TUNNEL-UTBEDRING. Kobbskaret tunnel er en av 12 tunneler langs E6 i Sørfold som står på Mesta-sjefen sin liste over arbeid som bør igangsettes for at entreprenører kan få viktige oppdrag under korona-krisen samtidig som Norge kan tilfredsstille EU sine krav til tunneler innen fristen som er 2025.
Eva S. Winther
Tunneler i Sørfold er som kinderegg i krisetid
(SØRFOLD) 12 tunneler i Sørfold står på lista til Mesta over utbedringer som bør gjøres for å holde hjula igang i anleggsbransjen.
- Kinderegg i krisetid, kaller administrerende direktør Marianne Bergmann Røren i Mesta forslaget om å foreta løpende vedlikeholdsarbeid langs norske veier.
Kutte etterslep
- Det kan bidra til færre permitterte, økt trafikksikkerhet og kutter regningen for etterslepet i norsk samferdselssektor med mangfoldige milliarder, sier hun.
Som øverste leder for Norges største aktør innenfor vedlikeholds- og sikringsarbeid i samferdselssektoren, sysselsetter hun over 3.200 personer gjennom Mesta og selskapets underentreprenører og leverandører.
Økt aktivitet
- Jeg har stor sympati for næringsdrivende som opplever en bråstopp i inntekter som følge av pandemien. Jeg føler også med ansatte som har blitt permittert, bedriftseiere som er på konkursens rand og ser selvsagt behovet for statlige krisetiltak. Det er bra at staten stiller opp, men man bør også se ytterligere på det potensialet som ligger i å stimulere til økt aktivitet, sier Marianne Bergmann Røren.
Hun viser til at korona-krisen er så inngripende og alvorlig at Norge vil være rammet i lang tid framover, også etter at selve viruset er bekjempet.
- For å bøte på konsekvensene, må myndighetene kartlegge de virksomhetene som kan opprettholde noenlunde normal drift. Vi må identifisere hva som skal til for at nettopp disse kan operere med sunn økonomi gjennom krisen
Holde hjula i gang
Mesta-sjefen peker på at i tillegg til de milliardene som sprøytes inn som strakstiltak, vil det oppstå et stort behov for økonomisk drahjelp i etterkant av krisen.
- Ved å sørge for at så mange virksomheter som mulig også kan holde hjula i gang under selve krisen, vil det være et avbøtende tiltak fordi man i etterkant ikke behøver å bruke nye tiltaksmidler på disse selskapene, sier Bergmann Røren.
Lav risiko
Hun sikter konkret til bransjer som kan operere med lav risiko for smittespredning og med høy samfunnsmessig gevinst i forhold til de tjenestene bedriftene leverer.
- Her skiller eksempelvis bygg- og anleggsbransjen seg ut. Vi i Mesta representerer den delen av bransjen som hovedsakelig utfører oppdrag knyttet til vei og infrastruktur. Som den største aktøren innenfor drift og vedlikehold av norske veier, holder vi i praksis Norge åpent. Dette er et løpende samfunnskritisk arbeid som ikke kan stoppe opp.
Mer arbeid
Også Mesta har måttet gå det til det skrittet å permittere ansatte, men de kan komme oss gjennom krisen uten statlig støtte hvis de får bevilget mer arbeid.
- Vi har menneskene og kompetansen. Det er også forholdsvis liten risiko for smittespredning ettersom våre ansatte i stor grad utfører arbeid alene i en anleggsmaskin, eller eksempelvis arbeider i en fjellside. Vi har også en svært godt innarbeidet HMS-kultur som har gjort oss i stand til raskt å iverksette tiltak som vi ser har hatt god effekt, sier Marianne Bergmann Røren.
EU-krav
I Norge er det fortsatt et vedlikeholdsetterslep på flere titalls milliarder på og langs veiene. Eksempelvis skal over 55 tunneler på riksveiene oppgraderes innen 2025 for å oppfylle krav fra EU. I tillegg skal samme type arbeid utføres i et stort antall tunneler på fylkesveiene. På toppen av dette er det et skrikende behov for rassikring, rekkverksarbeid, oppgradering av busslommer og oppgradering av elektrisitet langs veiene.
- Risikoen for ulykker øker i takt med tiden det tar før vi får utført dette arbeidet. Som vi alle har registrert de siste ukene, er det nå mye roligere langs veiene våre. Slik sett kan denne typen arbeid utføres tryggere, mer effektivt og mer trafikksikkert, sier Mesta-direktøren.
- Vinn-vinn-situasjon
Hun roser Statens vegvesen for engasjementet med å få levert arbeid raskt til bygg- og anleggsbransjen, men er tydelig på at det behov for mer enn den siste pakken på 600 millioner. Bergmann Røren etterlyser også en større iver i kommunene og fylkeskommunene.
- Arbeidet må ut nå, ikke i morgen. Dette kan bli en vinn-vinn-situasjon hvor stat og kommune får en sårt tiltrengt oppgradering av veistandarden. Ved å utføre dette arbeidet nå, blir prislappen også betydelig lavere enn om oppdragene skyves ut i tid. En slik prioritering bør absolutt være villet politikk.
12 i Sørfold
- Helt konkret bør stat og kommune vurdere enklere prosesser for å iverksette arbeidet raskere. Eksempelvis kan man innføre totalentreprise på tunneloppgraderinger og gi utstrakt tilleggsarbeid på allerede eksisterende kontrakter, sier Marianne Bergmann Røren.
Blant 55 tunneler på riksveiene som må oppgraderes innen 2025 for å oppfylle krav fra EU, nevner hun 12 langs E6 i Sørfold. Det er Tennflågtunnelen, Daumannviktunnelen, Løkthaugtunnelen, Aspfjordtunnelen, Kalviktunnelen, Berrflogtunnelen, Kannflogtunnelen, Gleflogettunnelen, Rauhammartunnelen, Kobbhammartunnelen, Middagsfjelltunnelen og Kobbskartunnelen.