EGET INITIATIV. Kristian Ingvaldsen, Lovise Watne Carlsen og Ronja Kristensen har dannet et privat lag som skal delta i First Lego League på Tverlandet i helga. Her jobber de med forskningsprosjektet sitt på klasserommet etter skoletid. Foto: Foto: Maria Edvardsen
EGET INITIATIV. Kristian Ingvaldsen, Lovise Watne Carlsen og Ronja Kristensen har dannet et privat lag som skal delta i First Lego League på Tverlandet i helga. Her jobber de med forskningsprosjektet sitt på klasserommet etter skoletid.

First Lego League til helga:

Ungdommene fikk en genial idé: – Tren og lag din egen strøm

Lovise, Kristian og Ronja forsker på hvordan de kan gjøre unge motivert til å trene mer.

Publisert Sist oppdatert

BEIARN: Skoledagen er over, men inne på et klasserom på Trones skole jobber tre tiendeklassinger fortsatt. De er i gang med et helt spesielt forskningsprosjekt som de skal presentere til helga, gjennom konkurransen First Lego League.

Aktivitetspark

- Det er en forskningskonkurranse og det er en robotdel. Vi jobber nå med forskningsdelen, og skal finne innovative og kreative løsninger på ting, sier Ronja Kristensen.

- Hva er det dere forsker på?

- En aktivitetspark der alle apparatene skal lage strøm, og det man selv lager, det får man.

Temaet i år var hvordan man kan få alle i aktivitet. Så de startet med å finne ut hvilken aldersgruppe som er minst aktiv.

- Skremmende

De har blant annet vært i kontakt med Folkehelseinstituttet, Utdanningsdirektoratet og SKS.

- Det har vært spennende, sier ungdommene, som var overrasket over å finne ut at det er personer mellom 20 og 30 år som er minst aktive.

- Det er altså de som er eldst som er mest i aktivitet, sier Lovise.

- Det er litt skremmende, egentlig, mener Ronja.

De grep fatt i problemstillingen, og så for seg at de unge må bli motivert til å trene.

Dårlig råd

- Vi tenkte på den aldersgruppen, hva er det de styrer med? De studerer, har kanskje akkurat flyttet hjemmefra, har gjerne dårlig råd, og strøm er dyrt, sier Ronja.

Slik dukket ideen opp om å lage strøm samtidig som man trener. De viser fram en dynamo fra en bil, som de har jobbet med.

- Hvordan skal denne strømmen bli til?

- Vi tenker oss en trimsykkel som man fester en dynamo på, så genereres det strøm ved at dette bandet går rundt. Vi tenker oss videre at vi kan gjøre sånn at strømmen går inn i et batteri og lagres der.

Prototype

- Har dere funnet ut hvordan dere får strømmen inn i et batteri?

- Vi skal lage en prototype, ved å bruke et bilbatteri, sier elevene, som har vært på vannkraftverket på Arstad og lært om strøm der.

- Vi har lært ekstremt mye siden vi startet, forteller de.

- Hvordan kan man bruke strømmen?

- Produsenten kan få strømmen med mulighet for at det blir mindre å betale på strømregninga. Vi er redd det ikke holder til ei strømregning. Men vi har snakket med SKS om det, og spurt om de som selger strømmen kan gi en bonus.

Stort potensial

De ser for seg treningsparker der folk kan samle strøm, og ønsker å lage en konkurranse mellom ulike fylker og hvem som klarer å produsere mest strøm.

- Da får det fylket en bonus i tillegg til det folk har tjent, forklarer Ronja.
Elevene ser et stort potensial i treningsstudioer og haller hvor folk trener.

- Det blir produsert ekstremt mye energi.

Designet app

De har lagd designet på en app i tilknytning til prosjektet.

- Appen skal registrere det du gjør. Du skanner en QR- kode, og da skal apparatet registrere treningen. Så får du strømmen med deg, ut fra hvor mye du har trent.

- Vi skal ikke lage appen, for det koster mange hundre tusen, men vi kan markedsføre ideen videre, sier Lovise.

FLL-erfaring

Lørdag 7. november arrangeres den regionale finalen i verdens største teknologi- og kunnskapskonkurranse for barn og unge i Salten. Konkurransen vil foregå digitalt, og fysisk på Tverlandet skole. Totalt er det 33 lokale lag fra ulike skoler som skal kjempe om gjeve priser. Laget som går av med seieren sammenlagt får presentere sin løsning i den skandinaviske finalen senere i år.

De tre 15-åringene har deltatt i FLL mange ganger før, og nå er klare for helgas konkurranse. Her skal de legge fram forskningen sin for dommerne. Hvis de vinner der, kan de videreutvikle ideen.

- Vi gleder oss! sier de tre.

Powered by Labrador CMS