosjektets ulike faser og fremdrift, opplyser kommunen på nettsiden.

- Etter hvert vil vi også publisere arkitektens skisser og tegninger av bygningene som skal settes opp, ifølge Kari-Marie Sandvik Stenmark.

Innspill og høring

Prosjektgruppa tror samlokalisering og samarbeid på nye måter kan gi nye felles opplevelser og kan være med å skape felles identitet. Nå

venter kommunen på innspill fra befolkningen.

- Bred involvering fra de som skal bruke det nye anlegget er viktig for at prosessen skal bli vellykket. Vi legger opp til både innspill og høring underveis. Alle som ønsker å komme med innspill oppfordres til å sende de skriftlig på mail til Beiarn kommune.

Informasjonsmøter og innspillsmuligheter vil også bli kunngjort på nettsiden.

Powered by Labrador CMS